UPDATE VIDEO Comisarul-şef Nelu Fediuc, reţinut alături de un cămătar pentru influenţarea justiţiei. Şeful SPP Suceava, pus sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cămătarul Paul Pîrjolea (stânga) şi şeful SPP Suceava, Lucian Solcan (centru), au fost reţinuţi de DNA
Cămătarul Paul Pîrjolea (stânga) şi şeful SPP Suceava, Lucian Solcan (centru), au fost reţinuţi de DNA

Şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, fost ofiţer SIPI, comisarul şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi cămătarul Paul Pîrjolea au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru infracţiunile de trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită, influenţarea declaraţiilor şi camătă.

UPDATE Şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, reţinut de DNA şi acuzat că în perioada în care a fost ofiţer al SIPI Suceava a perceput "taxă de protecţie" de la mai multe persoane pentru a le permite tranzitarea frontierei cu produse de contrabandă, va fi cercetat sub control judiciar.


Şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, fost ofiţer SIPI, comisarul şef Nelu Fediuc, fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, şi cămătarul Paul Pîrjolea au fost reţinuţi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DNA.

Lucian Solcan, la data comiterii faptelor ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava, este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi abuz în serviciu. Paul Pîrjolea este anechetat pentru camătă, iar comisarul şef Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret a fost reţinut pentru luare de mită şi influenţarea declaraţiilor.

Procurorii DNA susţin că în perioada 2008-2009, în calitate de ofiţer SIPI Suceava, în timpul investigaţiilor în dosarul care viza gruparea de contrabandişti de ţigări condusă de comisarul şef Nelu Fediuc şi preotul botoşănean Dumitru Horga, Lucian Solca şi-a exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, „încălcând dispoziţiile privind securitatea naţională şi protecţia informaţiilor clasificate, potrivit cărora serviciile specializate în culegerea şi prelucrarea de informaţii au posibilitatea de a folosi informatori de teren, reprezentând surse secrete umane, cu condiţia însă, ca aceste persoane să fie protejate în cursul procesului penal astfel încât identitatea lor să rămână secretă”.

„În cazul unui martor denunţător, după ce inculpatul Solcan Lucian l-a folosit ca sursă de informaţii i-a dezvăluit ulterior identitatea, în cadrul procesului penal”, arată procurorii DNA Suceava.

Ofiţerul SIPI a luat 10.000 de euro de la un denunţător

În anul 2012, acelaşi martor denunţător, la cererea expresă a lui Lucian inculpatului, i-a dat acestuia din urmă, sub formă de împrumut, suma de 10.000 de euro pentru a-şi termina construcţia unei case de locuit în mun. Suceava.

În schimbul acestui împrumut, care trebuia returnat într-un termen mai lung, nedefinit chiar, inculpatul Solcan Lucian, care avea influenţă printre vameşi şi lucrători de poliţie de frontieră, i-a promis martorului protecţia în Vama Siret, la tranzitarea frontierei de stat a României, cu ţigări sau cu alte produse din Republica Ucraina, fără a risca să-i fie confiscate mărfurile sau aplicarea vreunei amenzi.

Suma de bani remisă lucrătorului de poliţie, a fost împrumutată de martor de la Paul Pîrjolea, între cei doi încheindu-se, la 11 septembrie 2012, un contract de vânzare - cumpărare autentificat la un notar, având ca obiect apartamentul proprietate personală a împrumutatului, ca şi garanţie a împrumutului.

Timp de 6 luni, martorul i-a plătit inculpatului Pîrjolea Paul, din bani personali, costul acestui împrumut de care s-a folosit Lucian Solcan, adică o dobândă de 10% lunară.

„Martorul i-a cerut în mod repetat inculpatului Solcan Lucian, înapoierea sumei de 10.000 de euro, precizându-i că este somat de către inculpatul Pîrjolea Paul să-i restituie până la data de 01.08.2014, suma totala de 25.000 euro, constând în cei 10.000 euro împrumutaţi plus dobânda de 10% lunar calculată de la data remiterii împrumutului. În caz contrar, martorul pierdea apartamentul, cu care garantase împrumutul. În schimbul acestui „efort”, martorul a beneficiat de protecţia inculpatului Solcan Lucian, în trecerile sale prin Vama Siret cu ţigări sau alte produse”, se arată în ordonanţa de reţinere a fostului ofiţer SIPI.

Până la o mie de euro, taxa pentru protecţia contrabandiştilot

„În perioada 2011 - 2012, Lucian Solcan, a pretins atât de la martorul denunţător cât şi de la alte persoane sume de bani, cuprinse între 100 – 800 euro lunar, cu titlu de taxă de protecţie, iar în momentul în care nu au mai avut posibilităţi financiare acesta nu a mai asigurat protecţia promisă”, mai susţin procurorii DNA.

nelu fediuc audieri dna suceava. FOTO

FOTO: Comisarul şef Nelu Fediuc a pentrecut noapte în arestul IPJ Suceava

Taxă de protecţie a pretins în perioada 2008-2012 şi comisarul şef Nelu Fediuc. Dacă la început suma percepută de ofiţerul de poliţie de frontieră era de 200 de dolari pe lună, ulterior pretenţiile sale au crescut la 500 – 1.000 de euro pe lună, iar într-un caz a solicitat şi favoruri sexuale.

12.000 de euro, promişi pentru retragerea denunţului

Procurorii DNA susţine că în septembrie 2008 Nelu Fediuc i-a oferit 12.000 de euro femeii pentru a-şi retrage denunţul formulat împotriva lui.

„În perioada iunie – iulie 2014, prin intermediul inculpatului Gheorghe Robu, trimis în judecată în acelaşi dosar, pentru infracţiuni de corupţie, a încercat să determine un alt martor denunţător prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat în împotriva sa, a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră”, se arată în ordonanţa de reţinere a ofiţerului.

Mai exact, Gheorghe Robu, inspector vamal principal în Vama Siret, „s-a arătat dispus să-i dea o sumă de bani martorului denunţător în schimbul retractării declaraţiilor date în dosarul respectiv, transmiţându-i totodată că a strâns o sumă de bani de la încă patru vameşi, inculpaţi în aceeaşi cauză, toţi „cotizând” cu scopul de a se vedea scăpaţi de răspundere penală”.

Vameşul Gheorghe Robu este cercetat sub control judiciar.

Nelu Fediuc, trimis deja în judecată pentru crimă organizată

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2012, Nelu Fediuc, în virtutea atribuţiilor de serviciu a asigurat protecţie în Vama Siret pentru mai multe persoane care tranzitau ţigări prin punctul vamal, peste plafonul legal admis de lege, şi cu sustragerea de la

plata

image

taxelor vamale.

Pentru a beneficia de această „protecţie”, persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită, iniţial la suma de 200 de dolari/lunar, după care a fost mărită până la 500 – 1.000

EURO

image

/lunar, la cererea expresă a inculpatului Fediuc Nelu.

"În schimbul aceleiaşi „protecţii”, în intervalul februarie – august 2008, Fediuc a beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare. În perioada lunii septembrie 2008, inculpatul Fediuc Nelu a încercat să determine aceeaşi martoră denunţătoare, să-şi retragă denunţul formulat împotriva lui, în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 , pe care aceasta a refuzat-o", au menţionat procurorii

image

De asemenea, în perioada iunie – 07 iulie 2014, prin intermediul lui Gheorghe Robu, trimis în judecată în acelaşi dosar, pentru infracţiuni de corupţie, a încercat să determine un alt martor denunţător prin metode de intimidare, să-şi retragă denunţul formulat în împotriva sa, a altor vameşi şi ofiţeri de poliţie de frontieră.

La începutul acestei săptămâni, Nelu Fediuc a fost trimis în judecată pentru infracţiuni de crimă organizată. El este acuzat de procurorii DNA că, împreună cu alte persoane, ar fi pus pe picioare o reţea de trafic de ţigări la care au aderat ulterior mai mulţi vameşi sau poliţişti. 

Poliţiştii de frontieră şi vameşii erau coordonaţi de Nelu Fediuc, iar traficanţii - de către preotul Dumitru Horga, din localitatea botoşăneană Cândeşti. Contrabandiştii împrumutau 

BANI

image

 de la cămătari pentru a cumpăra ţigările din Ucraina şi, la intrarea în ţară, plăteau câte 50 de lei poliţistului de frontieră de la controlul documentelor şi 100 de lei la vameş. În plus, traficanţii îi plăteau lunar o taxă de 200 de dolari lui Nelu Fediuc. 

Alte ştiri din Suceava:

O fată de 16 ani a avortat în parcarea Spitalului Judeţean Suceava

Comisar de poliţie, acuzat că l-a terorizat în stil mafiot pe patronul unui bar: „Într-o lună te închid. Îţi promit eu!”

Un restaurant îşi îmbie clienţii cu colivă în meniul de deserturi

O superbă fotografie cu bujorii din Munţii Rodnei, publicată de National Geographic

Judecătoarea care s-a vândut pentru un sejur la Mamaia, sub control judiciar

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite