Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt agresorii care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina

47
18 Sep 2021 11:31:43
Autor: Oana Şlemco
FOTO: stirisuceava.net
FOTO: stirisuceava.net

Poliţiştii suceveni au audiat 11 persoane care ar fi participat la agresarea şi umilirea activistului de mediu Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor Mihai Dragolea şi Radu Mocanu. Dintre acestea, patru au fost reţinute pentru 24 de ore. Între cei ajunşi după gratii se află doi silvicultori.

Cele patru persoane reţinute de poliţişti pentru 24 de ore sunt acuzate de comiterea infracţiunii de „lovire sau alte violenţe” şi „purtare abuzivă”. 

Agresorii nu pot fi acuzaţi de tâlhărie pentru că echipamentele audio-video ale jurnaliştilor veniţi în Bucovina ca să facă un documentar despre tăierile ilegale de arbori au fost găsite în pădure, la locul producerii agresiunii. 

Totuşi, există posibilitatea ca acuzaţiile să se extindă, cu atât mai mult cu cât momentul în care activisul de mediu Tiberiu Boşutar a fost bătut, dezrăcat şi umilit a fost filmat de unul dintre agresori, iar înregistrarea este probă la dosar.

Aşadar, printre persoanele reţinute se află silvicultorul Ocolului Silvic Privat Dealu Negru, Cătălin Florean, în vârstă de 39 de ani, din comuna Panaci. 

Anchetatorii susţin că el s-ar fi deplasat în calitate de tehnician silvic în zona denumită Pârâul Rusului, evident, însoţit de mai multe persoane.

 El l-ar fi lovit cu pumnii şi picioarele pe Boşutar şi l-ar fi supus la tratamente degradante. Tot pentru lovire şi tratamente degradante este cercetat şi Răzvan Daniel Dîmbu de 24 de ani din Şaru Dornei. Mai sunt cercetaţi Mirel Lungu, în vârstă de 44 de ani, din Panaci şi Ioan Iftinca, de 28 de ani, tot din Panaci. 

Cum s-a produs nenorocirea

Pe 16 septembrie, ecologistul Tiberiu Boşutar a primit informaţii de la un localnic din zona Dornelor că într-o pădure situată la limita dintre Panaci şi Şaru Dornei s-ar tăia ilegal copaci. Activistul a venit în zonă însoţit de jurnaliştii Mihai Dragolea şi Radu Mocanu, care realizau un documentar cu privire la tăierile ilegale de arbori din România. Cei doi aveau asupra lor echipamente de filmat. 

Boşutar susţine că a informat lucrătorii silvici că se va duce în zonă, cu atât mai mult cu cât fondul forestier era administrat de la un ocol silvic privat. 

Numai că în loc să aibă parte de transparenţă din partea silvicultorilor, cei trei s-au trezit înconjuraţi de 20 de persoane, între care lucrători silvici. 

Activisul şi jurnaliştii au fost loviţi cu sălbăticie, ameninţaţi cu moartea şi umiliţi. Tiberiu Boşutar a fost dezbrăcat în pielea goală, supus la tratamente degradante şi lovit cu pumnii, picioarele şi cu o coadă de topor.

Unul dintre jurnalişti a fost împins într-o râpă, dar a reuşit să se salveze şi să sune la 112. 

Vă mai recomandăm şi:

Arhitectă română considerată un geniu de celebra universitate MIT: „Inovaţia mea va fi folosită la construirea unui pod în Rotterdam“
 
Cum a ajuns o româncă cea mai bogată femeie din Portugalia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

gyll
18.09.2021, 11:39:45

Încă odată se adeverește faptul că silvicultorii sunt vajnicii apărători ai pădurilor, de intrușii care le pun în pericol furtul codrilor.

+31 (33 voturi)
Maximilian Musat
18.09.2021, 11:55:45

Cartelul lemnului este vechi,asistam la o incercare de detronare !

-7 (19 voturi)
Stefan din Nord
18.09.2021, 11:42:12

Oare ce o fi fost in capul celor ce au comis asa ceva ? Au crezut ca scapa ,ca acesti 3 oameni batuti si umiliti vor fi prea speriati de bataia primita si nu vor depune nici o plangere ?

0 (22 voturi)
Nicolai Barbulescu
18.09.2021, 11:53:42

Citez„lovire sau alte violenţe” şi „purtare abuzivă”,corect ar fi atac de banda organizata si tentativa de crima,nu te duci sa ameninti alte persoane cu TOPORUL,dar probabil POLITISTI ii cunosc si la incadrarea faptei se incearca diminuarea atacului si scaparea cu pedepse usoare ale TALHARILOR asa cum se obinuieste in ROMANIA.Garda Forestiera platita cu bani grei DOARME prin birouri si sant mana in mana cu HOTI de lemne.Interesant ar fi un articol desprea activitatea Garzi Forestiere.

+12 (14 voturi)
Dop Le
18.09.2021, 11:55:23

Padurile din Suceava, Neamt si Ardeal sunt pazite de hoti.

+19 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările