Suceava

articolul anterior articolul urmator

ÎPS Pimen va fi înmormântat cu buciumaşi. Este una dintre dorinţele din „testamentul“ lăsat în 2019

3
21 May 2020 14:57:22
Autor: Oana Şlemco
Buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc FOTO Oana Şlemco
Buciumaşii din Câmpulung Moldovenesc FOTO Oana Şlemco

Un grup de buciumaşi de la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, a venit joi, 21 mai, în curtea mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” pentru a cânta lângă sicriul în care se află trupul neînsufleţit al ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

În cea de-a doua zi de priveghi, în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava a ajuns un grup de buciumaşi de la Câmpulung Moldovenesc. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, câmpulungenii au cântat în curtea lăcaşului de cult, păstrând distanţa socială. Sicriul în care se află trupul neînsufleţit al înaltului prelat a fost pus în biserica "Sf. Gheorghe" a mănăstirii. 

Prezenţa buciumaşilor la mănăstire a fost dorinţa lui ÎPS Pimen, pe care şi-a exprimat-o într-un interviu acordat presei locale în anul 2019. În acelaşi interviu, ÎPS Pimen a mai spus că şi-a pregătit atât sicriul, cât şi locul de veci.

„Sicriul mi l-am pregătit. Este din lariţă. L-am pregătit frumos, m-am aşezat în el, am văzut că încap. Ştergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit, mai trebuie să fiu pus în sicriu şi băgat în mormânt. Şi-am zis că, după ce voi fi băgat în mormânt şi oamenii vor pleca, şi va rămâne doar groparul, să se audă, mai încet, aşa, în surdină, Marşul funebru, de Chopin, Balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui George Enescu şi un bucium... Sau două buciume. Să fie... Să cânte aşa, mai în surdină... Pentru că este prea frumoasă Bucovina şi prea frumoase cântecele noastre româneşti. Sunt dumnezeieşti!”, a spus Pimen în interviul realizat de Tiberiu Avram, de la Monitorul de Suceava.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a murit miercuri, 20 mai, la Institutul „Matei Balş” din Capitală, unde primea tratament pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Înaltul prelat va fi înmormântat vineri, 22 mai, în incinta schitului Sihăstria Putnei, din comuna Putna.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
21.05.2020, 17:40:48

Ar trebui sa se transmita la TV slujba de inmormantare a IPS Pimen alternativ cu slujba de Inviere a lui IPS Spagoveanu eventual intr-o emisiune Romanii au talent.

+1 (7 voturi)
Smeritu Pahomie
22.05.2020, 01:19:37

BUCIUMELE sunt adevarate traditionale inca din vremea lui STAFAN cel MARE.....nu famfara militara bashita a asasinilor care au tras in popor si la 1907 si in 1989.

Teodor Preda
22.05.2020, 07:20:27

... " ÎPS Pimen va fi înmormântat cu buciumaşi "....Eu zic să-l înmormânteze fără buciumași....poate cu vreun ziarist de okazie....

Modifică Setările