Cinci olari modelează ceramica de Marginea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasele din ceramică neagră sunt vândute mai ales în Suedia şi Irlanda, iar preţurile variază între 3 şi 70 de lei. 

Gheorghe Mogopăţ (56 de ani) a început să se joace cu lutul de la 10 ani. A învăţat de la părinţii lui să modeleze argila şi a rămas să ducă mai departe tradiţia obţinerii ceramicii negre, unică în Europa.

„Se obţine pe cale naturală, iar  argila este adusă din zonă. Folosim o tehnică specială de ardere la cuptor cu lemn de răşinoase în două etape. În prima etapă, cuptorul este deschis, iar procesul de ardere durează opt ore, timp în care temperatura ajunge la 700 de grade Celsius. În a doua etapă, cuptorul se închide ermetic şi are loc o ardere fără oxigen, timp de 24 de ore“, explică meşterul.

Oalele de lut de la Marginea au devenit vestite nu doar pentru culoarea lor,  ci  şi pentru faptul că se lucrează manual, cu migală şi răbdare. La ora actuală, în Marginea mai există cinci olari care duc mai departe tradiţia moştenită din bătrâni. Au o asociaţie familială şi vând obiectele în propriile magazine.

„Pentru export lucrăm doar pe bază de comenzi, însă cei mai atraşi de vasele de ceramică şi obiectele decorative produse de noi sunt suedezii şi irlandezii“, a menţionat Corneliu Mogopăţ, de 24 de ani, cel mai tânăr dintre olari.

Străinii preferă vasele decorative

Dacă românii vin la Marginea să-şi cumpere oale pentru borş, smântână, sarmale sau lapte prins, străinii preferă vasele de artizanat. „Până în 1960 s-a lucrat numai ceramică utilitară, dar apoi oamenii au cerut vase decorative. Noi stăm toată ziua şi modelăm cu mâinile în apă şi lut, asta e viaţa noastră“, a mai spus Gheorghe Magopăţ.

Acesta susţine că în zilele bune vinde şi sute de vase turiştilor. Are contracte cu societăţi din Piatra Neamţ, Bucureşti şi Constanţa, iar un obiect modelat de meştereii de la Marginea costă între 3 şi 70 de lei, în funcţie de mărime şi model.
Multe personalităţi din ţară şi străinătate au trecut prin comună pentru a admira creaţiile meşterilor. Printre aceştia s-au numărat Regele Mihai, dar şi Regina Margareta a II-a a Danemarcei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite