Cum motivează judecătorii condamnarea de 30 de ani aplicată unui ţepar cu patru clase. Bărbatul a strâns condamnări de 225 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un escroc din Suceava, pe nume Ovidiu Rusu, a strâns condamnări care însumează 225 de ani de închisoare, însă pedepsele i-au fost contopite, ţeparul primind o condamnare de 30 de ani de închisoare.

Deşi a absolvit doar patru clase, Ovidiu Rusu a reuşit să păcălească zeci de oameni dându-se drept procuror sau judecător şi obţinând de la aceştia sume foarte mari de bani. El se lăuda în urmă cu câţiva ani că ar fi strâns o avere de peste 700.000 de euro.

Judecătorii motivează aplicarea pedepsei de 30 de ani de închisoare prin faptul că individul, deşi este închis de mai mulţi ani, a contiuat să comită tot felul de infracţiuni, fără ca perioada petrecută după gratii să-l reabiliteze în vreun fel.

„La încadrarea juridică a faptei instanţa de fond trebuia să aibă în vedere că infracţiunea ce face obiectul cauzei a fost comisă de inculpat în stare de recidivă postexecutorie, acesta săvârşind cu intenţie fapta prezentă după executarea (sau considerarea ca executată) a pedepsei de 4 ani închisoare”, au arătat judecătorii de la Curtea de Apel Suceava.

În luna martie a acestui an, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul Ovidiu Rusu la 10 ani de închisoare pentru infracţiunea de tăinuire, după ce i-au fost contopite mai multe pedepse, la care judecătorii suceveni au adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite de 225 de ani, 272 de luni şi 1.395 de zile de închisoare, respectiv 93 de ani, 10 luni şi 5 zile de închisoare.

Magistraţii suceveni au dispus ca Ovidiu Rusu să execute în final o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Decizia instanţei sucevene este definitivă.

De-a lungul timpului, Ovidiu Rusu a înşelat zeci de persoane dându-se drept procuror sau judecător, promiţându-le că le va acorda sprijin în dosarele avute pe rol, în schimbul unor sume de bani. Multe dintre înşelăciuni au fost comise chiar de după gratii, cu ajutorul unor persoane aflate în libertate.

Ovidiu Rusu, originar din localitatea suceveană Rădăuţi, a făcut istorie în cazuistica recentă a escrocheriei în România. El a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani pentru că s-a dat preşedinte al Curţii de Apel Suceava. Pus în libertate, Rusu a devenit pentru nişte femei naive din zona Volovăţ – „procurorul Ţuluş de la DNA“, dar şi adjunct al procurorului general al României, escrocându-le de zeci de mii de lei.

Ovidiu Rusu a înşelat trei femei din Volovăţ, spunându-le că este procurorul Ţuluş într-un caz ori că este adjunctul procurorului general al României, în alt caz, şi că le rezolvă cazurile în care femeile erau implicate. De la una dintre acestea a încasat suma de 60.000 de lei, sub promisiunea că va influenţa judecătorii pentru ca femeia să obţină documente pentru o casă şi 28 de ari de teren. De la alte două femei a încasat 11.500 de lei, după ce le-a convins că vor fi întabulate cu o suprafaţă de 50 de ari de teren,  urmând să  rezolve şi pensionarea medicală a uneia dintre acestea.

Ovidiu Rusu „rezolva” din celulă cazuri juridice importante

Închis în 2006 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, după ce s-a dat procuror de la Anticorupţie şi reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului şi a păcălit trei persoane de la care a încasat 920 de lei, respectiv 1.200 de euro, promiţându-le că o să aibă câştig  de cauză în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată şi că o să scoată un tânăr din arestul poliţiei, „magistratul” şi-a instalat biroul în celulă.

Cu o minte ageră, mai multe cartele de telefon, cunoştinţe juridice, şi ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate, şi care îi falsifica fel de fel de documente emise chipurile de unităţi de parchet sau instanţe judecătoreşti, Ovidiu Rusu a reuşit să pună la cale o megaescrocherie. Dându-se preşedintele Curţii de Apel Suceava ori procurorul general al Sucevei, escrocul rădăuţean a reuşit să prostească o grămadă de suceveni naivi care au crezut că într-adevăr vorbesc la telefon cu persoanele mai sus menţionate şi că, în schimbul unor comisioane grase, pot să-şi scoată apropiaţii de după gratii sau să câştige procese în instanţă. 

Astfel Ovidiu Rusu a pretins cu titlu de plată a influenţei promise de la persoanele denunţătoare suma totală de 107.600 euro şi 13.200 de lei, din care a primit efectiv suma de 100.852 euro şi 3.200 de lei, transmiteau în vara lui 2009, când l-au trimis în judecată, procurorii DNA –Serviciul Teritorial Suceava. Între timp, Ovidiu Rusu a fost eliberat din penitenciar şi a reuşit să tergiverseze judecata şi să întindă procesul până în ziua de astăzi, continuându-şi cariera de „magistrat”.

Alte ştiri pe această temă:

Un ţepar judecat la Alba Iulia pentru înşelăciune cu maşini de lux, condamnat definitiv la 4 ani şi 11 luni de închisoare

„Ţeparul“ de profesie Tition Ovidiu, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare de Curtea de Apel Alba Iulia

Hackerul român pe capul căruia FBI a pus o recompensă de 1 milion de dolari

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite