Suceava

articolul anterior articolul urmator

Banda de tâlhari care a băgat spaima în români: „A terorizat locuitorii din multe sate”

5
23 Jun 2018 06:13:23
Autor: Dănuţ Zuzeac
O bandă de tâlhari a băgat spaima în români, la mijlocul secolului XIX. FOTO www.cnipturicani.ro
O bandă de tâlhari a băgat spaima în români, la mijlocul secolului XIX. FOTO www.cnipturicani.ro

La mijlocul secolului XIX, banda de tâlhari condusă de Ion Lache a comis peste 50 crime, tâlhării şi furturi, pe raza României, mai ales în zona Argeş – Ilfov. Banda de tâlhari a fost capturată în cele din urmă, Lache şi 24 dintre bandiţii săi fiind condamnaţi la moarte.

Traian Tandin este unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti români. El a lucrat ca ofiţer criminalist până în anul 2000 când a ieşit la pensie. Pe baza celor întâlnite şi celor auzite în cariera sa de poliţist, Tandin a scris mai multe cărţi.

„Traian Tandin este un poliţlist - scriitor cunoscut în toată ţara atât de colegii săi, prin reuşitele profesionale, cât şi de marele public în urma editării a 64 de cărţi, care au avut un real succes de librărie şi de prestigiu”, a precizat scriitorul Eugen Teodoru.

Printre cărţile publicate de către Traian Tandin se numără şi „Cei mai odioşi 100 criminali români”, în care poliţistul – scriitor vorbeşte despre infractorii ale căror poveşti l-au impresionat extrem de mult. O poveste aparte îl are în prim plan pe Ion Lache, a cărui bandă de tâlhari a terorizat în cea de-a doua jumătate a veacului al XIX-lea locuitorii satelor din Argeş şi Ilfov.

„Începând cu anul 1859 o cumplită bandă de tâlhari a terorizat locuitorii din multe sate ale judeţelor Argeş şi Ilfov. Această bandă era formată din 44 de tâlhari şi era condusă de fiorosul Ion Lache, zis Ciuciu, ţigan fără domiciliu permanent”, a arătat Traian Tandin.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii ilfoveni la data de 14 ianuarie 1902, banda lui Ion Lache a comis nu mai puţin de 53 de infracţiuni. Majoritatea erau tâlhării şi furturi, însă bandiţii lui „Ciuciu” au săvârşit şi mai multe crime.

Traian Tandin a detaliat una dintre cele mai cumplite comise de către gaşca lui Ion Lache. Victima bandiţilor lui „Ciuciu” a fost un pădurar ce îţi desfăţura activitatea în pădurea Cernica. Poliţistul – scriitor s-a documentat din presa vremii, care a prezentat pe larg activitatea tâlharilor lui Ion Lache.

„Banda tâlharilor, în frunte cu Lache, intră în pădurea Cernica. Cum mergeau ei de-a curmezişul spre a se ascunde, Lixandru Florea (alt infractor notoriu) spuse celorlalţi că a văzut un pădurar cu o puşcă în spinare. Ţiganii o luară la fugă, dar, din nefericire, pădurarul reuşi să-i zărească. A fost sfârşitul lui, fiindcă tâlharii ştiau că-i va da de gol. (...) Lache îi legă mâinile cu un căpăstrul şi-l duse la un loc unde era mai mult desiş. (...) Dinu Simion – pădurarul, înlemni când a auzit că toţi ţiganii au fost de acord cu executarea lui. Tâlharii se împărţiră pe echipe: unii care să-i facă groapa, unii care să-l omoare, alţii care să-l acopere. (...) Lache Ion îi aruncă un laţ după gât şi începu să tragă de el împreună cu alţi tâlhari, până când curmară zilele pădurarului. Apoi îl culcară în groapă, îmbrăcat cum era, punându-i pălăria peste el. Văzând că totuşi mai respiră, în agonie fiind, Băbeanu se repezi asupra pădurarului şi-i aplică lovitura de graţie, înfingându-i cuţitul în beregată. Totul se terminase”, a relatat Traian Tandin.

După ce banda de tâlhari a fost capturată, Ion Lache şi 24 dintre bandiţii săi, care au comis tot felul de crime şi tâlhării au fost condamnaţi la moarte şi executaţi. Restul, care au participat doar la tâlhării şi furturi, au fost condamnaţi la muncă silnică pe viaţă.

Alte ştiri pe această temă:

Cine erau cu adevărat haiducii, bandiţii transformaţi de comunişti în eroi naţionali. Provin din mercenari şi văcari

Fugarii din faţa ororilor regimului comunist: călugărul ascuns în butoi şi „bandiţii“ vânaţi de Securitate în munţi

Banditul român care a schimbat legile din Statele Unite, după ce a dat o spargere la o bancă din Los Angeles. Au fost trase, în total, peste 2.000 de gloanţe

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Torquemada
23.06.2018, 09:14:38

Cu asta se tot ocupa tiganii dupa dezrobire.Deh,munca e grea,le da "frezoane"...

+2 (2 voturi)
Pintenogu Gogu
23.06.2018, 11:36:51

Dupa cum se vede istoria se repeta: banda de talhari a lui Dragnea va sfarsi la fel.Cand va ajunge Dragnea in puscarie nu o sa supravietuiasca, de fapt asta este motivul spaimei lui si a celorlalti banditi.

+1 (5 voturi)
Galeriu Crestinu
23.06.2018, 18:00:19

DA...dar banda lui Lache nu avea si SRI, Guvern, Parlament si restul de institutii ale statului in buzunarul lui...

Stefan din Nord
23.06.2018, 12:16:13

Imi place ca mai demult justitia era justitie Daca traiau acum stateau cativa ani la puscarie cerand conditii europene de detentie dupa care erau liberi cerand si despagubiri pentru ca nu au avut asigurat spatiul minim garantat in celula

+4 (4 voturi)
Cel Mare Scarambeu
23.06.2018, 19:44:36

Pai astia au fost mielusei pe langa talharii din PSD-ul de azi.Aia au praduit o zona de tara dar astia de acuma s-au raspandit ca pecenginea.

Modifică Setările