Suceava

articolul anterior articolul urmator

Bătăliile lui Ştefan cel Mare cu Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş. Ulterior, s-a căsătorit chiar cu fiica duşmanului

4
4 Jun 2017 06:03:47
Autor: Dănuţ Zuzeac
Radu cel Frumos şi Ştefan cel Mare. FOTO www.wikipedia.org
Radu cel Frumos şi Ştefan cel Mare. FOTO www.wikipedia.org

Ştefan cel Mare l-a alungat pe Radu cel Frumos de pe tronul Ţării Româneşti deoarece era un apropiat al turcilor. Domnitorul moldovean a luat-o la curtea sa pe fiica duşmanului său, Voichiţa, cea care avea să-i devină soţie peste câţiva ani.

În primii ani de domnie, voievodul Ştefan cel Mare a reuşit să se apropie într-un fel sau altul de către conducătorii Poloniei şi Ungariei. După ce s-a asigurat de sprijinul celor două ţări în cazul unui război cu turcii, domnitorul moldovean şi-a pus în gând să desemneze la conducerea Ţării Româneşti un voievod apropiat lui, dorind să-l alunge pe Radu cel Frumos, vasalul Imperiului Otoman.

La data de 27 februarie 1470, Ştefan cel Mare pătrunde cu armata sa în Muntenia, unde jefuieşte tot până la Brăila, pe care o arde. Voievodul muntean, Radu cel Frumos a reuşit să întoarcă câţiva boieri moldoveni împotriva lui Ştefan cel Mare, însă domnitorul moldovean află de consipraţie şi îi omoară pe boierii trădători.

„Vă leato 6978 (1470), într-aceia vreme intră zavistiia intre Ştefan vodă şi intre Radul vodă, domnul muntenesc, pre obiceiul firei omeneşti de ce are, de aceia pofteşte mai mult, de nu-i ajunse lui Ştefan vodă ale sale să le ţie şi să le sprijinească, ci de lăcomie, ce nu era al lui, încă vrea să coprinză. Strâns-au ţara şi slujitorii săi şi au intratu în Ţara Muntenească, de au prădatu marginea, fevruarie 27 dni şi au arsu Brăila în săptămâna albă, marţi. (...)Tăie Ştefan vodă pre Isaiia vornicul şi pre Negrilă păharnicul şi pre Alexa stolnicul în târgul Vasluiului”, a arătat cronicarul Grigore Ureche în „Letopiseţul Ţării Moldovei”.

Anul următor, în luna februarie 1471, Ştefan cel Mare are o nouă bătălie cu Radu cel Frumos, de această dată la Soci. Domnitorul moldovean iese şi de această dată învingător, reuşind să ia toate steagurile armatei muntene, întorcând-se triumfător în Moldova. La sfârşitul toamnei aceluiaşi an, Ştefan atacă din nou Ţara Românească, la data de 18 noiembrie, reuşind să-l bată din nou pe Radu cel Frumos, la Cursul Apei.

„Radu fuge in cetatea Dîmboviţa, probabil o cetăţuie a Bucureştilor, este incunjurat şi aice de Stefan, dar scapă peste Dunăre, lăsînd in mînele biruitorului pe soţia lui Maria, pe fata lui Vochiţa şi toate avuţiile sale. Stefan pune domn in Muntenia pe Laiot Basarab şi se intoarce biruitor in Suceava”, a arătat istoricul Alexandru D. Xenopol în „Istoria Românilor”.

O lună mai târziu, Radu cel Frumos se întoarce în Ţara Românească în fruntea unei armate formate din 15.000 de turci. El reuşeşte să-l alunge pe Laiotă Basarab, care se refugiază în Moldova, primind sprijin din partea lui Ştefan cel Mare. Noul domnitor muntean nu avea să stea prea mult pe tronul ţării, deoarece avea să moară trei ani mai târziu, la conducerea Munteniei revenind Laiotă Basarab.

„Atacurile lui Stefan cel Mare contra lui Radu cel Frumos supărase pe Turci. Ei nu putea să lese nepedepsită o asemene cutezanţă. In lupta ce trebuia să se incingă intre Turci şi Stefan, cu cine era mai politic a se uni? Fără indoială cu Turcii. Nu e vorbă Laiot călca in picioare datoria recunoştinţei. (...) dar lui Stefan cel puţin ii fu invoită răsbunarea, cînd atunci el căutâ să indrepte, de şi prea tîrziu, greşala făcută cu Vlad Ţepeş, restabindu’l in tronul Munteniei”, a explicat Alexandru Xenopol.

În încercarea de a-l pedepsi pe Ştefan cel Mare, sultanul Mehmed al II-lea a pătruns în Moldova cu o oaste formată din 120.000 de soldaţi, însă este învins de domnitorul moldovean în lupta de la Podul Înalt.

Alte ştiri pe această temă: 

Căsătoria aranjată a lui Iancu Jianu cu Sultana, cea care l-a scăpat pe haiduc de spânzurătoare

Cele mai cumplite asasinate din istoria românilor. Marii domnitori care au sfârşit în chinuri după trădările suferite

Destinul unui nepot al lui Ştefan cel Mare: a fost otrăvit de soţie

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stefan din nord
4.06.2017, 08:39:19

Lupte fratricide intre moldoveni si munteni Cate mii de osteni din ambele tabere mureau inutil si cati ramaneau schiloditi din cauza ambitiilor marunte pentru putere a voievozilor lor ? Dar ambii voievozi erau crestini si bisericosi nevoie mare mai ales moldoveanul nostru devenit ulterior sfant

+1 (1 vot)
Un cetăţean
4.06.2017, 14:08:02

Din păcate, acest veritabil "Napoleon al Românilor" şi "Icoană a Sufletului Românesc",atât de frumos idealizat şi elogiat de Nicolae Iorga, obişnuia să acţioneze cu o sălbăticie maximă, ridicând în ţepe mii de prizonieri munteni cu ocazia campaniilor sale "eliberatoare" în Ţara Românească, Până şi Vlad Ţepeş pălea şi scrâşnea din dinţi de invidie, când auzea de isprăvile sângeroase ale "camaradului" său de luptă antiotomană, în timp ce se afla la Vyşegrad, în captivitatea maghiară, iar după moarte, cel mai probabil că se răsucea în mormânt de ciudă că tocmai Ştefan reuşea să-l detroneze şi la capitolul cruzimii nemăsurate. Aceste cruzimi cu totul ieşite mult din comun chiar şi pentru normele crude ale acelor vremuri, medievale sunt trecute de obicei sub tăcere în publicaţiile româneşti, pentru a nu-i ştirbi reputaţia de , vezi Doamne, ....Mare şi Sfânt, dar şi din considerente de interes naţional. Din păcate însă toate acele mii şi mii de prizonieri munteni traşi în ţeapă practic după fiecare bătălie câştigată fac parte din realitatea crudă a istoriei româneşti. Cruzimi absolut inutile şi contraproductive politic ale unui geniu militar incontestabil, care afost Ştefan cel Mare, dar deloc Sfânt.

Ardelean Boris
4.06.2017, 10:16:56

Ai multă dreptate, Ștefan din nord. Mai multdeacât atât: de ce îl lăsau turcii acolo, pe tron, chiar și după bătăliile pierdute de el? Că doar s-a văzut ce i-au făcut lui Ioan Vodă cel Cumplit. Dar... Fane era băiat bun: după sute de morți din rândul prostimii, mai storcea de la prostimea supraviețuitoare bănet greu, pe care-l plătea... turcului. Mai întâi, ocazional. Apoi, își făcuse turcul abonament - îi zicea tribut.

Un cetăţean
4.06.2017, 15:02:41

Despre ce vorbeşti? Ştefan a mâncat bătaie în tinereţe de la dascălul său în ale milităriei, nimeni altul decât Vlat Ţepeş. Apoi, a pierdut bătălia de Valea Albă, (Războieni), cu vreo 10. 000de oşteni în faţa a peste 160. 000 de turci, ajutaţi de încă vreo 30. 000 tătari din Crimeea, fără sprijinul răzeşilor şi al oastei ţărăneşti, dar Mehmed Fatâh -ul n-a reuşit să cucerească cetăţile Moldovei, fiind în permanenţă hărţuit de Ştefan, astfel încât Cuceritorul Constantinopolelui a trebuit să se retragă cu coada între picioare şi cu urdia înjumătăţită. Şi a mai pierdut odată în faţa unui pretendent, fiind luat prin surprindere, dar şi-a luat rapid revanşa, cu ajutorul suzeranului. Dacă ar fi încăput în mâinile vezirului sau ale paşalelor sultanului, Ştefan ar fi fost cu siguranţă jupuit de viu şi atârnat de cârlige înfipte în coaste deasupra Cornului de Aur., la câte probleme le-a făcut. Ştefan a revenit sub suzeranitatea Otomană abia după ce Bayazid a cucerit cetăţile de la mare, bâgându-i în coaste garnizoanele de ieniceri şi zeci de mii de achângii şi tătari, adică în momentul când Moldova s-a pomenit în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate ca şi Ţara Românească cu raialele şi cu beii otomani de la Dunăre. Astfel, "blândul şi paşnicul" Bayazid a reuşit să-l readucă la supunere, în timp ce Mehmed a eşuat