Ştefan cel Mare pe cal, reabilitat la Suceava cu peste 260.000 de euro. De ce costă atât refacerea unei statui ecvestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Ştefan cel Mare din Suceava arată jalnic, în prezent. FOTO www.informatiata.ro
Statuia lui Ştefan cel Mare din Suceava arată jalnic, în prezent. FOTO www.informatiata.ro

În baza unui studiu de fezabilitate realizat de municipalitatea suceveană a reieşit că este nevoie de 263.000 de euro pentru reabilitatea statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Primăria municipiului Suceava a realizat un studiu de fezabilitate pentru a se stabili de ce sumă este nevoie pentru reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, amplasată în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei. Specialiştii au estimat că lucrările vor costa 263.000 de euro, iar termenul de execuţie va fi de un an de zile. Astfel, în aceste condiţii în aceeaşi perioadă a anului viitor, reabilitarea statuii marelui voievod ar trebui să fie finalizată.

„Ne propunem refacerea placajului la soclul statuii cu plăci de travertin, refacerea basoreliefului din bronz de pe faţada de est a soclului, montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental, realizarea unor bănci din beton armat cu rigle de lemn; amplasarea unor jardiniere, dar şi a unor rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare din Suceava este un monument din bronz realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu, în anul 1977. Statuia se află în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi are o înălţime totală (inclusiv soclul) de 23 de metri, fiind cel mai mare monument de acest gen din ţară. Amplasarea statuii a fost făcută în aşa fel încât să poată fi văzută din orice punct central al municipiului Suceava.

Statuie Stefan cel Marea

          Aşa va arăta statuia lui Ştefan cel Mare după ce va fi reabilitată. FOTO www.crainou.ro

Din 1977 şi până în prezent statuia nu a fost renovată, astfel că aceasta s-a degradat ajungând aproape în paragină. Pe soclul monumentului, din care încep să se desprindă bucăţi de ciment, au apărut tot felul de mesaje, ornamentul din bronz de pe partea dreaptă a soclului a fost furat de hoţii de fier, iar statuia prezintă o imagine dezolantă pentru orice privitor.

În plus, pe statuia lui Ştefan cel Mare, şi-au făcut apariţia boscheţii, însă aceasta poate fi considerată o problemă minoră de îndată ce întreg monumentul stă să cadă.

În anul 2009, Primăria Suceava a realizat un proiect de reabilitare a statuii, însă cum valoarea acestuia ajungea la suma de 200.000 de euro, a fost aruncat într-un sertar şi toată lumea pare să fi uitat de el.

Degradarea accentuată a statuii a avut loc la începutul anilor 2000, când sub coada lui Voitiş - armăsarul domnitorului, şi-a făcut apariţia un puiet de mesteacăn. În anul 2008, când oraşul Suceava aniversa 620 de ani de atestare documentară, unul dintre cele două altoreliefuri de bronz s-a desprins şi a căzut. Există şi o legendă potrivit căreia o grupare de hoţi a încercat să-l fure pentru fier vechi şi au fost prinşi în flagrant de poliţişti.

Statuia ecvestră a lui Ştefan cel Mare a fost dezvelită pe 16 septembrie 1977, în prezenţa preşedintelui Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu. Dezvelirea statuii s-a făcut cu ceremonial militar, intonarea imnului de stat şi oferirea unor buchete de flori liderilor comunişti aflaţi la eveniment.

Alte ştiri pe această temă:

Bătaie de joc cu cea mai impunătoare statuie a lui Ştefan cel Mare. În Suceava, monumentul stă să cadă, e distrus de hoţii de fier vechi şi e năpădit de licheni

Ce caută o statuie a generalului rus Suvorov pe drumul european 85. În anii ‘50, comuniştii au botezat localitatea cu numele conducătorului de oşti

La Hânceşti, lângă Grigori Cotovschi gigant va apărea şi Ştefan cel Mare gigant

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite