Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cine trebuia să păzească ursul care „s-a evaporat“ după ce-a fost ciuruit cu o rafală de gloanţe. Tot satul fusese la o nuntă mare în noaptea incidentului

3
8 Jul 2019 18:01:10
Autor: Oana Şlemco
Ursul impuşcat la marginea satului Holda, din oraşul Broşteni. FOTO: Oana Şlemco
Ursul impuşcat la marginea satului Holda, din oraşul Broşteni. FOTO: Oana Şlemco

În ultimele două zile, jandarmii şi silvicultorii din comuna Crucea a judeţului Suceava au răscolit pădurile din bazinul Dornelor în căutarea unui urs, care a dispărut după ce a fost împuşcat pentru că a atacat un jandarm. În fotografiile făcute imediat după incident, animalul apare inert şi plin de sânge. De altfel, şi silvicultori cu experienţă spun că există slabe şanse să mai trăiască. Poliţiştii au deschis un dosar penal de braconaj.

Un jandarm în vârstă de 38 de ani de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Suceava a fost atacat de un urs, sâmbătă, 6 iulie, în jurul orei 21.50, la ieşire din satul Hoda, oraşul Broşteni. Bărbatul a fost salvat de colegul său de echipă, care a folosit armamentul din dotare, un pistol Carpaţi, şi a împuşcat animalul. Duminică dimineaţă, şeful IJJ Suceava, Marian Lungu, a declarat că cei doi jandarmi patrulau în zona respectivă cu o maşină pentru a face verificări pe linie silvică. 

La un moment dat, unul dintre ei a coborât din autovehicul pentru a patrula pe jos. În acel moment a fost atacat de urs. Animalul l-a muşcat de umăr şi l-a târât de picioare. Victima a fost transportată la Spitalul judeţean Suceava, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale. „A fost adus în cadrul Spitalului Judeţean Suceava un pacient, cu multiple răni muşcate, afirmativ de către un urs, la nivelul membrelor inferioare şi superioare. S-a intervenit chirurgical. Pacientul a rămas internat în cadrul secţiei de Reanimare-Ortopedie. Pacientul este cooperant şi are o evoluţie favorabilă”, a declarat medicul Mircea Macovei.

Tot duminică, purtătorul de cuvânt al IJJ Suceava, Bogdan Cornaci, a arătat că salvatorul a descărcat două încărcătoare în direcţia ursului, ceea ce înseamnă că a tras 12 focuri de armă. El nu a putut să precizeze câte gloanţe au nimerit animalul. În fotografiile făcute imediat după incident se observă că ursul era inert şi plin de sânge. 

Jandarmul a fost atacat la ieşire din sat, pe un drum judeţean. FOTO: Oana Şlemco

Numai că atunci când poliţiştii şi silvicultorii au ajuns la locul faptei pentru a face cercetări şi pentru a ridica leşul, animalul dispăruse. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava, Ionuţ Epureanu, a spus că a fost deschis un dosar de braconaj în acest caz, fiind luate în calcul două ipoteze: fie ursul nu a murit după ce a fost împuşcat şi s-a refugiat în pădure, fie leşul a fost furat de o persoană necunoscută. În plus, poliţiştii au găsit la locul faptei doar 7 cartuşe, nu 12. În ultimele două zile silvicultorii au răscolit pădurile de pe raza Ocolului Silvic Crucea pentru a găsi ursul rănit, însă nu au reuşit să dea de el.

Şeful silvicultorilor de la Crucea, Gabriel Ilişoi, ne-a declarat că procedura într-o situaţie de genul acesta este cât se poate de clară. Dacă era mort, leşul ursului trebuia ridicat şi pus la congelat, pentru că era probă în dosar. Un singur angajat al ocolului silvic a văzuit animalul întins pe pământ, iar acesta crede că nu mai era în viaţă-  De altfel, s-a dus să caute o maşină ca să-l transporte la Sadova.

„Un coleg s-a deplasat la faţa locului, a găsit exemplarul de urs întins pe jos, după care, în urma discuţiilor avute cu agentul de poliţie, urma ca de la IPJ Suceava să ajungă o echipă criminalistică pentru cercetări. A plecat de acolo, căutându-mă pe mine pentru organizarea ridicării şi transportului vânatului la centrul de la Sadova, unde avem instalaţii de refrigerare. Ulterior am fost anunţaţi de jandarmi că a dispărut ursul din zonă”, ne-a declarat Ilişoi. El a precizat că poliţistul trebuie să păzească animalul, să asigure zona.

 Inginerul a explicat că există posibilitatea ca animalul să fi supravieţuit după ce afost împuşcat, însă tot el spune că este puţin probabil să se fi întâmplat asta, având în vedere imaginile cu ursul plin de sânge şi prăbuşit pe pământ, care au ajuns pe internet. 

„S-a folosit o armă pistol. Există şi posibilitatea ca ursul să fie în viaţă, nu exclud, dar din imagini sunt şanse mici. Din câte am văzut în fotografii, este un animal de 3 sau 4 ani, de 150-200 de kg, talie medie. Este un exemplar tânăr”,a mai spus singinerul silvic.

Gabriel Ilişoi, şeful Ocolului Silvic Crucea. FOTO: Oana Şlemco

Luni, 8 iulie, la două zile de la producerea incidentului, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava a făcut noi precizări în acest caz. Dacă iniţial se ştia că rănitul a fost dus la spital cu ambulanţa, acum Bogdan Cornaci transmite că rănitul a fost transportat cu maşina unităţii până la cea mai apropiată unitate medicală.

„Având în vedere situaţia înregistrată şi faptul că jandarmul rănit avea mai multe leziuni şi sângera abundent, colegul acestuia a luat decizia transportării către unitatea medico-socială din oraşul Broşteni cu autovehiculul din dotarea postului montan, solicitând totodată sprijin prin 112. În momentul începerii deplasării, animalul a rămas la locul incidentului. În Broşteni, jandarmii s-au întâlnit cu un lucrător din cadrul Poliţiei Oraşului Broşteni, căruia i-au comunicat situaţia înregistrată. După ce jandarmul rănit a fost urcat în ambulanţă în vederea transportării către Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, conform deciziei luate de personalul medical, colegul acestuia şi un ofiţer din cadrul Inspectoratului de Jandarmi, ajuns între timp în Broşteni, s-au deplasat la locul producerii incidentului, însă ursul nu se mai afla acolo“, a transmis Cornaci.

Oficialii Poliţiei n-au putut explica de ce animalul care ar fi fost ucis n-a fost păzit de agentul de la postul din Broşteni, potrivit procedurii. Localnicii din satul Hoda spun că nu cunosc detalii despre incident. Majoritatea au luat parte la o nuntă importantă pentru comunitate în seara zilei de sâmbătă, la care ar fi luat parte inclusiv şeful Ocolul Silvic Crucea şi tatăl jandarmului atacat de urs.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Andrei Tirighie
8.07.2019, 18:58:02

dacă ursulețul nu ar fi murit, multe ne-ar fi mormăit... era un ursuleț mititel și jucăuș, puteai să-l duci sub braț.

+1 (1 vot)
M Alex
8.07.2019, 19:31:50

Numai minciuni, suceli si abureli in cazul asta. Eu atat pot sa va spun. Carnea de urs tanar are gust bun dar tre sa fierbi la el mult.

+1 (1 vot)
Florian Magyarosi
8.07.2019, 19:48:22

De ce mai au spray-urile alea antigripal, dacă nu sunt în stare să -le folosească? Mai ales un jandarm care cică e antrenat?Sau nu îi antrenat, sau îi incompetent. Și celalalt penibil,s-schimbat cumva RG 1,uzul de arma?Foc în plan vertical? Alt incompetent.

0 (2 voturi)
Modifică Setările