Cum s-a împuşcat între ei soldaţii austrieci după ce au băut rachiul vândut de o şatră de ţigani din Caransebeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătălia de la Caransebeş. FOTO www.youtube.com
Bătălia de la Caransebeş. FOTO www.youtube.com

În anul 1788 între austrieci şi turci a izbucnit un război. O brigadă a armatei austriece s-a aşezat în zona Caransebeş. Soldaţii au cumpărat rachiu de la nişte ţigani, iar după ce s-au îmbătat, au început să se lupte între ei, mulţi dintre ei sfârşind morţi sau răniţi.

În anul 1787, între Imperiul Habsburgic şi cel Otoman a izbucnit un război. Dacă soldaţii turci au avut probleme în procurarea mâncării, austriecii au fost loviţi de mai multe epidemii, astfel că războiul dintre cele două părţi nu a înaintat în nicio direcţie.

În vara anului 1788, armata Imperiului Habsburgic a pornit o campanie la sud de Dunărea, scopul fiind acela de a cuceri Cetatea Vidin, de pe teritoriul actual al Bulgariei. Având undeva la 100.000 de ostaşi, armata austriacă era formată din soldaţi de mai toate naţionalităţi, existând dificultăţi de comunicare între corpurile de oaste ce formau întreaga armată.

La data de 21 septembrie 1788, austriecii au ajuns în apropiere de Caransebeş, amplasându-şi corturile pe malul râului Timiş. Mai mulţi călăreţi au fost trimişi în zonă pentru a studia terenul, pentru ca nu cumva să vină turcii să-i atace prin surprindere. Aceştia nu au dat de otomani, însă s-au întâlnit cu o şatră de ţigani, ce le-a vândut mai multe butoaie cu rachiu.

Soldaţii au început să bea rachiul cumpărat, uitând să se mai întoarcă în tabără. Un pluton de infantierişti au pornit pe urmele lor, iar când i-au găsit, văzând că aceştia chefuiesc bine mersi, au cerut să le dea şi lor de băut. Călăreţii au refuzat şi s-au strâns în jurul butoaielor, între cele două părţi izbucnind o ceartă puternică. Unul dintre soldaţi ar fi tras un foc de armă, cele două plutoane fiind implicate într-o bătaie destul de serioasă.

Conflictul a degenerat în momentul în care un ofiţer austriac, încercând să-i potolească pe scandalagii, a striga în germană „Halt! Halt!” (n.r. – Stop! Stop!), însă soldaţii care nu înţelegeau limba germană au crezut că acesta a striga „Allah! Allah!”, astfel că unul dintre comandanţi a ordonat deschiderea focului. În scurt timp toată tabăra armatei austriece a pus mâna pe arme şi a început să tragă în toate direcţiile, soldaţii crezând că sunt atacaţi de către turci, însă defapt aceştia trăgeau în proprii lor camarazi.

Armata austriacă s-a retras, ostaşii trăgând pe întuneric, împuşcându-se între ei. Panica şi faptul că nu vorbeau aceeaşi limbă a dus la un haos total, soldaţii făcând prăpăd în zona oraşului Caransebeş. Turcii au ajuns în preajmă abia două zile mai târziu, găsind un câmp plin de cadavre şi mulţi ostaşi răniţi. Otomanii au reuşit să pună stăpânire pe Caransebeş, fără a mai întâmpina niciun fel de rezistenţă.

Din cauza ţuicii vândute de şatra de ţigani, armata austriacă ar fi pierdut undeva la 10.000 de soldaţi, care fie au murit, fie au fost răniţi, fie au dezertat, dar şi resurse importante.

„Despre bătălia de la Caransebeş există mai multe izvoare istorice, însă nimeni nu a explicat foarte clar ce s-a întâmplat în noaptea respectivă. Se presupune că însuşi împăratul Iosif al II-lea al Imperiului Habsburgic ar fi fost rănit după ce a căzut de pe cal. Totuşi, dacă austriecii s-ar fi împuşcat între ei după ce au consumat cantităţi considerabile de băuturi alcoolice, este una dintre cele mai mari gafe militare din istorie”, a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Alte ştiri pe această temă: 

A fost bătălia de la Călugăreni supraevaluată? Explicaţia istoricilor

De ce a primit Ştefan cel Mare două cetăţi din partea duşmanului său, Matia Corvin, regele Ungariei

Ultima bătălie a lui Ştefan cel Mare: cum a nimicit „neînfricatul şi neobositul rege moldav“ numeroasa armată polonă în bătălia de la Codrii Cosminului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite