Arhitectul Viorel Blănaru, apărătorul monumentelor istorice din Bucovina, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhitectul Viorel Blănaru, ţinând în mână o sabie veche, găsită într-o pădure din Suceava FOTO: Oana Şlemco
Arhitectul Viorel Blănaru, ţinând în mână o sabie veche, găsită într-o pădure din Suceava FOTO: Oana Şlemco

Arhitectul Viorel Blănaru, cel mai vocal apărător al monumentelor de patrimoniu din judeţul Suceava, a murit în seara zilei de 9 iunie ac, în urma unei boli care i-a măcinat inima.

Arhitectul Viorel Blănaru, fost angajat al Direcţiei pentru Cultură Suceava a murit la vârsta de 70 de ani. Deşi s-a pensionat în urmă cu cinci ani şi avea probleme cardiace, suceveanul a continuat să facă ceea ce a făcut în ultimele trei decenii: să apere monumentele istorice ale Bucovinei. 

De-a lungul timpului, a militat public pentru salvarea Cetăţii şi statuii domnitorului Ştefan cel Mare, Cazinoului de la Vatra Dornei, conacelor boiereşti de la Salcea şi Liteni, bisericilor UNESCO, bisericilor din lemn vechi de sute de ani, lăcaşului de cult de la Ilişeşti, care poartă hramul „Adormirii Maicii Domnului” şi Gării Iţcani.

În 2019, arhitectul a tras un semnal de alarmă pentru că mormântul familiei Cantacuzino, cel mai vechi din Cimitirul Sucevei, era neîngrijit, îngropat în vegetaţie. În urma apelului său, Primăria Suceava a cerut curăţarea locului de veci şi astfel a fost decoperit un monument funerar unic în judeţul Suceava.

Cu toate că era angajat al statului român, Viorel Blănaru nu s-a temut niciodată să-i arate cu degetul pe administratorii care neglijau clădirile istorice ale Bucovinei, în mare parte aleşi locali, cu funcţii grele în partide. 

Este drept că nu a reuşit să câştige toate bătăliile pe care le-a purtat pentru apărarea patrimoniului cultural. A suferit de fiecare dată când a văzut că în urma eforturilor nu reuşeşte să salveze de la prăbuşire urmele sau dovezile trecutului din judeţul Suceava.

„Ce simt când văd o casă că se prăbuşeşte? Sper să nu mai văd vreodată o casă prăbuşindu-se aşa cum s-a întâmplat cu casa Matei Millo (n.red familie de boieri din zona Fălticeni). Sper să reuşim să salvăm Cazinoul din Vatra Dornei şi Biserica de la Ilişeşti”, spunea Viorel Blănaru într-un interviu acordat presei locale în anul 2013. Între timp, Primăria Ilişeşti a găsit fonduri şi a refăcut biserica veche de 300 de ani, iar Cazinoul a ajuns în grija Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care s-a apucat să-l restaureze. 

Trupul neînsufleţit al arhitectului a fost depus în capela cimitirului Pacea Vechi, din Suceava.  Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 12 iunie, de la ora 13.00.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Lucrări în ritm de melc pe primul lot al Drumului Expres Craiova – Piteşti. Pro Infrastructură: Un constructor serios ar deschide traficul anul viitor

Câţi oameni s-au infectat cu coronavirus după spectacolele pilot de la Cluj şi Bucureşti. Concluzia experţilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite