Suceava

articolul anterior articolul urmator

„Băse“ a fost încarcerat în beciurile poliţiei sucevene. Traficantul de migranţi dat în urmărire internaţională a fost extrădat din Spania

0
29 Aug 2016 11:17:35
Autor: Dănuţ Zuzeac
Ruben Ursulean zis „Băse”, a fost extrădat din Spania. FOTO Dănuţ Zuzeac
Ruben Ursulean zis „Băse”, a fost extrădat din Spania. FOTO Dănuţ Zuzeac

Ruben Ursulean, zis „Băse”, de 25 de ani, din comuna suceveană Brodina, a fost extrădat din Spania. Acesta era dat în urmărire internaţională încă din mai 2015, după ce Tribunalul Suceava a emis un pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile sub aspectul comiterii infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „trafic de migranţi”.

La sfârşitul săptămânii recent încheiate, în Arestul IPJ Suceava a fost încarcerat Ruben Ursulean zis „Băse”, pe numele căruia Tribunalul Suceava a emis la data de 18 martie 2015 un mandat de arestare preventivă prin care s-a dispus arestarea, în lipsă, pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat” şi „trafic de migranţi”.

Inculpatul a fost dat în urmărire naţională prin ordinul Inspectoratului General al Poliţiei Române din 18 mai 2015, fiind semnalat şi pe plan internaţional. In urma activităţilor desfăşurate de oamenii legii, la data de 11 august 2016 Ursulean a fost prins în Spania şi arestat în vederea predării către România.

La data de 26 august 2016, în jurul orei 17.00, Ruben Ursulean a fost predat din Spania, preluat de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti de poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, arestat, escortat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

În primăvara anului 2014, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au făcut opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava şi au pus în executare şase mandate de aducere, ceilalţi suspecţi din dosar nefiind în România. Cu ocazia percheziţiilor făcute, la domiciliul suspectului Daniel Cojocariu, de 47 de ani, din municipiul Suceava şi al tatălui acestuia, au fost găsiţi 13 migranţi – 11 afgani şi doi sirieni – introduşi anterior în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind anunţat în acest sens Serviciul pentru Imigrări Suceava.

Începând cu luna noiembrie a anului 2013, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au făcut cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, faţă de suspecţii Ivan L., de 41 de ani, cetăţean ucrainean, G.C., de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, M.B., de 40 de ani, cetăţean ucrainean şi Alin B., de 30 de ani, din comuna Straja, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat” şi „trafic de migranţi”.

Astfel, Ivan L., urmărit prin Interpol, arestat în Republica Moldova, liderul şi coordonatorul grupului, ţinea legătura cu persoane aflate pe teritoriul Ucrainei, care furnizau migranţii în zona oraşului Cernăuţi, de unde erau preluaţi de către D.M., care la cererea lui Ivan L., organiza şi realiza, prin intermediul altor complici cetăţeni ucraineni, transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde în România, prin zona comunei Brodina.

Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de către Alin B., cu ajutorul altor călăuze, apoi erau transportaţi în interiorul ţării şi eventual găzduiţi până la momentul predării lor către ceilalţi membri ai grupului. G.C. şi Ivan L. luau migranţii de la Alin B., îi călăuzeau pe teritoriul României până în apropierea frontierei de vest, îi cazau în diverse case particulare, hoteluri sau pensiuni şi le organizau ieşirea ilegală din România către spaţiul Schengen. Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea migranţilor peste frontiera verde de către M.B., V.F., cetăţean ucrainean sau V.N., de 34 de ani, cetăţean ucrainean, fie prin ascunderea lor în mijloace de transport. Pe teritoriul Ungariei, migranţii erau preluaţi cu microbuze de către legături ale lui Ivan L., care îi transportau până în Viena – Austria.

Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Cernăuţi (Ucraina) – România – Ungaria – Viena (Austria) se percepea suma de 4.000 – 4.500 de dolari, bani care se împărţeau între membrii şi sprijinitorii grupului, în funcţie de poziţia şi aportul fiecăruia.

În modalitatea mai sus menţionată au fost racolate, găzduite şi transportate de pe raza judeţului Suceava, şapte grupuri de migranţi, compuse din 31 de persoane – şase grupuri cu 25 persoane trecute fraudulos din Ucraina în România şi un grup cu şase persoane racolate din Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi.

Majoritatea membrilor reţelei sunt din Ucraina sau din Republica Moldova, coordonarea activităţilor infracţionale fiind făcută de pe teritoriul Ucrainei, iar migranţii provin din Pakistan, Afganistan, Irak sau Siria.

La data de 18 aprilie 2014, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Daniel – Gheorghe Cojocariu, de 47 de ani din Suceava, Marius Morar, de 24 de ani, din Brodina, Mihai Viosiencu, de 34 de ani, din Rădăuţi, Ruben Ursulean, de 24 de ani, din Brodina şi Eldar Grinciuc, de 33 de ani, născut în Chişinău, domiciliat în Fălticeni

Alte ştiri pe această temă:

Traficant de droguri dat în urmărire internaţională, capturat la vama Oancea. Individul încerca să intre în România

Interlopul specializat în răpiri şi tâlhărie cu condamnări la 20 de ani de închisoare în România şi Italia

Condamnat la 7 ani de închisoare, neamţul Ionelaş Cârpaci vrea să facă puşcărie acasă, în Germania

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările