Bolnavii cronici neinfectaţi, victime colaterale ale pandemiei: „Pacienţii sunt nevoiţi să meargă la privat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: hotnews.ro
FOTO: hotnews.ro

După o jumătate de an de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în România, accesul la servicii medicale pentru pacienţii neinfectaţi cu SARS-COV-2 este în continuare extrem de dificil. Situaţia este cu atât mai gravă în Suceava cu cât în municipiul reşedinţă de judeţ funcţionează un singur spital, pe care ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, l-a transformat în unitate-COVID-19, în perioada stării de urgenţă şi nu a mai revenit asupra deciziei.

De la sfârşitul lunii martie, până la începutul lunii iunie, Spitalul Judeţean Suceava a tratat doar pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Bolnavii cu alte patologii erau transferaţi în spitalele din teritoriu, care, spre deosebire de unitatea medicală judeţeană, au dotări rudimentare şi duc lipsă de specialişti. Cazurile mai grave au fost transferate în alte judeţe.

Începând cu luna iunie, Spitalul Judeţean Suceava a început să deschidă secţii pentru bolnavii non-COVID, însă şi acum sunt internate doar urgenţele. Bolnavii cronici sunt îndrumaţi să-şi facă programare online sau telefonică pentru a putea fi consultaţi de medici în ambulatoriul spitalului.

Pentru că unitatea medicală nu a mai fost scoasă de pe lista spitalelor COVID, medicii au voie să consulte cel mult doi pacienţi pe oră în ambulatoriu.

programare spital

Până pe 15 octombrie nu mai sunt locuri diponibile în Ambulator Medicină Internă din Spitalul Suceava FOTO: Oana Şlemco

Medicul, restricţionat la stat, dar liber la privat

Aşa se face că bolnavii au ajuns să aştepte săptămâni sau chiar luni întregi pentru o consultaţie la stat. Lena Ailinca este asistent social la organizaţia „Salvaţi Copiii” din Suceava. În calitate de coordonator al proiectului „Fiecare copil contează”, care se adresează familiilor defavorizate, monitorizează situaţia unei familii din comuna Ciprian Porumbescu.

Lena i-a spus reporterului „Adevărul” că mediatorul sanitar din comuna suceveană i-a cerut unui medic al Spitalului Suceava să consulte un copil de nici doi ani cu o problemă medicală destul de gravă. Medicul a îndrumat-o să facă o programare în ambulatoriu.

 Mediatoarea a încercat să programeze copilul telefonic în repetate rânduri, dar nu a reuşit. „I s-a spus de fiecare dată că nu se pot face programări”, a declarat Lena Ailinca. Având în vedere situaţia, mediatoarea a făcut pentru copil o programare la o clinică privată unde a fost consultat de acelaşi medic care i-ar fi acordat asistenţă medicală în ambulatoriu. „Şi medicul a rămas surprins că femeia a venit cu copilul la privat”, a spus Lena. 

programare spital

Până pe 15 octombrie nu mai sunt locuri diponibile în Ambulator Medicină Internă din Spitalul Suceava FOTO: Oana Şlemco

Reporterul „Adevărul” a încercat marţi, 15 septembrie, să-şi facă o programare online pentru un consult medical în policlinica Spitalului Suceava. Până pe 15 octombrie, nu mai sunt locuri disponibile în cele mai multe departamente.

Greu de crezut, însă cei care reuşesc să-şi rezolve problemele mediale în cabinetele private ale judeţului fac parte din tagma norocoşilor. În multe situaţii, mai ales când e vorba despre intervenţii chirurgicale, pacienţii fără COVID-19 stau cu banii în buzunar pentru că n-au unde să se opereze în judeţ. Şi atunci se urcă în tren sau maşină şi pornesc spre Iaşi sau Cluj.

Aspectul este confirmat şi de preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava, dr. Sorin Hâncu. ”Unii dintre bolnavii care se adresează Spitalului Suceava sunt respinşi. Alţii sunt reprogramaţi şi este o chestiune foarte serioasă pentru că pacienţii nu beneficiază de tratament şi asistenţă medicală aşa cum ar trebui”, a declarat acesta. Medicul le-a cerut de mai multe ori autorităţilor să rezolve problemă prin scoaterea de pe lista spitalelor -COVID19 a Spitalului Judeţean Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite