Cine critică primăria e debranşat de la apă. Cum se aplică metoda pumnului în gură într-o comună din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Consiliul Local al comunei Forăşti, din judeţul Suceava, a adoptat o hotărâre care are menirea de a-i descuraja pe cetăţeni să mai critice serviciile oferite de primăriei. Sătenii sunt avertizaţi că în situaţia în care „denigrează în mod nejustificat” vor fi daţi în judecată, vor plăti daune materiale şi vor rămâne fără apă la robinete.

Consiliul Local al comunei Forăşti, din judeţul Suceava, şi-a propus să-i descurajeze pe săteni să mai critice serviciile acordate de primărie şi în special serviciul de furnizare a apei.

Pentru a nu mai lăsa loc de discuţii şi dezbateri, în luna martie, deliberativul local a aprobat o hotărâre care reglementează ce au voie să spună şi ce nu au voie să spună sătenii despre serviciile oferite de instituţia publică.

Hotărârea a fost iniţiată de primarul comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia (PSD), şi are două articole care îngrădesc dreptul la libera exprimare.

Concret, cetăţenii care îşi exprimă nemulţumirea cu privire la serviciile acordate de Consiliul Local riscă să fie daţi în judecată, să li se ceară daune materiale şi să fie debranşaţi de la reţeaua de apă a comunei.

„Art 1. Se aprobă acţionarea în instanţă şi solicitarea de daune materiale persoanelor care denigrează în mod nejustificat serviciile oferite de Consiliul Local. Art.2. Se aprobă debranşarea de la reţeaua de apă a abonaţilor care denigrează nejustificat serviciul oferit şi a celor care sunt restanţieri după 30 de zile de la ultima citire a apometrelor”, se arată în hotărâre. 

În raportul de specialitate, iniţiatorul hotărârii de Consiliu Local a explicat în câteva rânduri că primăria a întâmpinat dificultăţi privind încasarea sumelor de bani de la beneficiari din cauza unor cetăţeni care au denigrat pe reţelele de socializare serviciul oferit de Consiliul Local.

Contactat telefonic, primarul comunei Forăşti, Brăduţ Avărmia, nu consideră că hotărârea pe care a iniţiat-o încalcă drepturile cetăţenilor, dimpotrivă. Alesul local a explicat pentru „Adevărul” că unii săteni au spus că apa de la robinet ar duce la deces, nu ar fi potabilă. Primarul a declarat că a cerut avizul de legalitate de la Prefectură pentru actul respectiv.

Prefectul judeţului Suceava, Iulian Cimpoeşu, a spus, pe de altă parte, că hotărârea nu nu a ajuns încă la compartimenul de specialitate pentru avizul de legalitate.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi nr. 51/2006 reglemntează exact condiţiile în care operatorii serviciilor de utilităţi publice au dreptul să suspende, limiteze, întrerupă prestarea serviciilor către utilizatori. Actul normativ nu stipulează că beneficiarul poate să fie debranşat în situaţia în care denigrează furnizorul.  

Vă mai recomandăm:

Procurorii s-au autosesizat. Anchetează uciderea ursului ArthurProcurorii s-au autosesizat. Anchetează uciderea ursului Arthur

Pandemia anulează cel mai important dintre evenimentele Junilor Braşovului 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite