Ce conţine prima bere fără gluten făcută în România. Băutura a fost preparată de la zero de cinci studenţi din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prepararea berii, studenţii au folosit ingrediente precum făina de ghindă şi făina de topinambur. Băutura a fost prezentată sâmbătă, 6 aprilie, la FIA Food Fest, o manifestare ştiinţifică dedicată produselor alimentare inovative.

 Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” a organizat sâmbătă, 6 aprilie, FIA Food Fest, o manifestare ştiinţifică pentru crearea de produse alimentare inovative. „Ceea ce dorim să promovăm cu acest eveniment este creativitatea studenţilor. Chiar dacă nu sunt încă la nivelul pe care şi-l doresc cu aceste produse, ele vor fi dezvoltate în continuare şi sperăm că finalul studiilor va reprezenta pentru ei şi posibilitatea de a se lansa pe piaţă cu astfel de produse”, ne-a declarat prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, prorector USV.

În competiţie s-au înscris 39 de echipe, care au prezentat 40 de produse alimentare create în laboratoarele instituţiei academice. „Produsele acoperă o gamă extrem de diversificată, deserturi, produse de cofetărie şi patiserie şi produse alcoolice. Un produs care mi-a atras atenţia este o bere fără gluten. Este o tendinţă la nivel mondial de obţinere de produse fără gluten, mai ales pentru faptul că există foarte multe persoane care suferă de intoleranţă la gluten. Studenţii noştri văd prin acest tip de concurs legătura dintre teorie şi practică şi sperăm că agenţii economici care au venit alături de noi să poată transpune aceste produse la nivel industrial”, ne-a declarat prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară.

Berea fără gluten a fost preparată de cinci studenţi. Tinerii şi-au denumit produsul MoJeCo. Este vorba despre o bere brună, pentru care studenţii au folosit ingrediente precum făina de ghindă şi făina de topinambur. Produsul este cu atât mai interesant cu cât în România nu se fabrică bere pentru cei care suferă de intoleranţă la gluten. „Berea are un gust fructat, dulce-amărui, cu nuanţe de nuci verzi şi are o prospeţime inconfundabilă”, ne-a declarat Ovidiu Apetrei, unul dintre studenţii care au dezvoltat produsul. 

Cei cinci studenţi au creat berea de la zero. Inclusiv ambalajul pentru prezentare a fost creat în laboratoarele facultăţii. Tinerii speră că produsul lor va fi patentat şi că vor putea găsi un investitor interesat de producţia în serie. Pe baza berii, studenţii au făcut şi un lichior, care mai conţine zahăr şi alcool etilic.

O altă echipă de studenţi a preparat un iaurt cu cânepă. „Am pregătit „Iaurtul bunicii”. I-am dat această denumire pentru că de regulă bunicii ne aduc tot ceea ce este mai bun şi ne pun pe masă. Iaurtul conţine sfeclă şi seminţe de cânepă. Proteina din cânepă este partea inovativă a produsului. Cânepa are un efect  antioxidant stimulator. Produsul are un termen de valabilitate de până la 30 de zile”, ne-a relatat studentul Anton Marin.

Oana Cristina Axinte a preparat o pâine cu banane recomandată vegetarienilor, pentru că are un conţinut ridicat de proteine. „Am încercat să îi aducem un aport de nutrienţi şi o valoare nutritivă ridicată cu ajutorul unor ingrediente precum seminţe de chia, fulgi de migdale, ouă, iaurt grecesc şi ulei de cocos. Pâinea cu banane are 326 de kcalorii/suta de grame. Este foarte proteică. Este destinată persoanelor care consumă foarte puţină carne sau deloc”, a spus studenta.

La FIA Food Fest a fost prezentată şi o îngheţată preparată din măr copt, scorţişoară, fructoză şi pectină. Preparatul se consumă şi cu nişte biluţe făcute din suc de măr, scorţişoară şi sfeclă roşie.

O altă echipă de studenţi a preparat un lichior de păpădie. „Ingredientul inovativ al produsului este păpădia, care este o plantă cu foarte multe beneficii pentru organismul uman, conţine numeroase vitamine, antioxidanţi. Am primit păpădiile de la un distribuitor care le-a crescut în seră şi care le distribuie la farmaciile naturiste. Costurile de producţie nu sunt mari. Este rentabil. Un litru de produs costă 29 de lei, ceea ce este un preţ acceptabil, ţinând cont de proprietăţile pe care le are”, ne-au spus cei care au preparat băutura.

Toate produsele au fost expuse în holul din corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare”, unde au fost degustate de membrii juriului. Este vorba despre reprezentanţii unor companii din industria alimentară. Ei le-au explicat studenţilor ce şanse au produsele lor ca să ajungă pe raft.

„Sunt foarte multe produse care pot fi comercializate, care au un termen de valabilitate, care să le permită prezentarea lor în magazine şi posibilitatea de a fi puse la dispoziţia consumatorilor. Sunt produse inovative care vin cu ingrediente luate din România. Am întâlnit reţete originale, produse care nu conţin alergeni, care au valoarea nutriţională îmbogăţită cu vitamine, antioxidanţi”, ne-a declarat  Camelia Arghire, expert în industria alimentară la societatea Enzime şi Derivate.

Din juriu au făcut parte şi reprezentanţi ai Grupului Alexandrion. Compania lucrează deja cu absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie Alimentară din Suceava. „Grupul nostru şi-a dorit foarte mult să fie aici, printre toţi aceşti tineri talentaţi, care au oferit foarte multe reţete inovative. Dorim să le prezentăm o ofertă concretă, internship-ul pe care îl vom desfăşura în această vară. Există posturi disponibile, atât în distileriile noastre, cât şi în birourile din Otopeni. Grupul nostru are deja trei angajaţi de la această universitate, unul dintre ei fiind managerul distileriei noastre din Pleaşa”, a declarat Alexandra Bajureanu, director adjunct de comunicare al companiei.

Studenţii care vor câştiga FIA Food Fest vor primi premii în bani şi produse oferite de sponsori.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite