Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum a dat chix Alecsandri cu ştiinţele exacte, înainte de a studia literatura: „S'a înscris la medicină ca să treacă la drept, fără a-şi urma nici acolo studiile“

0
9 Jul 2018 04:04:06
Autor: Dănuţ Zuzeac
Scriitorul Vasile Alecsandri. FOTO www.wikipedia.org
Scriitorul Vasile Alecsandri. FOTO www.wikipedia.org

Marele scriitor Vasile Alecsandri şi-a încercat norocul în medicină şi drept înainte de a se dedica în totalitate literaturii. Acesta a încercat să devină doctor sau avocat la presiunile tatălui său.

Vasile Alecsandri (1821 – 1890) este unul dintre cei mai mari scriitori români. Pe lângă faptul că a fost un poet de mare valoare, acesta a fost un important om politic, membru fondator al Academiei Române şi creator al teatrului românesc. Alecsandri a avut un rol important în dezvoltarea Moldovei şi a României.

Tânărul Vasile Alecsandri şi-a început studiile la Mirceşti şi le-a continuat la Iaşi. Între 1828 şi 1834, el a fost elev la pensionul francez al lui Victor Cuenim, unde a fost coleg cu Mihail Kogălniceanu. În anul 1834, tatăl său l-a trimis în Franţa, la Paris, unde a luat susţinut cu brio examenul de Bacalaureat în 1835.

Conform marelui istoric Nicolae Iorga, mai mulţi scriitori români şi-a prezentat trecutul în aşa fel încât să pară unul de mare succes. El chiar i-a dedicat un întreg capitol din opera sa lui Vasile Alecsandri, care nu a reuşit în medicină şi drept.

„Scriitorii, când îşi prezintă propriul lor trecut, îl dreg adesea literar în aşa chip încât nu mai corespunde realităţii. Se înalţă uneori peste ce au fost, alte ori însă, cu sau fără intenţie de a o face, se falsifică. Imaginaţia lor distruge brazdele sigure ale memoriei. Desprinşi a crea figuri fără o bază unică de adevăr, ei se construiesc astfel şi pe ei înşii, după linii de estetică, atrăgătoare, dar periculoase pentru cercetători. Aşa s’a făcut în toate timpurile, dar mai ales în epoca romantică. Acesteia i-a plăcut să schimbe proporţiile, să întărească trăsăturile, să forţeze contururile. (...) Un fericit hasard îmi îngăduie să fac astăzi dovada într'un cas care priveşte pe însuşi Vasile Alecsandri”, a arătat Nicolae Iorga.

Chiar dacă nu a fost un petrăcăreţ şi era serios în ceea ce făcea, conform celor relatate de marele istoric Nicolae Iorga, Vasile Alecsandri nu s-a descurcat nici la medicină şi nici la drept, conform doleanţelor părintelui său.

„Îndată tânărul s'a înscris la medicină şi, ca să ştim ce ştia şi putea, avem astăzi, printr'un neaşteptat noroc, dovada peremptorie în preţiosul caiet de curs pe care generalul Văitoianu, căpătându-1 de la un soldat care maltratase cu idioate însemnări cărticica, îl dăruieşte Academiei noastre. Se ştie că, după dorinţa tatălui, Alecsandri s'a înscris la medicină, şi ar fi de căutat registrele, ca să treacă la Drept, fără a-şi urma nici acolo studiile”, a explicat Nicolae Iorga.

Deşi nu a reuşit în medicină şi drept, Vasile Alecsandri rămâne o persoană marcantă a literaturii şi istoriei din România.

Alte ştiri pe această temă:

Cine a fost Peneş Curcanul, sergentul erou din Vaslui care l-a inspirat pe poetul Vasile Alecsandri să scrie o operă celebră

Cum s-au mobilizat muscelenii să strângă galbeni pentru a-i face cadou o sabia lui Cuza. Arma a fost executată la Paris

Influenţa lui Alecsandri în teatrul românesc, după ce a rămas impresionat de piesele văzute la Paris

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările