Suceava

articolul anterior articolul urmator

Bătălia care a încheiat războiul de 13 ani purtat de Ştefan cel Mare cu turcii: „Mai apoi Hroiot fiindu prins viu de Ştefan vodă, i-au tăiatu capul“

3
7 Nov 2017 06:03:22
Autor: Dănuţ Zuzeac
Ştefan cel Mare i-a învins pe turci, la Şcheia. FOTO www.wikipedia.org
Ştefan cel Mare i-a învins pe turci, la Şcheia. FOTO www.wikipedia.org

La data de 6 martie 1486, la Şcheia, în apropiere de Cetatea Sucevei, a avut loc o bătălie dată între răzeşii lui Ştefan cel Mare şi armata otomană. Turcii voiau să-l alunge de pe tronul Moldovei pe marele domnitor, vrând să pună în locul său pe Hronoda. Moldovenii i-au învins pe turci, această bătălie punând practic capăt războiului de 13 ani purtat de Ştefan cel Mare cu Imperiul Otoman.

Armata turcă condusă de paşa Bali bey Malkocioglu a pătruns pe teritoriul Moldovei, în timp ce Ştefan cel Mare se afla în Polonia. Turcii au ajuns până în apropiere de Suceava, bătălia cu moldovenii domnitorului întors de grabă în ţară având loc la Şcheia.

În primă fază, armata lui Ştefan a fost învinsă, marele domnitor fiind aproape de a-şi pierde viaţa. Acesta a căzut de pe cal şi a rămas ascuns printre cadavre şi răniţi. El a fost ajutat de aprodul Purice, care i-a dat calul său. După ce a reuşit să iasă învingător din bătălie, Ştefan cel Mare la făcut pe Purice boier, oferindu-i numele de Movilă.

„Într-acesta an venit-au Hroiot cu oaste de la ungur asupra lui Ştefan vodă, căruia i-au ieşitu Ştefan vodă înainte cu oaste pre Siretiu la Şchei şi dându războiu vitejaşte despre amândoao părţile, într-o luni, martie 6 zile, pierdu Hroiot războiul şi oastea, mai apoi şi capul, însă cu mare primejdie lui Ştefan vodă, că s-au pornit cu calul jos, puţin de n-au încăput în mâinile vrăjmaşului său. Mai apoi Hroiot fiindu prins viu de Ştefan vodă, i-au tăiatu capul”, arătat cronicarul Grigore Ureche.

După această bătălie, Ştefan cel Mare şi-a reorientat politica externă. Cum între poloni şi turci a fost încheiată o pace, domnitorul moldovean a ales să se apropie de unguri şi turci, deteriorând relaţiile cu Polonia. Bătălia de la Şcheia a fost ultima ce a avut loc între Ştefan şi turci.

Alte ştiri pe această temă:

Cum a tras Ştefan cel Mare în ţeapă 100 de tătari pentru a băga frica în hanul tătar Mamac

De ce a primit Ştefan cel Mare două cetăţi din partea duşmanului său, Matia Corvin, regele Ungariei

Ultima bătălie a lui Ştefan cel Mare: cum a nimicit „neînfricatul şi neobositul rege moldav“ numeroasa armată polonă în bătălia de la Codrii Cosminului

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

giurumea nae
7.11.2017, 10:35:31

O pagina de istorie. Din nefericire pentru noi , guvernantii fac o alta pagina de istorie.

+2 (2 voturi)
Stefan din nord
7.11.2017, 13:30:06

Ma bucur pentru el Fanica a incheiat seria de meciuri cu otomanii cu o victorie pe teren propriu Apoi a dat-o la pace

-1 (1 vot)
Strajeru Dan
7.11.2017, 14:31:12

In realitatea, razboul dintre Stefan cek mare si turci a durat doar trei ani, din 1474, cand Stefan invadeaza Tara Romaneasca, o trece prin foc si sabie, incendiaza si prada Bucurestii si-si pune pe tron protejatul, pe Laiota. Asdta tradeaza si trece de partea turcilor iar in 1475, otoanii porbesc o mare expeditie de pedepsire si alungare a lui Stefan de pe tron. la vaslui incaseaza poate cea mai crunta batuta primita vreodata de turci de la o armata terestra crestina, dar revin in anul urmator, il infrang pe Stefan la Valea Alba si, ajunsi la Suceava, sunt nevoiti sa se retraga din caza de boli si de lipsa de hrana. Gata razboiul. In rest, au fost doar mici hârâieli, hartuieli, incaierari pe diverse teme punctuale. Asta nu inseamna un razboi adevarat. de altfel, exceptand perioada asta de 12 ani, Stefan s-a inteles bine cu turcii, a si colaborat bine cu ei, atat din 1457 pana in 1475 (vreme de 18 ani) cat si intre 1487 si 1504 (alti 17 ani),. Poetii exaltati, istoricii frustrati si poporul nescolit au fact din el campionul celor 47 de ani de batut la turci ca la fasole.

+1 (5 voturi)