Centre de vaccinare doar pe hârtie. Cum a debutat a doua etapă de vaccinare anti-COVID în nordul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de vaccinare anti-COVID din Căminul Cultural al comunei Şcheia există doar pe hârtie FOTO:Oana Şlemco
Centrul de vaccinare anti-COVID din Căminul Cultural al comunei Şcheia există doar pe hârtie FOTO:Oana Şlemco

A doua etapă de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 a început cu stângul în judeţul Suceava. Unele dintre noile centre de vaccinare există doar pe hârtie, iar cele amenajate sunt însă nefuncţionale din varii motive.

La mijlocul săptămânii în curs, prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, a declarat că-n judeţ au fost stabilite 29 de de centre pentru a doua etapă de vacinare ati-COVID-19, dintre care 7 au funcţionat şi în prima etapă.

 El a explicat că doar 3 nu vor fi gata până vineri, 15 ianuarie. „Nu sunt centre care nu sunt începute. Sunt trei centre care vor deveni operaţionale de luni de pe 18 ianuarie”, a spus Alexandru Moldovan.

Realitatea din teren l-a contrazis însă pe prefect. Reporterul „Adevărul” s-a deplasat vineri în satul Sfântu Ilie, din comuna Şcheia a judeţului Suceava, unde ar fi trebuit să funcţioneze unul dintre cele 22 de centre comunitare de vaccinare.

Ei bine, centrul nu a fost încă amenajat. Reporterul a încercat să obţină o explicaţie oficială de la conducerea administraţiei locale, însă primarul nu a putut fi contactat pentru că avea probleme de sănătate, iar viceprimarul şi secretarul primăriei au refuzat să facă declaraţii.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că situaţia centrului de vaccinare din Şcheia nu este singulară la nivelul judeţului. Niciunul dintre cele 22 de centre comunitare de vaccinare nu este operaţional. În primul rând, unele primării nu le-au amenajat, apoi cele amenajate n-au autorizaţie de funcţionare. 

Gabriela Băncilă susţine că primăriile nu s-au grăbit să amenajeze centrele pentru că Guvernul nu a stabilit din timp baza legală care să reglementeze cum trebuie să arate şi cum trebuie dotate centrele şi mai ales de unde trebuie procurate kiturile de vaccinare. 

„Aceste centre nu funcţionează. Suntem în stadiul de organizare a lor. Aşteptăm ordonanţa care să precizeze cadrul legal în baza căruia să organizăm această activitate”, a declarat reprezentanta DSP. 

Pe de altă parte, chiar şi în lipsa unei legislaţii clare, Primăria Suceava a reuşţit să amenajeze patru centre de vaccinare. Primarul oraşului, Ion Lungu, susţine că s-a consultat în prealabil cu specialiştii Direcţiei de Sănătate Publcă şi a identificat spaţiile potrivite pentru amenajarea circuitelor, sălilor de triaj, cabinelor de vaccinare şi sălilor de aşteptare pentru cei care fac vaccinul.

vaccinare suceava

Centrul de vaccinare amenajat în sala de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava FOTO: Oana Şlemco

Cele patru centre sunt amenjate în săli de sport. Întrebată ce bază legală a avut municipalitatea pentru a amenaja centrele comunicate, Gabriela Băncilă a răspuns:

„Doar promisiunile de la nivel central. Noi aştepăm ordonanţa care va face precizări din punct de vedere logistic. Această ordonanţă va trebui să facă precizări şi cu privire la materialele sanitare, este vorba despre kiturile de vaccinare. Chiar dacă ar fi amenajate centrele de vaccinare, trebuie să vedem de unde procurăm şi cine are obligaţia să furnizeze kiturile de vaccinare”.

vaccinare suceava

Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt DSP Suceava FOTO: Oana Şlemco

O altă problemă este lipsa cadrelor medicale. Fiecare centru trebuie deservit de doi medici şi câte patru asistente. Până acum, şi-au arătat disponibilitatea de a participa la campania de vaccinare doar 22 de medici, 78 de asistenţi şi 35 de registratori. „Trebuie asigurate două ture pe zi, centrele funcţionează câte 12 ore”, a adăugat Gabriela Băncilă. 

Un singur lucru pare să fie rezolvat până la această dată şi anume plata pentru funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID. Atât cheltuielile cu organizarea, cât şi cele cu personalul vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Vă recomandăm să citiţi şi:  

Totul despre etapa a II-a de vaccinare anti-COVID. Care sunt domeniile esenţiale ai căror angajaţi se pot imuniza

15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false şoferilor şi posesorilor de arme. Patroana clinicii, pedeapsă record

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite