Ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare, restaurată cu peste 20 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica „Sfântul Ilie” din Suceava va fi restaurată cu 20 de milioane de lei. FOTO Dănuţ Zuzeac
Biserica „Sfântul Ilie” din Suceava va fi restaurată cu 20 de milioane de lei. FOTO Dănuţ Zuzeac

Biserica Sfântul Ilie din comuna suceveană Şcheia, ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare, va fi supusă unui amplu proiect de restaurare. Este vorba despre un contract în valoare de 20 de milioane de lei. Finanţarea va fi asigurată prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), din fonduri europene.

Biserica Sfântul Ilie (Suceava) construită de voievodul Ştefan cel Mare în anul 1488 va fi restaurată. Proiectul de reabilitare este în valoare de 20 de milioane de lei, circa 4,5 milioane de euro. Finanţarea este asigurată prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE) Piatra Neamţ, din fonduri europene.

„Este un alt obiectiv pentru care se semnează contractul de finanţare, pe lângă cele care au vizat mănăstirile Bogdana şi Probota, dar şi Biserica de lemn de la Adâncata, pentru restaurarea cărora s-au obţinut bani europeni”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Biserica Sfântu Ilie din Şcheia – Suceava, pentru care va fi alocată suma de 4,5 milioane de euro în vederea restaurării, face parte dintr-un proiect amplu. 

În toamna acestui an, Consiliul Judeţean Suceava a semnat un contract de finanţare cu fonduri europene în valoarea de 24 de milioane de euro, ce vizează restaurarea şi consolidarea Mănăstirilor Probota, Dragomirna şi Bogdana, Bisericii Sfântul Ilie din Şcheia, Bisericii de lemn din Adâncata şi a Cazinoului din Vatra Dornei.

Biserica „Sfântul” Ilie din satul cu acelaşi nume a fost construită de domnitorul Ştefan cel Mare în anul 1488 în comuna Şcheia, din judeţul Suceava. Acest lăcaş de cult a funcţionat ca şi mănăstire de călugări până în anul 1785, când a fost transformată de către austriecii ce au pus stăpânire pe Bucovina în biserică parohială.

Alte ştiri pe această temă: 

Cel mai vechi cazino din România va fi reabilitat, după 28 de ani de ruină. Clădirea se află acum în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române

Cetate greu de reconstruit în Banat. Administraţia locală nu găseşte constructor chiar dacă plăteşte 4,5 milioane de euro

Investiţie de cinci milioane de euro la Castelul Corvinilor. Ce condiţii a impus primăria pentru restaurarea monumentului istoric

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite