VIDEO Cum este distrus superbul drum turistic TransRarău: buşteni târâţi direct pe asfalt de utilaje grele ale firmelor care taie pădurile din vârful muntelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un utilaj TAF a fost filmat tractând buşteni pe drumul TransRarău FOTO Constantin Lucuţar
Un utilaj TAF a fost filmat tractând buşteni pe drumul TransRarău FOTO Constantin Lucuţar

Deşi este închis circulaţiei rutiere pe perioada de iarnă, spectaculosul drum TransRarău din judeţul Suceava este utilizat de firmele de exploatare forestieră pentru a scoate buşteni din pădure. Imagini cu un TAF care trage buşteni chiar pe asfaltul recent turnat au fost filmate de un tânăr din Câmpulung Moldovenesc.

Ciclistul amator Constantin Lucuţar din Câmpulung Moldovenesc a publicat sâmbătă seară o înregistrare video în care se poate observa un utilaj TAF, cu indicativul 657, care tractează mai mulţi buşteni de diferite dimensiuni. În imagini se poate observa că buştenii sunt tractaţi pe un drum asfaltat, acoperit cu un strat subţire de zăpadă.

Constantin Lucuţar a explicat că este vorba de drumul judeţean 175B din judeţul Suceava, drum cunoscut şi sub denumirea de TransRarău. Este vorba despre drumul care traversează masivul Rarău, pe traseul Pojorâta-Chiril, trecând pe lângă Pietrele Doamnei şi Cabana Rarău.

Drumul a fost recent modernizat de Consiliul Judeţean Suceava şi a devenit o adevărată atracţie turistică. Pentru că ajunge la altitudini de până la 1.400 de metri, drumul este închis circulaţiei rutiere pe perioada de iarnă.

Acest lucru nu a împiedicat firmele de exploatare forestieră să utilizeze drumul pentru extragerea buştenilor din pădure.

„În stilul ăsta TransRarău o să fie doar o amintire”, a scris Constantin Lucuţar pe Facebook.

Limitatoarele de gabarit, supraînălţate de camionagii

În noiembrie 2014, după a doua etapă de modernizare, administratorul drumului a montat limitatoare de înălţime pentru a împiedica accesul utilajelor de mare tonaj. Restricţia a fost impusă tocmai pentru a împiedica deteriorarea drumului proaspăt asfaltat.

La nici două luni de la asfaltare, drumul a fost invadat de camioane care transportau buştenii proveniţi din exploatările forestiere din vârful muntelui. În loc să folosească drumuri forestiere special amenajate, transportatorii de lemn au modificat în mod ilegal limitatoarele de înălţime care restricţionau accesul pe drumul turistic. Bariera montată la 2,75 metri înălţime a fost ridicată la peste patru metri înălţime, cu ajutorul unor buşteni montaţi deasupra stâlpilor de piatră, suficient cât să permită accesul camioanelor cu buşteni.

image

Transrarău, drumul comorilor

Transrarăul face legătura dintre Valea Bistriţei şi Valea Moldovei. Drumul porneşte din Pojorâta, urcă masivul Rarăul până în apropiere de Pietrele Doameni şi apoi coboară spre Valea Bistriţei, până localitatea Chiril.

Transrarăul a fost supranumit şi Drumul Comorilor. Denumirea provine de la legenda care spune că Doamna Elena, soţia voievodului Petru Rareş, ar fi ascuns o uriaşă comoară sub Pietrele Doamnei din vârful Masivului Rarău.

image

Ştiri pe acelaşi subiect:

FOTO Superbul drum turistic Transrarău, invadat de TIR-uri cu buşteni. Limitatoarele, înălţate ilegal de camionagii

O furtună puternică a făcut prăpăd pe Transrarău. Una dintre cele mai frumoase şosele din ţară arată ca după război

„Drumul Comorilor“, calea neştiută din inima Rarăului care contestă frumuseţea Transfăgărăşanului şi Transalpinei

Cea mai spectaculoasă etapă a campionatului naţional de drift, în weekend pe TransRarău

Spectaculosul drum turistic Transrarău, închis pe perioada iernii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite