Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cine şi-a dat acordul pentru vandalizarea Cetăţii de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare: „Au demantelat fortăreaţa“

25
13 Aug 2019 06:08:10
Autor: Oana Şlemco
FOTO: despretoate.com
FOTO: despretoate.com

Arhitectul sucevean Viorel Blănaru, cel care luptă de zeci de ani pentru salvarea monumentelor de patrimoniu din judeţul Suceava, a declarat că în a doua jumătate a secolului XIX cetăţenii Sucevei au primit acordul să ia pietre din zidurile fortăreţei lui Ştefan cel Mare pentru a le folosi la construirea de noi locuinţe.

Arhitectul Viorel Blănaru a spus că, în a doua jumătate a secolului XIX, Primăria târgului Suceava „a permis cetăţenilor săi să demanteleze construcţii de piatră din zona Curţii Domneşti şi a Cetăţii de Scaun”. Cu condiţia ca materialele de construcţii să fie folosite la ridicarea noilor clădiri din târg.

„Cetăţenii au primit acord de la primărie ca să ia pietre şi de la clădirile abandonate din târg cu condiţia igienizării zonelor respective. Oamenii le-au luat şi au construit case, beciuri, incinte, clădiri noi. Puţin înainte de Primul Răzoi Mondial a fost prima dată pusă problema limitării acestei acţiuni, iar în perioada interbelică s-au dat dispoziţii ale primăriei pentru interzicearea folosirii prietrei de la Cetatea de Scaun şi Curtea Domnească”, a arătat Blănaru.

Până în 1952-1953 nu au fost făcute lucrări de consolidare pentru salvarea Cetăţii, care este cel mai important obiectiv turistic din municipiul Suceava la ora actuală. Ulterior, au fost făcute lucrări de descărcare arheologică şi odată cu acestea a fost începută şi reconstrucţia fortăreţei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Stefan din Nord
13.08.2019, 07:10:07

Am citit titlul si m-am speriat Am crezut ca aceasta vandalizare se petrece acum ,la cativa ani dupa ce a fost restaurata .

0 (4 voturi)
Constantin Caratase
13.08.2019, 07:52:17

Mai Steven Busola, te scufunzi dormind pe yola, Ce griji dabijiene ai tu din asta si ce tangenta are un pocait nesabuit cu privire la ctitoria binecredinciosului voievod Stefan, caruia tu ii pangaresti numele? Nu ti-e rusine, pocai mo? Vezi-ti de cocioaba de adunatura, ca trebuie data cu var ca sa nu o confunda gandacii cu o gramada mare de papa pentru ei! Lasa tu, asta si nu fa parada de griji imaginare aici! Vezi ca ai uitat sa il scoti criminal pe Stefan pentru victoriile impotriva turcilor, ca asta e ocupatia ta principala! Am fost si am vazut acum cativa ani obiectul asta. Nu mai poate fi vandalizat, ca e cocalizat: termopane, niste figurine low-cost platite sigur high-cost, o restaurare dupa ureche pe unde au avut chef, ca sa ii faca lui popa Pimen un cort, unde sa stea de ploaie si in general un simplu decor pentru concertele rock ale unor trupe de prestigiu din Uganda. De altfel, directorul de acolo, un tigan dibios si obez ahtiat sa isi faca chiolhanuri pe bani publici deghizate in demonstratii ale unor chef-i platiti sa ii gateasca este in conflict cu asociatiile ortodoxe pentru inchinatiile sataniste ale concertelor de acolo. Cel putin, asta scrie presa locala. Pana la urma e un kitsch patronat de Flutur, care si-a pitit acolo oul gigant, clocit sa fure din bani publici. Pentru astea, nici el, nici primarul, nici directorul obez nu platesc in fata legii, ci isi fac combinatiile in continuare in spatele ei. Circ pentru inculti si gura-casca, care se multumesc cu niste mizerii improvizate dupa ureche. Cetatea e vai de capul ei, dar la tara merge. Pana va deveni si Suceava oras, merge asa...

0 (4 voturi)
Lica Mosu
13.08.2019, 07:26:52

@ Stefan.. Si eu, tot ,,nordist", am crezul la fel. Deh, daca titlul este cam ..,,tembel" ! Cei de la ,,Ady...varu " -s cei mai buni Dar, nu la ,,adevar" ci la...,,minciuni" !!!

+2 (2 voturi)
imsi imsi
13.08.2019, 09:39:42

Ca sa vezi domnule ! Adica prima restaurare au facut o comunistii nici decum capitalistii. Da sigur comunistii vroiau sa l confiste pe Stefan cel Mare. Si ce au mai facut ticalosii astia in Suceava : o fabrica de rulmenti alta ticalosie fiindca urmasii razesilor erau deturnati de la rosturile lor firesti adica sa stea la Hanul Ancutei si sa bea ulcele cu vin si sa se ncaiere pt Ancuta. Ba le au facut si Centru de Calcul ce s o fi ales de el doar dzeu stie. Si pe vremuri toata tara se batea pt treningurile facute acolo acum gata sunt cele chinezesti peste tot ca se stie bine ca si ostenii lui Stefan preferau obielele de import celor de in autohton asa ca s a revenit la normalitate.

-3 (3 voturi)
Lucifer
13.08.2019, 10:02:14

Asta este o crimă! În loc să renoveze cetatea, o distrug. Ce oameni, domnule! Alţii se bucură când găsesc o relicvă cât de mică, noi le distrugem din prostie şi iresponsabilitate.

Vezi toate comentariile (25)