Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cea mai lungă pârtie de schi din Moldova, terminată după o nebunie financiară de 10 ani. Când va fi deschisă pentru schiori

2
24 Dec 2018 11:33:33
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, va fi omologată pe 28 decembrie 2018 de o comisie a Ministerului Turismului. Este vorba despre o investiţie de 15 milioane de euro începută în 2009.

Iubitorii sporturilor de iarnă vor putea schia pe pârtia de pe masivul Rarău în prima parte a lunii ianuarie 2019. Data exactă a inaugurării depinde de vreme, susţine primarul de la Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. 

El a explicat că pe 28 decembrie se va face omologarea pârtiei de către o echipă de la Ministerul Turismului, iar inaugurarea se va putea face atunci când temperatura exterioară va fi mai scăzută de minus patru grade pentru a putea fi puse în funcţiune tunurile de zăpadă. Pârtia de schi de pe masivul Rarău este cea mai lungă din Moldova. Are 2,5 kilometri în lungime.

Pârtia a fost proiectată din două tronsoane

Pârtia din Masivul Rarău trebuia să fie compusă din două tronsoane. Conform proiectului, primul tronson urma să aibă o lungime de 2.514 metri, iar cel de-al doilea 1.397 de metri. Valoarea investiţiei pentru tronsonul I a fost stabilită la suma de 71.105.289,23 de lei, iar pentru tronsonul II la 36.524.963 de lei. Partea de proiectare a obiectivului de investiţii i-a revenit firmei Instcomps SA Suceava, societatea care între timp a intrat în insolvenţă.

La data de 23 noiembrie 2009 a fost încheiat Contractul de lucrări nr.21051 în valoare totală de 107.630.252,88 de lei TVA inclus, cu obiectul principal „Proiectare şi execuţie pârtii de schi omologate şi transport pe cablu în masivul Rarău, cu conexiune la trupul izolat intravilan Rarău”, între municipiul Câmpulung Moldovenesc şi asocierea formată din SC Acomin SA Cluj Napoca şi SC Instcomp SA Suceava.

Bani alocaţi cu ţârâita

În perioada 2009 – 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a alocat suma de 44,4 milioane de lei, lucrările de la primul tronson al pârtiei de schi fiind realizate în proporţie de 80%. După anul 2012, Guvernul a refuzat să mai aloce vreun ban pentru pârtia de pe Rarău, lucrările fiind abandonate timp de mai bine de patru ani de zile. Abia la începutul anului 2017, Autoritatea Naţională pentru Turism a alocat pârtiei de schi de pe Rarău suma de patru milioane de euro, bani necesari pentru terminarea lucrărilor de la primul tronson al pârtiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Martin Luther
25.12.2018, 21:16:18

Partia pleaca de pe la 1200m altitudine si ajunge la cca. 750m altitudine. Cam joasa. Probabil nu va fi practicabila prea mult timp, desi vad ca e facut un laculet pentru alimentarea instalatiilor de zapada artificiala.

Petru Irimescu
26.12.2018, 00:22:41

Frumos cadou pentru noul an. Domnule Dragnea, cum nu vă înjură nimeni pentru nenorocirea care ați făcut-o ( după mine nu aveți nici o implicare în această realizare) să se deschidă această pârtie de schi. Fiți liniștit că d-l Flutur va fi sigur prezent la inaugurare și ne va explica lupta dusă de el pentru această realizare. Asemenea va fi foarte bucuros că va termina centura Sucevei. Păcat că nu a terminat-o în mandatul PDL. Dar ce să-i faci unii muncesc și alții cu aplauze. Dacă aș fi în loc lui, aș spune măcar (din bun simț), că nu eu sunt cel care am realizat această investiție, ci cei care îi atac în toată ziua. Aștept cu nerăbdare să vă PDL actual PNL, la tăierea panglicii, sau pamblici, nu contează pentru cetățeni.

Modifică Setările