Accidentul aviatic în urma căruia a murit Ionel Fernic, cel mai bogat compozitor român din perioada interbelică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Fernic, „compozitorul înălţimilor”, şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic la data de 22 iulie 1938, la vârsta de 37 de ani. Pasager al unui zbor pe ruta Varşovia – Bucureşti – Salonic, Fernic şi-a pierdut viaţa alături de toţi ceilalţi 14 pasageri, din cauze necunoscute, avionul prăbuşindu-se în pădurea de la Negrileasa, în apropiere de satul Stulpicani din judeţul Suceava.

Ionel Fernic (1901 – 1938) a fost un compozitor român extrem de apreciat, un pilot priceput şi unul dintre primii paraşutişti români. Născut la Târgovişte, Ionel Ferncs se mută de mic cu familia la Galaţi. În perioada liceului avea să-l întâlnească pe profesorul de muzică Teodor Fuchs, cel care îl va îndruma spre muzică. De la Fuchs, Ionel Fernic a învăţat să cânte la chitară şi pian.

După ce a absolvit liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi, el se înscrie la Conservatorul din Bucureşti, deşi părinţii încercau să-l convingă să urmeze studiile unei facultăţi tehnice. După ce a terminat Conservatorul, la secţia de artă dramatică, se înscrie în armată, stagiul militar făcându-l la Şcoala de ofiţeri în rezervă din Ploieşti.

Ionel Fernic rămâne în oraşul din Prahova, unde va avea să compună o bună parte din repertoriul său, majoritatea romanţe şi tangouri. În anul 1931, el a compus „Pe boltă până apare luna”, primul său tango, melodia fiind practic o adaptare a unei piese franţuzeşti.  În doar câţiva ani de carieră, Fernic a compus peste 400 de şlagăre, devenind cel mai bine plătit compozitor român al vremii.

Pe lângă muzică, iubitul compozitor mai avea o altă mare pasiune, zborul. În primăvara anului 1935, Fernic termină studiile Şcolii de pilotaj de la Băneasa, devenind pilot de turism şi sport. Tot atunci, „compozitorul înălţimilor” descoperă şi paraşutismul, executând primul său salt cu paraşuta tot pe aeroportul Băneasa. Ionel Fernic este numit director al Şcolii de pilotaj din Cernăuţi, primind din partea regelui Carol al II-lea medalia „Virtutea Aeronautică”.

„Nu simt niciun fel de rău sau gol la stomac. Sunt perfect conştient, simt cum alunec în aer şi aştept deschiderea paraşutei. E o senzaţie de neînchipuit! Nici un zgomot, cât de mic, nu tulbură imensa şi maiestuoasa tăcere a oceanului de azur. Ar trebui pana unui d'Anunzzio ca să poată descrie întreaga frumuseţe şi poezie a acestei fantastice călătorii pe undele nevăzute ale eterului”, mărturisea Ionel Fernic în jurnalul său.

Soarta a făcut ca iubitul compozitor român ce iubea enorm să zboare să moară într-un accident aviatic, la vârsta de doar 37 de ani. La data de 22 iulie 1938, Ionel Fernic s-a urcat în avionul companiei poloneze LOT ce circula pe ruta Varşovia – Bucureşti – Salonic, pentru a participa la înmormântarea Reginei Maria. Din motive necunoscute, avionul s-a prăbuşit în pădurea de la Negrileasa, comuna Stulpicani, judeţul Suceava. Toţi cei 14 pasageri aflaţi în aparatul de zbor şi-au pierdut viaţa.

„O mare nenorocire în munţii Bucovinei. O groaznică nenorocire s’a întâmplat săptămâna trecută în munţii Bucovinei, din apropierea comunei Stulpicani. Avionul Lot (Polskie Linie Lotnicze – Polish Airlines) care făcea regulat drumul Varşovia – Cernăuţi – Bucureşti s’a ciocnit din cauza ceţei şi a furtunei de un vârf de munte şi s’a prăbuşit, sfărâmându-se complect. Martor al căderii a fost un cioban, care-şi păştea oile în munte. Îngrozit de prăbuşirea uriaşei <păsări> el a vestit jandarmii din sat, povestindu-le ceea ce văzuse. Toţi cei 14 călători, cari se aflau pe avion, erau morţi. În vreme ce erau aşteptaţi să sosească la Bucureşti, trupurile lor atârnau prin vârfurile brazilor, sau zăceau frânte în bucăţi printre pietri şi sfărâmâturi de avion” scria ziarul „Unirea Poporului” în ediţia din data de 31 iulie 1938.

Rămăşiţele lui Ionel Fernic au fost incinerate la Crematoriul din Bucureşti. Mii de oameni au luat parte la tristul eveniment, prietenii din lumea muzicală cântându-i piesele, în timp ce amicii săi aviatori au făcut o demonstraţie de zbor deasupra Bucureştiului.

Alte ştiri pe această temă:

UPDATE Un elicopter al poliţiei s-a prăbuşit în estul Turciei. Toţi cei aflaţi la bord au murit

Cinci morţi în apropiere de Lisabona, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit lângă un supermarket

La şapte ani de la tragedia aviatică de la Smolensk, şeful comisiei poloneze de anchetă susţine că avionul prezidenţial polonez s-a dezintegrat în zbor

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite