Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum au sărbătorit romanii cucerirea Daciei: tezaurul lui Decebal, format din 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint, a ajuns pe mâna lui Traian

2
7 Feb 2017 04:05:51
Autor: Dănuţ Zuzeac
Tezaurul lui Decebal a ajuns pe mâna romanilor în vara anului 106. FOTO www.cunoastelumea.ro
Tezaurul lui Decebal a ajuns pe mâna romanilor în vara anului 106. FOTO www.cunoastelumea.ro

După victoria din 106, romanii s-au întors la ei în ţară cu mii de care în care erau încărcate 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint, turme de vite, arme şi foarte mulţi prizonieri, prin această „paradă” ei sărbătorind victoria asupra lui Decebal.

În vara anului 106, după ce între daci şi romani s-au dat lupte grele, aceştia din urmă au reuşit să ajungă până în apropiere de cetatea Sarmisegetusa, capitala Daciei. Decebal a vrut să facă pace cu Traian, însă acesta dorea să răzbune cu orice preţ uciderea comandantului Longinus, unul dintre oamenii săi de încredere.

Dacii au respins un prim atac al romanilor, însă în urma celui de-al doilea asalt, armata condusă de Traian reuşeşte să pătrundă în Sarmisegetusa. Cetatea este incendiată, iar mulţi dintre daci se sinucid cu otravă pentru a evita să fie luaţi prizonieri. Decebal şi armata sa încearcă să pregătească un atac, însă cum romanii erau pe urma sa, regele dac se sinucide, capul său şi mâna sa dreaptă fiind tăiate de ofiţerul Tiberius Claudius Maximus şi duse împăratului Traian.

„Comoara lui Decebal a fost de asemenea descoperită, chiar dacă era bine ascunsă sub râul Sargetia, care curgea pe lângă palatul său. Cu ajutorul unor prizonieri, Decebal a deviat cursul râului, a săpat în albie şi în gaură a aruncat o mare cantitate de aur şi argint şi alte obiecte de mare valoare care puteau rezista la o anumită umiditate. Apoi a pus o grămadă de pietre deasupra şi a adus râul din nou pe cursul său. De asemenea, el i-a făcut pe prizonieri să depoziteze hainele şi alte obiecte de acest gen într-o peşteră. După ce a terminat i-a ucis pe aceşti prizonieri pentru a nu lua mai apoi nimic. Dar Bicilis unul dintre însoţitorii săi care ştia ce se întâmplase a fost prins şi a povestit despre acestea”, a arătat istoricul roman Dio Cassius.

Biclis este considerat unul dintre trădătorii lui Decebal, spunându-se despre el că le-ar fi arătat romanilor pe unde pot pătrunde în cetatea Sarmisegetusa şi unde îşi ţinea regele dac comoara. Armata lui Traian a plecat din Dacia cu peste 160 de tone de aur, 300 de tone de argint, mai multe turme de vite, arme şi foarte mulţi prizonieri.

Înainte de războiul purtat cu dacii, romanii treceau printr-o criză economică destul de mare. Prada capturată de armata romană l-a făcut pe împăratul Traian să renunţe la impozite şi să construiască fortificaţii prin întreg imperiul.

Acesta a sărbătorit victoria în faţa lui Decebal timp de 123 de zile, perioadă în care 10.000 de gladiatori s-au luptat, iar peste 11.000 de animale au fost sacrificate. Traian a ridicat şi două monumente impresionante dedicate victoriei împotriva dacilor, respectiv Tropaeum Traiani şi Columna lui Traian.

Alte ştiri pe această temă:

Secretul unui celebru artefact din Sarmizegetusa Regia: vasul cu inscripţia Decebalus per Scorilo, descoperit într-un fost palat al capitalei dacilor

Preotesele sângeroase ale dacilor şi fecioarele vestale din templele romane. Mărturii bizare despre „călugăriţele“ strămoşilor noştri

Povestea şiretlicului prin care Zamolxe i-a convins pe daci că este nemuritor, spusă la 1908 de un istoric ardelean

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

lupulescu grig
7.02.2017, 15:48:28

Probabil acum dacopatii romani se vor manifesta din nou, la concurenta cu scitopatii maghiari (gen Decse si nu numai) care-i si intrec in retorica (cel putin)......

Ovidiu Stoica
7.02.2017, 16:18:04

"Biclis este considerat unul dintre trădătorii lui Decebal, spunându-se despre el că le-ar fi arătat romanilor pe unde pot pătrunde în cetatea Sarmisegetusa şi unde îşi ţinea regele dac comoara." Era un membru PSD probabil, sau ALDE ca Tariceanu care le-a (retroce)-dat toata Ferma Regala Baneasa unor afaceristi din Israel.

Modifică Setările