Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum se prepară în Suceava cei mai gustoşi ardei umpluţi. Reţeta bunicilor îi cucereşte pe pofticioşi

4
16 Oct 2021 13:06:19
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Uică Mihai/ ghidulbanatului.ro
FOTO: Uică Mihai/ ghidulbanatului.ro

Clasica reţetă pentru prepararea ardeilor umpluţi nu este costisitoare, însă bucătarul trebuie să aloce câteva ore bune pentru cumpărături şi procesul de gătire. Odată ajunşi în farfurie, ardeii umpluţi pot fi consumaţi cu smântână şi salată de sfectă roşie cu hrean.

Originile reţetei pentru prepararea ardeilor umpluţi sunt disputate. Unii spun că turcii ar fi inventat preparatul, în timp ce alţii cred că spaniolii. Indiferent de situaţie, papilele gustative ale românilor sunt alintate de gustoasa mâncare.

Reţeta clasică de ardei umpluţi este pe bază de carne, însă în perioada postului, carnea poate fi înlocuită cu ciuperci.

Aşadar, mai întâi trebuie să mergeţi la cumpărături şi să alegeţi ingredientele. Puteţi să folosiţi ardei galbeni sau ardei kapia. Totuşi, provocarea nu este atât de mare atunci când îi aşezaţi în oală, dacă vă hotărâţi să cumpăraţi ardeii galbeni, care trebuie să fie de mici dimensiuni.

Dacă familia dumneavoastră este formată din cinci persoane sau dacă vreţi să vă invitaţi prietenii la masă, atunci cumpăraţi un kilogram de carne tocată, amestec porc-vită, un kilogram de ceapă, vă mai trebuie 200 de grame de morcov, 400 de grame de orez, 150 de grame de bulion, două legături de pătrunjel şi ulei.

Spălaţi bine ardeii sub un jet de apă la o temperatură potrivită, nici caldă şi nici rece, îndepărtaţi capacele cu tot cu codiţe, scoateţi cotoarele. Apoi, lăsaţi ardeii la scurs.

Separat, tăiaţi ceapa cubuleţe şi daţi morcovul prin răzătoare. Ulterior, puneţi pe foc o oală cu puţin ulei. După ce se încălzeşte uleiul, adăugaţi ceapa şi morcovul amestecând. După ce se înmoaie puţin legumele, adăugaţi orezul şi puţină apă ca să nu se prindă de oală. 

Continuaţi să amestecaţi. Ulterior se adaugă câteva linguri de bulion. Se mai lasă pe foc doar câteva minute, după care compoziţia se pune la răcit în tihnă.

După ce se răceşte, se adaugă carnea, pătrunjelul, sarea şi piperul şi se amestecă bine.

Compoziţia este pusă apoi în ardei. La fiert se pun cu apă şi puţin bulion.  Timpul de fierbere este de aproximativ două ore şi jumătate.

La final, ardeii umpluţi pot fi mâncaţi cu smântână şi cu  salată de de sfeclă roşie şi hrean.

Vă mai recomandăm şi:
 
 
Preţurile imobiliarelor au explodat la Cluj. Casă aflată în ruină, scoasă la vânzare cu 700.000 de euro
 
 
 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

miron miron
16.10.2021, 17:28:04

Eu am mancat aredei umpluti de la bucovineni si sunt foarte gustosi. O observatie. Acum suntem in plin sezon si rosiile sunt din abundenta, Punem rosii in loc de bulion. Pe langa ceapa si morcov, adaugam si un ardel rosu tocat si putina varza proaspata tocata. In loc de pantrunjel adaugati o legatura de mărar, da un gust si aroma mai bună. Ardeii de marime mijlocie si care bat in rosu sant mai gustosi, pentru cine ii consuma odata cu umplutura.

+13 (13 voturi)
fact check
16.10.2021, 18:38:01

ca regula generala ardeii umpluti sunt o alta forma, mai rapida, a sarmalelor. Compozitia este aceeasi. Gustul usor diferit pentru ca...ardei. amestecul de porc-vita nu trebuie sa fie din carne slaba si e de preferat sa se evite muschiul. Pentru o aroma deosebita o bucatica de slaninuta afumata, cu tot cu soric. n-am auzit ca ardeii umpluti sa se manance cu salata de sfecla si hrean. Salata asta merge la carne grasa, grea. In fine...

+12 (12 voturi)
miron miron
16.10.2021, 19:20:14

fact chech. Tocmai asta este, ce am mancat eu in Bucovina. Compozitia din ardei umpluti era foarte grasa si tocmai cu salata de sfecla rosie cu hrean am fost servit. S-a potrivit destul de bine. Am servit o tuica cu miros specific si parca as mai fi vrut ardei...

+12 (12 voturi)
fact check
16.10.2021, 21:03:49

risc o intrebare...restaurant? ca verdeata patrunjelul si mararul dau mancarurilor arome diferite daca sunt preponderente. Asa cum observai, depinde de gustul fiecaruia. n-am incercat niciodata ardei umpluti cu salata de sfecla.

+12 (12 voturi)
Modifică Setările