Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cât de greu e să găseşti un avion prăbuşit?

8
20 Jan 2014 21:18:15
Dinu Zară

Un avion aterizează forţat undeva prin Munţii Apuseni. Pasagerii ţin legătura cu autorităţile. Se transmit coordonate GPS. Acum, după cinci ore, salvatorii încă orbecăie prin munţi. Cât de greu e, totuşi, să găseşti un avion prăbuşit?

Înţeleg că avionul a aterizat forţat undeva după ora 16.00. Acum este ora 21.00 şi la televizor îl văd pe prefectul de Cluj care vorbeşte despre planuri de localizare a zonei unde se află aeronava. Undeva în munte, conform coordonatelor GPS furnizate de pasageri.

Zona unde se află s-a ştiut de la început. În zonă montană fiind, cu toţii am înţeles că accesul va fi dificil. Dar la cinci ore de la incident să nu ajungă încă nimeni la locul accidentului mi se pare o dovadă de incompetenţă. O fi munte, pădure, zăpadă mare. Dar tocmai de asta toate structurile MAI au fost dotate cu ATV-uri, snow-mobile etc. De asta toate serviciile, indiferent de acronim, toacă anual din ce în ce mai multe milioane de euro pentru achiziţii, dotări, perfecţionări. De asta prefecţii, primarii, funcţionarii cheltuiesc bani pentru specializări pe situaţii de urgenţă. Tocmai pentru a avea capacitate de intervenţie într-o astfel de situaţie. Dar nu s-a putut.

Tocmai de asta sper ca cineva să mă lămurească şi pe mine. Cât de greu e să găseşti un avion, mai ales când ai coordonatele GPS şi când pasagerii mai şi ţin legătura telefonic cu tine?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Vanatorul/d.c.
20.01.2014, 21:53:28

"Cât de greu e să găseşti un avion prăbuşit?" Depinde cine si cu ce il cauta..Daca pleaca in cautarea lor profesionistii romani cu ATV-urile, in mod cert vor gasi ramasitele elicopterului care plecase in cautarea ramasitelor avionului, cu doua zile inainte de prabusirea acestuia..!

+3 (3 voturi)
herr v2.0
20.01.2014, 23:12:07

...eh, daca cadea Basescu, n-ai mai fi facut bancu' asta... Da' auzi, Base nu vine din Israel cu avionu'? Da Doamne!

-1 (5 voturi)
herr v2.0
20.01.2014, 23:19:27

Depinde unde cade. Daca nu te-ai aflat in miezul iernii in Apuseni - rape, trunchiuri acoperite de zapada, nici un drum disponibil, pare comod. ATV, snowboard? poate in filme... Aici nu stiu daca ajuta.

-4 (4 voturi)
radu bradeanu
21.01.2014, 12:32:38

După multe filme made in Rambo și altele de gen, românii au senzația că totul este ca un joc pe calculator.Nefiind avion militar în misiune, nu are dispozitive atomate de accident.care să trimită date non stop către bază.Chiar și așa să nu uităm că muntele,iarna +ceață,nu este ca-n deșert sau la cîmpie.Este același motiv pt. care aviația SUA și aliații s-au chinuit în Serbia.

-2 (2 voturi)
x cogito ergo sum
21.01.2014, 13:03:32

De ce n-au trimis urgent cateva elicoptere de cautare pline cu parasutisti din aia pregatiti sa coboare in rapel pe franghii ? In doua ore cat a fost lumina poate reuseau sa zareasca epava salvatorii sa coboare pe franghii jos iar elicopterele puteau pleca sa aterizeze undeva la loc sigur .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările