Cum au ajuns tinerii din Bucovina carne de tun în Primul Război Mondial: „Au fost trimişi contra ruşilor, fără niciun fel de pregătire militară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de pe frontul Primului Război Mondial FOTO Wikipedia
Imagini de pe frontul Primului Război Mondial FOTO Wikipedia

În timpul Primului Război Mondial, Bucovina făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Tinerii din această regiune au fost recrutaţi şi trimişi pe câmpul de luptă fără să fi avut pregătire militară.

În timpul Primului Război Mondial, pe teritoriul Bucovinei au avut loc mai multe bătălii. Pentru a face faţă armatei ruse, conducătorii Imperiului Austro – Ungar au dat ordin ca tinerii bucovineni să fie recrutaţi şi trimişi la luptă.

„Bărbaţii Bucovinei mureau, pe front, în bătălii crâncene, iar tinerii şi bătrânii, care fuseseră înrolaţi ca <<legionari>> (voluntari), primind câte o puşcă la trei oameni şi şase cartuşe, dar nu şi uniforme, erau spânzuraţi de ruşi, ca terorişti, atunci când erau capturaţi, pentru că nu aveau nici uniforme, nici livrete militare”, a arătat istoricul sucevean Ion Drăguşanul.

În Bucovina au avut loc trei recrutării masive, una la sfârşitul anului 1914, iar celelalte două în 1915. Dacă la început erau trimişi pe front tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani, ulterior aveau să ajungă pe câmpul de luptă şi bărbaţii de până la 50 de ani.

„Recrutările acestea constituie un asasinat ruşinos, la adresa ţărănimii din Bucovina, căci, în vestul monarhiei, ele nu s-au făcut deloc, ori s-au ţinut mult mai târziu şi cu mai puţină rigoare. Felul cum s-au făcut ele în Bucovina este mai mult o deportare în masă a elementului românesc, căci, din cei care s-au prezentat, 98 la sută au fost recrutaţi şi transportaţi imediat tocmai în văile alpine ale Stiriei. În faţa comisiilor de recrutare, care erau numai o formalitate – mai simplu ar fi fost dacă li s-ar fi dat ordin jandarmilor să ia lumea cu ridicata şi s-o escorteze spre Stiria –, s-au petrecut scene tragicomice şi ridicole. Recruţilor, tuberculoşi şi uscaţi ca toaca, li se spunea că vor fi perfecţi cavalerişti, fiind uşori pe cai; miopilor li se răspundea că vor fi cei mai buni infanterişti, căci, nevăzând duşmanul de la distanţă, vor înainta până în faţa lui şi-l vor zdrobi”, se arată într-un articol pulbicat în ziarul „Adevărul” la data de 8 ianuarie 1916.

Mulţi dintre bucovinenii recrutaţi au avut parte de un tratament barbar. Ei erau bătuţi şi înfometaţi şi nu de puţine ori erau pedepsiţi fără să fi greşit cu nimic. Tinerii erau instruit superficial despre modul cum trebuie mânuite armele, după care erau trimişi la luptă.

„Soarta legionarilor o cunoaştem îndeajuns, din documentata publicaţie a domnului Dr. Coman. Ei au fost trimişi contra ruşilor, ca şi fraţii lor din Stiria, fără nici o pregătire militară, şi cei ce au mai scăpat din acest dezastru au fost înrolaţi în rândurile armatei din Bucovina şi nu se mai ştie nimic despre ei”, se arată în acelaşi articol al ziarului „Adevărul”.

Alte ştiri pe această temă:

Bătălia din inima Bucovinei care a oprit înaintarea ruşilor către Transilvania în Primul Război Mondial

Primul ofiţer român care a murit în Al Doilea Război Mondial

Istoria unui erou român uitat. A salvat 15.000 de evrei din Bucovina, care ar fi trebuit deportaţi din ordinul lui Hitler

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite