Ce efecte poate avea utilizarea intensivă a trotinetei asupra dezvoltării fizice a copiilor. Kinetoterapeut: „Pot să aibă un picior mai scurt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: erev.ro
FOTO: erev.ro

Trotineta este la modă, însă poate să afecteze dezvoltarea fizică a copiilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns un kinetoterapeut din Suceava, care a evaluat gratuit sute de elevi. Daniel Irimia a constatat că micii sportivi care se dau cu trotineta în mod constant ajung să aibă un picior mai scurt. Dacă este depistată la o vârstă fragedă, deficienţa poate fi corectată.

Daniel Irimia este kinetoterapeut şi a pus bazele proiectului „Copilul meu contează”, care are ca scop evaluarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani pentru depistarea din timp a unor eventuale deficienţe posturale care pot cauza probleme ortopedice. Până acum, terapeutul a reuşit să evalueze aproape 1.000 de şcolari. Nu singur, ci ajutat de studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare”.

În urma testărilor, kinetoterapeutul a constat că un număr destul de important de elevi au un picior mai scurt, de regulă stângul. De vină, cred specialiştii, ar fi trotineta care este la modă. „Am analizat, am făcut tot felul de teste. Dintr-o clasă cu 32 de copii, am găsit 24 cu membrul inferior stâng scurtat. Ne-am alarmat. Studenţii au făcut un fel de analiză şi toţi copiii cu piciorul stâng mai scurt folosesc trotineta. Şi, da, trotineta creează un deficit de unghi al bazinului, un deficit de unghi al umerilor. Se creează clar un început de scolioză”, ne-a declarat Daniel Irimia.

Dacă este depistată la o vârstă fragedă, deficienţa poate fi corectată uşor.

„Copiii de la clasa zero, până în clasa a IV au un avantaj mare. Din punct de vedere kinetic, se pot recupera în două sau trei şedinţe. După clasa a V-a, posturile încep să se cronicizeze. Nu înseamnă că nu se pot recupera, dar recuperarea este mai greoaie”, a explicat kinetoteraputul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite