Suceava

articolul anterior articolul urmator

Ce metode a folosit reţeaua infracţională  de la Suceava ca să fraudeze examenele de la Permise Auto

2
27 Oct 2021 14:28:42
Autor: Oana Şlemco
Capul reţelei, Radu Obreja FOTO: Adevărul
Capul reţelei, Radu Obreja FOTO: Adevărul

Procurorii DNA au anunţat că au trimis în judecată 34 de inculpaţi, între care angajaţi MAI, instructori auto şi intermediari ai şcolilor de şoferi din Suceava, care ar fi fraudat proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului auto. Fraudarea probei costa între 600 şi 5.500 de euro.

Dosarul fraudării probei practice a examenului pentru permis, instrumentat de DNA Suceava, a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Suceava. Nu mai puţin de 34 de persoane, între care angajaţi ai MAI, instructori auto sau intermediari au şcolilor de şoferi vor trebui să dea explicaţii în faţa magistraţilor.

Numai în anul 2020, inculpaţii ar fi facilitat fraudarea probei pentru 235 de persoane.

Cine sunt persoanele cercetate

OBREJA RADU IONUŢ, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,
- trafic de influenţă, în formă continuată,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, la data faptelor agent de poliţie în cadrul M.A.I. – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la trafic de influenţă în formă continuată,
- complicitate la luare de mită în formă continuată,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, la data faptei personal contractul (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat,

RUSU DAIANA IULIANA, la data faptelor personal contractual în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- luare de mită în formă continuată,

5 persoane fizice, (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracţiuni de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată.

DANELIUC LUCIAN GEORGE, la data faptelor şef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operaţiuni Speciale Suceava, pentru comiterea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- complicitate la trafic de influenţă,

24 persoane fizice, (administratori ai unor şcoli de şoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracţiuni de: constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată. 

Cum s-au produs faptele


În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar şef şi coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, Radu Obreja  împreună cu Gheorghe-Ionel Perijoc, agent de poliţie în cadrul aceleiaşi instituţii, şi cu un administrator al unei şcoli de şoferi, ar fi constituit un grup infracţional organizat, din care ar fi făcut parte şi inculpaţii Paul Alexandru Butnariu şi Daiana Iuliana Rusu, dar şi alţi instructori auto şi administratori de şcoli de şoferi, precum şi persoane fără o calitate specială. S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acţiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele teoretice pentru obţinerea permisului de conducere.

Radu Obreja ar fi pretins şi primit de la elevi/cursanţi, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, în numele său personal, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 600 euro şi 5.500 euro. În schimb, Obreja ar fi înlesnit fraudarea, de către candidaţii interesaţi, a examenului teoretic pentru obţinerea permisului de conducere, eludând dispoziţiile legale imperative cu privire la organizarea şi promovarea acestuia.

Ceilalţi membri ai grupului care, de regulă aveau calitatea de instructori, trebuiau să acţioneze drept extensii ale inculpatului Obreja Radu Ionuţ şi aveau rolul de a racola candidaţi care, nereuşind să atingă standardul minim solicitat pentru promovarea probei teoretice, erau dispuşi să plătească sume de bani.

Pentru a evita expunerea, Obreja ar fi apelat la Gheorghe Ionel Perijoc, persoană cu multiple conexiuni şi cunoştinţe în rândul instructorilor auto, cu rol de interfaţă în relaţia cu restul membrilor grupării.

Fraudarea examenului teoretic s-ar fi făcut prin două metode:

1. Metoda clasică, ce era cunoscută în rândul membrilor grupării infracţionale sub numele de „Şopteala”, constând în comunicarea directă, pe un ton scăzut şi în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către Obreja Radu Ionuţ.

2. Metoda „Vesta de blugi”, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască şi o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanţă, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpaţi plasat în afara sălii de examen), activitatea desfăşurându-se cu acordul şi sub atenta coordonare a inculpaţilor Obreja Radu Ionuţ şi Perijoc Gheorghe Ionel.

În funcţie de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic de către Obreja Radu Ionuţ sau în comunicarea parţială a răspunsurilor.

Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărăţit între alţi membri ai grupării implicaţi în fraudarea examenului.

Existau anumite categorii de candidaţi (cei care proveneau din alte judeţe decât Suceava ori persoane cu educaţie precară) în cazul cărora sumele de bani percepute şi primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre inculpaţi, printre care şi Perijoc Gheorghe Ionel şi Rusu Daiana Iuliana, în valoare totală de: 443.785 euro, 60.635 lire sterline, 4.526 dolari americani şi 815.977 lei.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.  

Vă recomandăm şi:

Ce a făcut ministrul Muncii în ziua moţiunii împotriva guvernului Cîţu. „Se poate trăi cu salariul minim?“„Să ne concentrăm şi pe part-time-uri!“ VIDEO

Rata şomajului scade la 2,93%. La cât a ajuns numărul şomerilor din România şi ce vârstă au cei mai mulţi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Tomescu Tom
27.10.2021, 14:48:16

Rețeaua infracțională " de stat " ... Dehh... asta se întâmplă când există monopol exclusiv al poliției .. Dehh.. ei fiind " oamenii legii " ... . Până la urmă ..de ce poliția are atribuții de examinare a absolvenților școlilor de șoferi ? De ce nu examinează și absolvenții altor instituții de învățământ .. ??? 😁 La probele practice și cele teoretice de bună cunoaștere a legislației .. 😎 Căci toată lumea poate încălca legea, la un moment dat ...Inclusiv ei , polițiștii ..

Utilizator Adevărul
28.10.2021, 01:24:21

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările