Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum procedăm, totuşi, cu românii din Ucraina?

12
3 Feb 2014 09:44:30
Dinu Zară
Românii din Ucraina cer statului român sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale
Românii din Ucraina cer statului român sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale

Românii care locuiesc în afara actualelor graniţe ale ţării, în regiunile Cernăuţi şi Odesa din Ucraina, fac apeluri disperate către satul român să îi sprijine în încercarea de a-şi păstra identitatea naţională. De ce fug autorităţile de la Bucureşti de această responsabilitate?

Întrebam în urmă cu vreo zece zile, într-o vreme în care situaţia din Ucraina părea aproape complet ignorată de presa românească, despre capacitatea statului român de a-şi ajuta etnicii care locuiesc în afara actualelor graniţe ale ţării, făcând referire la regiunile Cernăuţi şi Odesa din statul vecin, în contextul pericolul apariţiei unui război civil, risc recunoscut chiar şi de fostul preşedinte Leonid Kravciuk.

Tot felul de pseudoanalişti timoraţi de importanţa subiectului au deturnat discuţia spre drobul de sare al unui aşa-zis conflict diplomatic cu Ucraina, ignorând tema principală pe care am încercat să o aduc în spaţiul public: "Când îşi va asuma statul român responsabilitatea pentru a-i ajuta pe românii care locuiesc în afara actualelor hotare"?

Temeinicia abordării mi-a fost confirmată la sfârşitul săptămânii trecute de o adresă transmisă de Asociaţia "Basarabia" a românilor din regiunea Odesa. Asociaţia, "activând în beneficiul comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Sudul regiunii Odesa, Ucraina) pentru păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din această regiune", "implicându-ne semnificativ în dezvoltarea legăturilor cu România a comunităţii autohtone româneşti din Sudul Basarabiei, prin asigurarea unui cadru adecvat de afirmare identitară şi a spiritualităţii româneşti specifice a acestora", solicită, în sfârşit, organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni, demers care ar fi trebuit să aibă loc încă din 2007.

Voi reda mai jos textul integral al apelului Asociaţiei "Basarabia", aşa cum a fost publicat de ChernivtsiNews.

"Către: PARLAMENTUL ROMÂNIEI
SENAT, Domnului CRIN ANTONESCU, Preşedinte
CAMERA DEPUTAŢILOR, Domnului VALERIU ZGONEA, Preşedinte
Către: MINISTERUL DE EXTERNE AL ROMÂNIEI
Domnului Ministru TITUS CORLĂŢEAN
Domnului Ministru delegat pentru românii de pretutindeni CRISTIAN DAVID
Domnului Secretar de Stat STEJĂREL OLARU,
Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

SCRISOARE DESCHISĂ

Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, constatând voinţa declarată pe parcursul anului 2013 a conducerii Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni de a organiza în anul 2014 prima ediţia a Congresului Românilor de Pretutindeni,

activând în beneficiul comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Sudul regiunii Odesa, Ucraina) pentru păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din această regiune, în conformitate cu standardele şi practicile europene şi internaţionale în materie,

luând act de prevederile art. 8 din Legea nr.299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, constatând că această procedură ar fi trebuit demarată înca din anul 2007, de când ar fi trebuit să aiba un sediu şi să fie aleasă componenţa organelor de conducere şi alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni ca organism cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile art. 1 alin.(3), (6), art.6 si 7 din Constituţia României şi cu scopul legii nr. 299/2007, şi în lipsa respectării pâna in prezent a art.8 si 9 din legea sus-menţionată,

implicându-ne semnificativ în dezvoltarea legăturilor cu România a comunităţii autohtone româneşti din Sudul Basarabiei, prin asigurarea unui cadru adecvat de afirmare identitară şi a spiritualităţii româneşti specifice a acestora, în conformitate cu legislaţiile română şi ucraineană, precum şi cu normele europene şi internaţionale relevante,

solicităm Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin birourile permanente reunite, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, în baza art. 8 din Legea nr. 299/2007.

Considerăm viitoarea instituţie a Congresului Românilor de Pretutindeni ca una ce se va dori a fi temelia de relansare a dialogului statului român cu românii din jurul actualelor hotare ale Ţării şi cu românii din diaspora, menită să atingă scopurile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.

Apelăm la organizaţiile reprezentative ale românilor de pretutindeni să susţină demersul Asociaţiei “Basarabia” de implementare necondiţionată a legislaţiei româneşti în vigoare într-un domeniul care ne priveşte direct.

Anatol POPESCU
Preşedinte al Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa
Ismail, 31.01.2014”

Va fi şi acum deturnată discuţia privind responsabilitatea statului faţă de românii din afara graniţelor spre alte subiecte, eventual puternic politizate?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Get0dac
3.02.2014, 12:46:13

,,pseudoanalişti timoraţi de importanţa subiectului au deturnat discuţia spre drobul de sare al unui aşa-zis conflict diplomatic cu Ucraina'' Aveti un tupeu incredibil.....Instigati la interventie armata dl. Zara, asa v-ati pus in cap ''pseudoanalisti'', ,,pseudocomentatorii'' si chiar si ,,pseudo presa'' din Ucraina. Ati schimbat registrul dupa documentarea din Cernauti (tot respectul), cand ati vazut ca romanii nostrii lupta pt. Ucraina, nu pt. o ipotetica unire cu Romania. La modul in care ne mintiti in fata, va recomand cariera politica...sunteti facut pt. ea.

0 (6 voturi)
Alin Camus
3.02.2014, 13:05:52

Domnule , cel cu pseudonimul geto dac, nu ai nici un pic de patriotism in tine ? Se vede ca sunteti unul din conformisti in stare sa faca orice compromisuri numai sa i fie lui bine, va ganditi doar la dumneavoastra putina empatie nu ar strica, dumneata crezii ca romaniilor din Ucraina le este asa de bine ? Nu fiti naiv acolo ii deznationalizare crunta. Cum credeti ca se simt romanii de acolo vazand ca cei de aici nu misca un deget pentru ei. Dupa cum ganditi cred ca ati fi bucuros daca romanii de acolo si-ar pierde identitatea definitiv. Dumneavoastra sunteti exemplul perfect de om care numai are nimic sfant, si se gandeste doar la propria sa persoana. Dar sa nu uitati ancorarea prea mare in propriul eu poate fi nociva pentru dumneavoastra.

0 (8 voturi)
Get0dac
3.02.2014, 16:14:02

D-le @ Alin Camus.....Pt. a intelege ceea ce spun eu trebuie sa citesti primul articol pe tema romanilor din Ucraina, scris de dl. Zara....,,Ucraina, în pragul războiului civil. Suntem pregătiţi să apărăm românii din nordul Bucovinei, Herţa şi nordul şi sudul Basarabiei?'' Cititi reactiile cititorilor... Acum in mod clar veti observa ca reactiile par usor disproportionate...cititorii vb despre instigare la reactie militara din partea Romaniei si culmea, in articol nu se mentioneaza clar acest lucru.... Stiti de ce..? ARTICOLUL A FOST MODIFICAT IN URMA REACTIILOR DURE ALE CITITORILOR, BLOGERILOR, PRESEI UCRAINIENE. Cititi...,,Fitile antiromâneşti în revoluţia de la Kiev''...dl. Zara e mentionat direct. Cititi....,,Mai uşor, cu sfaturile naive, pe scara interioară a Ucrainei!''....dedicatie pt. dl Zara. Acesta e raspunsul oferit de mine d-lui Zara..el nu e lipsit de patriotism, e REALIST. ,,D-le Dinu Zara...luati-o usor...Romania poate face multe pentru romanii din Ucraina. Poate primi refugiati, trimite ajutoare, poate face lobby in NATO SI UE...poate inchide ochii la traficul de arme si de eventuali voluntari romani care sa isi sprijine fratii. In nici un caz Romania CHIAR DACA AR AVEA FORTA MILITARA...NU POATE INTERVENI MILITAR DECAT IN CADRUL NATO. Romania trebuie sa isi joace cartile diplomatic mizand pe relatia cu SUA....din pacate cine sa faca asta....Ponta ? Sa fim seriosi....din cauza actualilor politicieni vom rata probabil cel mai propice moment de-a ne reintregi tara. Romanii din Bucovina trebuiau sprijiniti in mod constant de catre statul roman in asa fel incat la momentul oportun sa fie organizati si sa isi poata cere drepturile cu curaj si determinare.....S-a facut asa ceva...? Interesant totusi cum a disparut cuvantul ,,MILITARA''...in interventia dorita de blogerul nostru, in Ucraina.....

+2 (4 voturi)
Saas Abi
3.02.2014, 14:54:53

sa inteleg ca dvs nu sunteti pesudoanalist? va rog enumeratii studiile care va recomanda asa ceva..Inca nu ati digerat criticile cititorilor..Inca tot le raspundeti cu flegma pe obraz..Ma intreb iarasi cum de nu va e rusine, la un tanar ca dvs sa jigneasca in masa, doar pentru simplul fapt ca lumea nu e de acord cu teoriile lui fanteziiste.Cititori v-am spus doar simplu, ca nu traiti in realitate.Dvs ziceati nici mai mult , nici mai putin de o interventie armata.Si acum va ascundeti dupa cires..Ne luati de prosti,nu-i asa?Raspunsule simplu, trebuie accelerata acordarea de cetatenii, romaniilor din Ucraina doritori de acest lucru.In rest, vise de reunire, cu forta armata, interventii militare sunt bazaconii.

+2 (2 voturi)
Get0dac
3.02.2014, 16:17:22

Saas...sunt eu nebun sau dl. Zara a modificat articolul cu pricina...? http://adevarul.ro/locale/suceava/ucraina-herta-1_52e3aafec7b855ff56c8f85d/index.html Nu mai exista interventie armata..militara..Spune-mi daca ma insel...

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările