Suceava

articolul anterior articolul urmator

Îşi mai doreşte Familia Regală, cu adevărat, restaurarea monarhiei?

7
10 May 2014 13:13:00
Dinu Zară
Regele Mihai a fost primit de sute de mii de români la revenirea în ţară, în 1992
Regele Mihai a fost primit de sute de mii de români la revenirea în ţară, în 1992

Deşi Familia Regală este din ce în ce mai activă în spaţiul public, restaurarea monarhiei în România pare să fie un subiect evitat de urmaşii Regelui Mihai I.

La 10 mai 1866, Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. La 10 mai 1877, tot el a proclamat independenţa ţării, iar la 10 mai 1881 Carol I a fost încoronat rege al Regatului României.

10 mai, Ziua Regalităţii, cu o importantă simbolistică pentru statul român modern, este cel mai potrivit moment în care să reflectăm la o importantă dilemă privind viitorul României: republică sau monarhie?

La 148 de ani de la înscăunarea lui Carol I şi 67 de ani de la abdicarea forţată a Regelui Mihai I, pentru unii români discuţia despre monarhie poate părea caducă, însă pentru mulţi alţii este de o reală actualitate. Constat însă că de ceva vreme Familia Regală a României pare să evite această dezbatere. Asta în ciuda faptului că în ultima perioadă reprezentanţii Casei Regale sunt foarte activi.

Cum, din cauza vârstei înaintate, Regele Mihai I s-a retras treptat spaţiul public, îndatoririle sale au fost transferate Principesei Moştenitoare Margareta, Principelui Radu şi, recent, Principelui Nicolae. Aceştia participă la numeroase evenimente în toate zonele ţării. Mai mult, în ultimii ani au fost tipărite numeroase volume despre viaţa membrilor Familiei Regale, menite probabil să-i apropie pe români de monarhie.

Din ce în ce mai activă este şi Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, organizaţie care îi reuneşte pe românii care şi-ar dori schimbarea formei de guvernământ.

Recent, Familia Regală a făcut însă şi unele greşeli strategice. Cea mai importantă ar fi tentativa Principelui Radu de a candida în 2009 pentru funcţia de preşedinte al republicii, act prin care ar fi legitimat forma de guvernare instaurată în 1947 de regimul de ocupaţie sovietică.

Cum restaurarea monarhiei nu pare să mai fie acum un obiectiv enunţat ferm în spaţiul public de reprezentanţii Familiei Regale, nu putem să nu ne întrebăm dacă, astăzi, Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae îşi mai doresc cu adevărat revenirea la monarhie sau dacă nu cumva sunt mulţumiţi cu statutul pe care îl deţin acum în republică?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

vergotti jacques
10.05.2014, 15:27:52

ASA zisa casa regala e doar un ONG al carei business consta in valorificarea in interes personal a fostelor averi si a brandului Coroanei Romaniei. Cu complicitatea interesata a unor politicieni. ... Romania are nevoie de monarhie in contextul actual dominat de politicieni indiferenti LA soarta romanilor. Cea mai buna solutie ar fi ca Regina Angliei sa cumuleze si coroana Romaniei, pentru a feri Tara de pericole si pentru ca romanii sa isi recapete increderea in propriile forte

-1 (7 voturi)
Peter Otto Wolff
10.05.2014, 16:46:53

Monarhia in Romania dupa 1989, este un copil nascut mort. Dupa 40 ani indoctrinare comunista, sarmanul rege fara regat chiar ar fi trebuit sa pasheasca peste ape, sa hraneasca un popor dintr-un bob, sa transforme apa in vin, ca sa convinga un popor secatuit material shi moral. Dovada ca a ales in mod deliberat pe maleficul Iliescu in loc, cel ce l-a asasinat pe Ceausescu shi a regizat cacialmaua cu terorishtii, pe care nimeni nu i-a dovedit pana azi. In context, cine sa-shi doreasca o regentza a "principelui" Radu, securist notoriu? Daca Monarhie, printzul Charles al Angliei shi-a dovedit cel mai degraba o afinitate fatza de Romania. Daca ar renuntza el la pretentzia de urmash in Anglia in favoarea RO, lasand-ul pe William succesor de tron in Anglia, ar fi o mishcare benefica ptr. RO. Dar cu cine din politicienii RO?

+5 (7 voturi)
Ludwig
10.05.2014, 17:56:17

Da, monarhia este o solutie. Decat plagiatori, cacarai, bolsevici si securisti prefer de o mie de ori monarhie , singura institutie ce a facut ceva pentru tara...

+6 (8 voturi)
Romanul Popescu
10.05.2014, 19:06:07

Trebuie unul cu mina de fier , care sa nu ii tremure chilotii cind v-a ordona aprinderea rugului in piata unirii unde vor fi aruncati toti politrucii. altfel nu poate face nimic . ai vazut citi ani sau chinuit ceilati regi sa realizaze ceva cu politrucii fanarioti si spionii rusi de git ?

+3 (3 voturi)
tampa_killer
10.05.2014, 19:01:06

Monarhia constitutionala este reintoarcerea la normalitate, la acel moment in care bolsevicii, bunicii si tatii celor care conduc si acum Romania, au furat tot ce era spiritul romanesc. Republica Romania este o marca a URSS-ului lui Stalin, o marca pastrata in suflet de mai toti politicienii romani ce au guvernat dupa 1989 desi uneori din vorbe vor sa para pro-monarhici.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările