Clubul Green Impact, de la Şcoala Gimnazială Panaci din judeţul Suceava, a demarat în această primăvară proiectul „Izvoarele de apă vie”. La activităţi au luat parte 46 de elevi de la şcoala din Panaci, care şi-au propus să valorifice şi să protejeze izvoarele de apă minerală naturală – borcuţuri – de pe suprafaţa comunei lor de domiciliu.
Aceştia au realizat o hartă a comunei pe care au localizat izvoarele care au primit şi câte un nume, iar această hartă urmează să fie expusă în centrul comunei sub formă de panou. Elevii din Panaci, cu sprijinul profesorilor, au descoperit nu mai puţin de 17 izvoare de apă vie, urmând ca la fiecare izvor să fie plasat câte un panou informativ cu numele izvorului, caracteristicile apei şi măsurile de protecţie.
„Proiectul va servi comunitatea deoarece nimeni până acum nu a scos în evidenţă aceste izvoare, nici nu le-au fost cunoscute caracteristicile, iar unii localnici mai beau uneori apa lor. Turiştii care vor veni vor putea cunoaşte localizarea borcuţurilor, vor degusta, vor afla despre beneficiile apei în vindecarea unor boli, vor putea face plimbări de la un izvor la altul, cunoscând pe această cale şi alte frumuseţi ale comunei. Estimăm un număr de 500 turişti pe an”, se arată într-un comunicat al celor de la Clubul Green Impact.
„Apa vie este o apă medicinală, ce poate fi consumată de toată lumea. Ea dă o stare de bună dispoziţie şi poftă de muncă. Chiar bolnavii de cancer aflaţi în tratament scapă mai uşor de stările neplăcute create de medicamente. Cu cât concentraţia de deuteriu (izotop al hidrogenului) din apă este mai mic, cu atât procesul de diviziune celulară din organism e mai lent, astfel că apa încetineşte procesul de îmbătrânire”, a explicat Ioan Ştefănescu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea.
Apa vie este băutura zeilor în mitologia slavă. Cel care o bea obţine nemurire şi tinereţe veşnică. În mitologia română, Apa Vie este apa băută de eroi pentru a reveni la viaţă după vindecarea unor răni.
Alte ştiri pe această temă:
„Apa vie“ din Vâlcea, elixirul tinereţii căutat de americani
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Este laudabila actiunea implicand copiii din sat, dar o sursa de apa potabila necesita amenajari mai importante, nu doar un hardau infipt in pamant - usor de contaminat microbiologic din varii surse. Asa ca mai usor ca "apa vie" - ca s-ar putea sa va imbolnaviti de moarte.
Cred ca inaintasii tai au baut tot ,,dintr-un hardau '' contaminat si te-au facut pe tine asa destept ! Cate fantani asa cu lemn (tu ii zici hardau ) au fost pe teritoriul Romaniei si acolo era cea mai buna apa ?
Dracoane - dar i-ai numarat pe aia care au crapat band apa contaminata microbiologic sau cu nitrat ?! Da cate fantani apa "proasta" sunt pe teritoriul Romania, ai numara ? Nu, nu ai numarat, eroare logica ! In fiecare an mor copii de methemoglobinemie sau infectii cu e-coli si streptococi ! Si asta si pentru ca se mai gasesc nationalisti fani ai veceului in curte, ca domnia ta ! "Apa buna" este validata de stiintific de laboratoare de sanatate publica, NU de vreun nea Gheorghe de la tara !
Numai sa nu afle derbedeii SRI ai lui Dragnea din Parlamentul penal sa le vanda pe spaga la corporatiile straine ca restul de ape minerale ale Romaniei. Sa traga si cate-o tzeava cu apa dintr-asta la carciumile satului sa bea si asistatii PSD ...poate isi recapata "pofta" de munca...
Galeriule, nu te ingrijora, deja bei apa de acolo fara sa stii. Aqua Carpatica este din satul Coverca...comuna Panaci.