Suceava

articolul anterior articolul urmator

Ce pot face românii pentru reducerea facturilor la gaz şi electricitate. Soluţiile unui profesor universitar

28
22 Jan 2022 14:02:28
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Până la concretizarea măsurilor de micşorare a facturilor anunţate de Guvern, profesorul universitar Radu Pentiuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a explicat pentru „Adevărul” ce pot face consumatorii casnici pentru a diminua consumul de gaz şi electricitate în perioada iernii.

Prof.univ.dr.ing. Radu Pentiuc a explicat că există o serie de soluţii practice pentru a diminua consumul de gaz şi de energie electrică în perioada iernii.

În primul rând, contează dacă şi cum este izolată locuinţa. Universitarul a spus că o cantitate semnificativă de căldură, între 15 şi 30%, se poate pierde dacă uşile nu sunt conforme, dacă geamurile nu se închid corespunzător sau dacă pereţii şi acoperişul nu sunt izolaţi ca la carte.

Utilizarea maşinii de spălat trebuie să se facă la capacitate maximă, în timp ce atunci când consumatorul foloseşte filtrul de cafea sau încălzeşte apă trebuie să ţină cont de cât consumă pentru a nu fi nevoit să arunce surplusul.

Desigur, contează şi calitatea echipamentelor casnice. Profesorul spune că, deşi mai scumpe, echipamentele care fac parte dintr-o clasă energetică superioară îşi amortizează costurile suplimentare în timp.

„Nu poziţionaţi frigiderul într-un loc călduros. Cât mai departe de sursa termică, de aragaz, de calorifer. Randamentul frigiderului va fi mai bun dacă va fi într-un loc mai răcoros. Atenţie să nu stea prea aproape de perete, ca să poată fi ventilat în partea din spate a radiatorului”,  precizat sursa citată.

Cu privire la sursele de lumină, Radu Pentiuc recomandă led-urile cu putere de patru sau chiar cinci ori mai mică decât cele cu incandescenţă.

„Putem folosi lămpi cu temperatura de culoare neutră a căror lumină este apropiată de lumina naturală”, a mai spus universitarul.  

Chiar dacă este iarnă, casa trebuie aerisită. Odată cu deschiderea geamurilor, închideţi termostatul caloriferelor pentru a nu forţa centrala termică să compenseze răceala de afară, mai sfătuieşte universitarul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şofer filmat în timp ce trece în viteză peste „zebra” unde o educatoare încerca să-i treacă pe copii în siguranţă | VIDEO
 
Fostul patron al FC Braşov, Ioan Neculaie, se întoarce după gratii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Un cititor
22.01.2022, 14:09:53

La scumpirile astronomice de azi, masurile acestea duc la o scadere insesizabila la factura. Iar casa, geamurile, usile, daca omul nu le are rezolvate deja, nu le poate face pana cand guvernul va veni cu ceva masuri adevarate.

+6 (8 voturi)
Costica vasile
22.01.2022, 14:11:04

Corect ! Articolul....bate apa in piua . Profesorul universitar cred ca viseaza cai verzi pe pereti. Ceasca avea dreptate....mai punem o haina pe noi .La mine in apartament sunt 17 grade....nu am copii mici...dar...trebuie sa fim mai economi. Este mai sanatoasa o temperatura sub 20 grade. Afara cand mergem...capul gol si picioarele calduroase.

+6 (10 voturi)
Adam Brodetsky
22.01.2022, 14:44:32

sau poti sa te muti la hidroelectrica. au aceleasi preturi dinainte de "liberalizare".

+6 (6 voturi)
Popescu Virgilius
22.01.2022, 14:48:58

Profesorul spune că, deşi mai scumpe, echipamentele care fac parte dintr-o clasă energetică superioară îşi amortizează costurile suplimentare în timp. Altul care spune aiureli ...daca schimbi la masina de spalat motorul de 100W (de exemplu) cu unul de 35 de W si in loc sa spele o ora ,spala trei ore ,se numeste economie ?! Comparati timpul de spalare la o masina veche cu al uneia noi; apoi consumul de energie si o sa vedeti ca e cam acelasi doar timpul s-a dublat /triplat. Smecheria e ca, consumul PE ORA DE FUNCTIONARE s-a micsorat , pentru tot ciclul de spalare e cam acelasi.

+4 (6 voturi)
Vlad Dracul din Bacau
22.01.2022, 15:00:18

Domnule profesor din Suceva, suntem in 2021, Romania produce f. putina energie solara si eoliana Cercetarea nostra este la pamant si din cauza nivelului scazut al universitatilor tehnice. REFORMAREA SISTEMULUI UNIVERSITAR ESTE PRIMA PRIORITAE A ROMANIEI. Ce produce acum: profesorri si ingineri de prosta calitate (mai ales morala). Ce ii invatati voi pe micii scolari, sa fie smecheri, sa faca cadouri la profesori, sa faca pregatire din clasa I

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările