Cel mai mare masacru de pădure din Bucovina după 1989. Şapte judecători au refuzat dosarul care implică 7.000 de arbori furaţi şi vânduţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Cihoski, proprietarul pădurii tăiate ilegal FOTO Dănuţ Zuzeac
Ciprian Cihoski, proprietarul pădurii tăiate ilegal FOTO Dănuţ Zuzeac

Toţi cei şapte magistraţi angajaţi la Judecătoria din localitatea suceveană Fălticeni au refuzat să judece un dosar de corupţie care a condus la unul dintre cele mai grave cazuri de tăiere ilegală de pădure de după 1989, soldat cu 7.000 de arbori masacraţi şi o pagubă de peste jumătate de milion de lei.

Magistraţii de la Tribunalul Suceava au decretat într-o şedinţă care a avut loc la începutul lunii decembrie ca un dosar extrem „de greu“ la nivel local să fie judecat începând cu 25 ianuarie 2017, abia la un an şi jumătate după ce a fost finalizat de procurori şi trimis în instanţă. Este vorba despre cazul a 11 inculpaţi din zona comunei sucevene Preuteşti, acuzaţi că au comis unul dintre cele mai mari mascare de pădure post-revoluţionare documentate în regiunea Bucovinei.

Dosarul a fost trimis iniţial la Judecătoria Fălticeni, în octombrie 2015. Judecătoarele Georgeta Sărmăşanu, Irina Maria Ghiduc şi Maria Rusu au formulat cereri de abţinere, pe motiv că nu sunt competente pentru a judeca acest dosar destul de complex.

După cele trei abţineri consecutive, dosarul a fost repartizat la ceilalţi magistraţi de la Judecătoria Fălticeni, respectiv Ileana Apopi, Maria Pascariu, Ana – Maria Costraş şi Cristian Vorniciasa. Ceilalţi patru magistraţi au refuzat, pur şi simplu, să judece acest dosar.

Drept urmare, dosarul a ajuns la Tribunalul Suceava, care a decretat să fie repartizat Judecătoriei Suceava, care este egală în grad cu cea de la Fălticeni.

image

Toţi magistraţii Judecătoriei Fălticeni au refuzat cel mai mare dosar de tăieri de copaci din ultimii ani.                                                               FOTO www.radiotop.ro

În toamna anului trecut, procurorii fălticeneni i-au trimis în judecată pe inculpaţii Ştefan – Ciprian Cihoski, moştenitorul unei suprafeţe mari de păduri, la data comiterii faptei consilierul primarului Ion Vasiliu din comuna suceveană Preuteşti, Constantin Barna Nistor, şef al Ocolului Silvic (OS) Fălticeni la data comiterii faptelor, în prezent suspendat din funcţie pe un post de execuţie, Cezar Ungureanu şi Cezar Pavăl, ambii ingineri silvici la OS Fălticeni, Lucian Pîslaru, tehnician silvic, Constantin Neculievici şi Petru Marişca, pădurari la OS Fălticeni, Mihail Dorin Roşca, Mioara Ioana Miron – Pescariu, Remus Lazăr şi Gheorghe Blanariu.

Aceştia sunt acuzaţi că în perioada 2009 – 2014 au tăiat din pădurea din Preuteşti moştenită de Cihoski peste 7.000 de arbori, paguba totală ridicându-se la jumătate de milion de lei.

La începutul lunii februarie 2014, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni au i-au reţinut pentru 24 de ore pe Ştefan Ciprian Cihoski, moştenitorul unei baronese, împreună cu şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Barna Nistor, precum şi lucrătorii silvici Costică Nicolaevici, Petru Marişca, Cezar Ungureanu, Cezar Pavăl şi Lucian Pîslaru.

image

            Constantin Barna Nistor, fostul şef al Ocolului Silvic Fălticeni. FOTO Dănuţ Zuzeac

Aceştia sunt acuzaţi că în perioada 2009 – 2014 au tăiat din pădurea din Preuteşti moştenită de Cihoski peste 7.000 de arbori, paguba totală ridicându-se la aproape jumătate de milion de lei. Infracţiunile reţiunute în sarcina inculpaţilor sunt cele de „tăiere fără drept de arbori”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „abuz în serviciu”, precum şi alte infracţiuni asociate regimului silvic.

Peste 50 de poliţişti suceveni şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Suceava au făcut, la data de 4 februarie 2015, 12 percheziţii şi descinderi în municipiile Suceava şi Fălticeni, printre locaţiile percheziţionate aflându-se Ocolul Silvic Fălticeni şi Primăria Preuteşti. Judecătoria Fălticeni a emis şapte autorizaţii de percheziţie, fiind vizaţi funcţionari din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni şi a cantoanelor silvice arondate.

image

                                              Ocolul Silvic Fălticeni. FOTO Dănuţ Zuzeac

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2014, Ciprian Ştefan Cihoski, consilierul personal al primarului Ion Vasiliu din Preuteşti, a hotărât să vândă ilegal lemnul rezultat din tăierea ilegală de arbori de pe o suprafaţă de circa 170 de hectare de pădure pe care a moştenit-o de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Cihoski care i-a lăsat moştenire circa 800 de hectare de pădure în zona Preuteşti, Basarabi, Huşi, precum şi în zona municipiului Paşcani, din judeţul Iaşi.

Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de Costică Nicolaievici şi Petru Marişca, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.

În luna septembrie 2009, fără ca Cihoski să fi făcut vreo solicitare de marcare a arborilor, Constantin Barna Nistor, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian Pîslaru – în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu Alin N., Gheorghe P., Ion P. şi Costel V., care au marcat 1.121 de arbori.

Ulterior, şef Ocolului Silvic Fălticeni a emis şi o autorizaţie de exploatare către SC Dever COM SRL, Fălticeni, o firmă care figurează fără salariaţi, deşi ştia că lemnul urma să fie exploatat de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.

Prin aceeaşi metodă, de întocmire de acte false şi atribuire fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniul, în anul 2010 au fost marcaţi şi tăiaţi 883 de arbori, în perioada 2011 – 2012 peste 3.000 de arbori, în anul 2013, peste 1.000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1.002 arbori.

Astfel, în perioada 2009 – 2014, pentru a se tăia ilegal arbori, Cihoski, Nistor şi compania au folosit această metodă de nu mai puţin de 16 ori. Lemnul tăiat ilegal a fost vândut către diferite persoane de Ciprian Cihoski şi Costică Nicolaievici. Anchetatorii au stabilit că prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior vânduţi peste 2.000 de metri cubi de material lemnos.

Pădurile Bucovinei sunt defrişate la ordinea zilei

Tăierile ilegale de arbori din pădurile Bucovinei sunt ceva la ordinea zilei. Grav este faptul că nu de puţine ori, defrişările au loc cu complicitatea silvicultorilor. În vara anului 2015, pădurarul Ovidiu Popescu de la Ocolul Silvic Cârlibaba a fost trimis în judecată de procurorii suceveni pentru că jumătate de an, acesta nu a patrulat prin pădure, timp în care hoţii au tăiat ilega şi furat din Cantonul Silvic nr.10 Măgura Mare nu mai puţin de 593 de arbori cu un volum de 905 mc în valoare totală de peste 127.000 de lei.

La sfârşitul anului trecut, doi silvicultori suceveni şi un afacerist din Maramureş au fost trimişi în judecată după ce au tăiat ilegal peste 350 de copaci dintr-o pădure tot din Cârlibaba. Aceştia sunt acuzaţi că în perioada aprilie – iunie 2012, au tăiat ilegal şi sustras 354 de arbori dintr-o pădure a Ocolului Silvic Cârlibaba, producând o pagubă estimată la peste 150.000 de lei.

La începutul acestui an, Vasile Ţugui, un afacerist sucevean din Vicovu de Jos a fost trimis şi el în judecată după ce a tăiat ilegal 560 de arbori dintr-o pădure de pe raza aceleiaşi comune Cârlibaba. 

Alte ştiri pe această temă:

Cum a tăiat ilegal primarul de la Baia de Aramă o pădure ca să facă un patinoar şi o pârtie de schi

13 persoane trimise în judecată în dosarul mafiei lemnului din Argeş. Cum erau încadraţi copacii sănătoşi în arbori bolnavi, gata de tăiere

Protectorii pădurilor, prinşi la tăiat copaci. Trei pădurari de la Ocolul Silvic Tulnici, acuzaţi că au tăiat 41 de copaci dintr-o arie protejată

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite