Atacul unei universităţi de stat la cele private pe tema bacalaureatului: „Folosesc contextul actual ca să-şi umple amfiteatrele cu plătitori de taxe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: svnews.ro (imagine de arhivă)
FOTO: svnews.ro (imagine de arhivă)

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava dezaprobă anularea examenului de bacalaureat, în contextul pandemiei de COVID-19. Rectorul Valentin Popa spune că mişcarea anti-bac este orchestrată în beneficiul universităţilor private. Mai multe asociaţii au cerut Ministerului Educaţiei anularea examenelor naţionale din cauza pandemiei.

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, a precizat, într-un comunicat de presă, că  instituţia academică ”se pronunţă ferm împotriva oricăror tentative de subminare a învăţământului românesc, de creare a confuziei la nivelul elevilor din învăţământul secundar şi de promovare a unei atitudini dăunătoare calităţii sistemului educaţional din România. Discuţiile legate de amânarea sau anularea examenului de bacalaureat, iniţiate şi purtate sub paravanul „grijii” faţă de absolvenţii anului 2020, pot induce ideea că societatea românească nu este interesată de calitatea învăţământului şi a tinerilor care termină liceul, ci mai degrabă de înlăturarea oricăror criterii care ar stimula performanţa, creativitatea şi dorinţa liceenilor de a fi cât mai buni şi mai competitivi”.

Valentin Popa este de părere că prin privarea unei generaţii întregi de dreptul de a susţine examenul naţional de evaluare va fi generată o gravă inechitate între promoţia anului 2020 şi celelalte promoţii. Rectorul a declarat că în condiţiile în care nu va fi organizat examenul de bacalaureat, pentru actualii absolvenţi de liceu cel mai probabil vor fi drastic reduse posibilităţile de angajare pe piaţa europeană a muncii.

”Examenul naţional de Bacalaureat este testul maturităţii, care oferă deţinătorului diplomei posibilitatea să urmeze cursurile facultăţii în domeniul pe care l-a ales. Pentru a forma specialişti competitivi pe piaţa muncii, universităţile se bazează pe susţinerea unui examen naţional cât mai corect şi pe o evaluare echitabilă. Nici societatea românească, nici economia naţională nu pot progresa în lipsa unor stimuli care să premieze calitatea şi dorinţa de perfecţionare. USV nu poate fi de acord cu abordările care propun acordarea dreptului de a urma studii superioare unei mase de câteva sute de mii de tineri fără nici un fel de examen, doar pentru că unele universităţi private folosesc contextul epidemiologic actual pentru a încerca să-şi umple amfiteatrele cu plătitori de taxe de studiu!”, a precizat sursa citată.

Valentin Popa a mai arătat că USV ”are ca obiectiv fundamental pregătirea unei resurse umane înalt calificate şi a pledat întotdeauna pentru susţinerea tinerilor care sunt dornici să se formeze într-un context academic modern. Din aceste considerente, comunitatea academică suceveană se pronunţă cu tărie împotriva oricăror idei privitoare la anularea examenului de bacalaureat”.

Instituţia academică suceveană şi-a manifetsta disponibilitatea de a oferi liceelor din municipiul Suceava întreg sprijinul său în vederea organizării evaluării naţionale în cele mai bune condiţii.

Precizările USV cu privire la susţinerea examenului de bacalaureat în acest an vin după ce mai multe asociaţii, printre care „Mişcarea Elevilor din România” au transmis memorii la Ministerul Educaţiei prin care au cerut anularea examenelor naţionale şi echivalarea lor cu media anilor de studiu.

Ministerul Educaţiei a publicat calendarul examenului de Bacalaureat din acest an. Astfel, echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie 2020, conform unei metodologii realizate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie şi aprobate prin ordin de ministru.

Pentru examenul naţional de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent.

Absolvenţii de liceu vor da primele probe scrise în 22 iunie, când le vor fi evaluate cunoştinţele despre limba şi literatura română. Apoi, a doua zi, probele scrise continuă cu limba şi literatura maternă, urmând ca în 24 iunie, elevii să dea probe scrise la „proba obligatorie a profilului”. De asemenea, în 25 iunie sunt alte probe scrise, respectiv „proba la alegere a profilului şi a specializării”.

Afişarea rezultatelor la probele scrise va avea loc pe 30 iunie 2020, până în ora 12.00. În aceeaşi zi, elevii nemulţumiţi vor putea depune contestaţii, cu o a doua rundă pe 1 iulie. Pe 5 iulie se afişează rezultatele finale.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite