Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost dotat cu cel mai modern sistem de aducere a aeronavelor la sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei de la ROMATSA au montat sistemul ILS de tip CAT 2 (sistemul de direcţionare a avioanelor la aterizare în condiţii meteo dificile) la Aeroportul din Suceava. Conform autorităţilor locale, acest sistem de aducere a aeronavelor la sol este cel mai modern. În plus, la aeroportul sucevean va fi construit un hangar de mari dimensiuni pentru remiza PSI şi pentru gararea tuturor utilajelor şi maşinilor de la aeroport.

Cei de la ROMATSA au montat sistemul ILS de tip CAT 2 (sistemul de direcţionare a avioanelor la aterizare în condiţii meteo dificile) la Aeroportul internaţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Conform autorităţilor locale, acest sistem de aducere a aeronavelor la sol este cel mai modern.

„În condiţii meteo dificile, sfârşit de toamnă, pe timp de iarnă şi în primăvară, având foarte multă ceaţă pe Suceava, ca în toată Moldova, e foarte dificilă aterizarea avioanelor. Cu acest sistem, se poate ateriza la Suceava şi în condiţiile în care vizibilitatea pe orizontală este de 350 de metri, iar pe verticală de 30 de metri.  Este un sistem foarte modern, regăsit şi pe aeroporturi din toată lumea, care va deservi aterizări ale aeronavelor şi în condiţii dificile”, a arătat Cătălin Nechifor.

El a mai explicat că Romatsa a avut termenul de execuţie până în luna aprilie a acestui an, dar ceea ce este mai important, în viziunea preşedintelui Consiliului Judeţean, este calibrarea acestui sistem ILS, care este făcută tot de organisme de stat, care dirijează şi gestionează partea aeronautică.

Cătălin Nechifor a explicat că la aterizare pe timp de ceaţă, pilotul nu vede capătul pistei şi nici balizajul, bazându-se exclusiv pe sistemele electronice ILS, pentru ca aterizarea să fie sigură.

image

„Este un sistem la fel de complex care lucrează în capătul sudic pentru că spre avion pleacă informaţia complexă, şi panta şi direcţia, iar pe aeronave este montat un sistem electronic care decodifică, citeşte şi dă pilotului informaţia necesară, aşa încât aterizarea să fie făcută în condiţii de siguranţă”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care a ţinut să mulţumească celor de la Romatsa pentru toate sistemele funcţionale.

„În acest moment putem spune că suntem cel mai bine dotat aeroport din România privind procedurile de aterizare. Evident, după finalizarea calibrării, care va avea loc pe data de 23 iunie 2016”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului sucevean, a arătat că există proceduri care durează, dar există asigurări din partea Romatsa că în 23 iunie noul sistem va putea fi utilizat de către piloţi.

La  Aeroportul “Ştefan cel Mare” – Salcea va fi construit un hangar, unde vor fi garate utilajele folosite pentru întreţinerea aeroportului, în perioade cu intemperii.

image

„Avem foarte multe utilaje şi echipamente, care sunt în dotarea aeroportului. Am dorit să avem condiţii mai bune pentru a le putea păstra spre a le folosi, când va fi nevoie”, a transmis Cătălin Nechifor,

Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului, a mai arătat că pentru viitor se lucrează la optimizarea spaţiilor existente, parcări separate pentru taximetre şi pentru autocare şi nu în ultimul rând dotarea parcărilor existente cu automate de taxare.

Cătălin Nechifor a mai arătat că în perspectiva dezvoltării aeroportului sucevean, într-o perioadă rezonabilă, vor putea fi anunţate şi alte destinaţii aşteptate de suceveni, precum Italia, cu Roma, Milano sau Torino, Belgia – Bruxelles sau Spania – Barcelona. 

Alte ştiri pe această temă:

Aeroportul din Suceava devine internaţional la aproape un an de zile de la inaugurare. Sucevenii vor putea zbura spre Londra, din vara acestui an

Centrul Economic Bucovina, o investiţie de cinci milioane, va fi transformat în terminal pentru un aeroport fără pasageri

Cum a ajuns aeroportul internaţional din Suceava să fie internaţional doar când e ceaţă la Iaşi?

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite