Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a sinucis Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu. Momentul sfâşietor în care dragostea Luceafărului a decis că nu mai vrea să trăiască

11
18 Apr 2016 04:02:48
Autor: Dănuţ Zuzeac
Mihai Eminescu şi marea sa iubire, Veronica Micle. FOTO www.istoriiregasite.wordpress.com
Mihai Eminescu şi marea sa iubire, Veronica Micle. FOTO www.istoriiregasite.wordpress.com

După moartea lui Mihai Eminescu (15 iunie 1889), poeta Veronica Micle a intrat într-o depresie puternică. La data de 3 august 1889, aflându-se la Mănăstirea Văratec, Micle a luat decizia de a-şi încheia socotelile cu viaţa şi s-a sinucis cu arsenic.

Poeta Veronica Micle s-a născut la Năsăud, la data de 22 aprilie 1850, publicând mai multe poezii, nuvele şi traduceri. Ea este cunoscută însă mai mult pentru relaţia de iubire avută cu marele poet român Mihai Eminescu, decât pentru opera sa.

La data de 7 august 1864, Veronica Micle s-a căsătorit cu Ştefan Micle, care la data căsătoriei era profesor universitar, însă mai târziu avea să devină rector al Universităţii din Iaşi, cei doi având împreună două fete.

În anul 1872, Veronica îl  întâlneşte la Viena pe Mihai Eminescu, între cei doi începând o poveste de iubire. La data de 1 septembrie 1874, Eminescu devine director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, iar până în octombrie 1877, marele poet locuieşte la Iaşi. În tot acest timp, relaţia de iubire dintre Eminescu şi Veronica Micle începe să prindă şi mai mult contur.

La data de 6 august 1879, Ştefan Micle moare, iar Veronica Micle reia legătura cu Mihai Eminescu, fără însă ca cei doi să reuşească să formeze o familie. Încă de la început, relaţia lor nu a fost una foarte bună, nu de puţine ori Veronica Micle reproşându-i marelui poet că nu vine la ea în vizită la Iaşi.

La sfârşitul anului 1881, aceasta merge la Bucureşti şi îi recâştigă iubirea lui Mihai Eminescu. Veronica Micle reuşea, nu de puţine ori însă, să-l facă gelos pe marele poet prin prisma legăturii intime avute cu Ion Luca Caragiale. În cursul lunii august 1882, cei doi se despart, după o lungă serie de certuri şi dispute generate de toanele Veronicăi Micle.

În 1883, odată cu îmbolnăvirea lui Eminescu, a început o campanie de denigrare a poetei, foarte multe persoane reproşându-i faptul că spitalizarea marei sale iubiri nu a impresionat-o în nici un fel. După ce a început să-şi mai revină, Mihai Eminescu se întoarce la Iaşi, însă de această Veronica Micle este cea care pleacă la Bucureşti, însoţind-o pe fiica sa la studii.

În 1888, poeta merge de două ori la Botoşani, încercând să-l determine pe Eminescu să vină cu ea la Bucureşti pentru a primi un tratament mai bun.

„Lumea m-a acuzat de lipsă de simţire şi de umanitate faţă de Eminescu. Sunt lucruri mai presus de puterile cuiva, vă mărturisesc sincer, nu pot să-l văd lipsit de minte, eu care am cunoscut pe Eminescu în cea mai splendidă epocă a vieţii sale intelectuale. Şi aşa sunt fără nici o lege şi fără nici un Dumnezeu, să-mi rămâie cel puţin acela al poeziei, care pentru (mine) s-a fost întrupat în fiinţa lui Eminescu”, îi scria Veronica Micle lui Alexandru C. Cuza, în aprilie 1889, când boala poetului Eminescu devenea mai puternică ca niciodată.

Moartea acestuia a fost o lovitură puternică pentru Veronica Micle. La data de 15 iunie 1889, la aflarea veştii că Eminescu a murit în sanatoriul doctorului Şuţu, Veronica Micle scrie în doar 20 de minue poezia „Raze de lună”.

După decesul poetului, Veronica Micle a intrat în depresie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. La data de 3 august 1889, la vârsta de 39 de ani, poeta s-a sinucis cu arsenic.

Alte ştiri pe această temă:

Ce crâşme preferau Eminescu şi Creangă şi cum le plăcea să petreacă. O duceau zile întregi în chefuri prin localuri mărginaşe şi evitau restaurantele de lux

Marea teorie a conspiraţiei privind anihiliarea lui Mihai Eminescu. Cine este personajul care i-ar fi „regizat“ nebunia

Mihai Eminescu şi planul nebunesc de a declanşa revolte armate în Transilvania. Poetul complota pentru unirea provinciilor româneşti

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Adrian Foangă
18.04.2016, 10:49:07

Mai bine o facea inainte sa-l zapaceasca pe Eminescu.

-1 (5 voturi)
foarte atent
18.04.2016, 12:06:03

Comentariu considerat abuziv.

Gogutu
18.04.2016, 20:30:03

Altă tentativă de a bulversa cele 2 cunoștințe sedimentate ale românilor: Veronica Micle a fost frumoasă, talentată, (iubăreață), iar Eminescu a fost GENIAL!!... Hamerikanii au trimis rachetă pe lună (oare?) dar farmecul poetic al nopților cu lună n-a dispărut pentru amorezi., sau poate or fi dispărut amurezii și Holy/Bolywoodul n-a aflat încă??!!)

Costea Sorin
18.04.2016, 21:47:46

păi și cum s-a... vorba aia. că tot articolul tratează aceasta broblemă într-un rând sau două, mă rog, a folosit otrava aia și apoi ce, cum...?

Ioana VT
18.04.2016, 23:30:55

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările