Cum îi turnau securiştii pe preoţii care participau la pelerinaje. Document: „Umblă cu aşa-zise moaşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interiorul Bisericii „Sf. Gheorghe” de la Mănăstirea „Sf. Ioan” FOTO: Doxologia.ro
Interiorul Bisericii „Sf. Gheorghe” de la Mănăstirea „Sf. Ioan” FOTO: Doxologia.ro

În 1949, preoţii Bisericii Ortodoxe Române erau sub lupa fostei Securităţi. Fiecare cuvânt pe care-l rosteau în public împotriva Partidului Muncitoresc Român era raportat la Bucureşti prin note informative. O dovedeşte, între altele,  un document expus la Memorialul de la Sighet.

Documentul expus la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet este o notă informativă transmisă la Bucureşti în 1949, imediat după data de 24 iunie, când a avut loc ceremonia religioasă cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Nota de informare este semnată de locotenent-colonel de Securitate I. Popiuc de la  Direcţiunea Regională a Securităţii Poporului Suceava şi transmisă la Direcţiunea Generală a Securităţii Poporului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de la acea vreme.

„Avem onoarea a vă raporta următoarele: În data de 24 iunie a.c., fiind sărbătoarea religioasă  < Moaştele lui Sf. Ioan > a avut loc în oraşul Suceava o procesiune religioasă la care au participat circa 3.500 de credincioşi din întreg cuprinsul judeţului şi judeţele învecinate.

Procesiunea a fost executată de către un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Sucevii, Rusan Sebastian, cu care ocazie au fost plimbate prin oraş, aşa zisele moaşte ale Sf. Ioan ce se află depuse la Mânăstirea cu acelaşi nume din oraşul Suceava.

Cu ocazia predicilor ţinute de preoţi cu această ocazie, aceştia au căutat să întărească religiozitatea credincioşilor îndemnându-i să nu se abată din drumul credinţei indiferent de greutăţile ce le-ar sta în cale. A fost dat de aceştia ca pildă aşa zisul <Sf. Ioan> care a suferit şi pizmuit pentru credinţa bisericii ortodoxe”, se arată în prima parte a documentului semnat de angajatul Direcţiei Regionale a Securităţii Suceava.

Colonelul de securitate I. Popic a avut grijă să transmită la Bucureşti numele şi prenumele preoţilor care i-au îndemnat pe credincioşi să igore propaganda Partidului Muncitoresc Român (PMR) îndreptată împotriva religiei. Ba chiar unul dintre preoţi spune despre membrii PMR că sunt „pantalonari”.

document sevchea securitate suceava

Nota informativă semnată de locotenent - colonel I. Popic, în 1949, după ceremonia cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. FOTO:monitorulsv.ro

Menţionăm că la la vremea respectivă oraşele Rădăuţi şi Dorohoi erau considerate judeţe. Astăzi, Rădăuţiul este un municipiu parte a judeţului Suceava, iar oraşul Dorohoi face parte din judeţul Botoşani.

„S’au înregistrat deasemenea afirmaţii cu caracter reacţionar făcute faţă de grupul de ţărani de către unii preoţi după cum urmează:  Un preot cu numele de Bujoreanu Viorel din oraşul Sibiu a îndemnat populaţia să nu asculte de <pantalonarii> de la PMR cari caută să ducă populaţia în eroare spunându-le că nu este dumnezeu, să nu postească şi să nu meargă la biserică.

Preotul misionar Ruja Alexandru din Suceava a îndemnat pe credincioşi să se împotrivească curentelor de astăzi care vor să distrugă moştenirea strămoşilor şi credinţa în Dumnezeu.

La procesiune au luat parte deasemeni circa 200 credincioşi din secta <Oastea Domnului> din judeţele Rădăuţi şi Dorohoi.

Tot cu această ocazie s-au difuzat în oraşul Suceava diferite broşuri religioase din care anexăm alăturat un număr de 21 bucăţi”, se mai arată în nota informativă.

Citeşte şi:

Arhitectul care a schimbat imaginea Bisericii: „Raportul de aur din bisericile lui Ştefan cel Mare mi-a fost inspiraţie“

Vacanţă fără grija COVID-ului. Ţara Dornelor, locul din Bucovina cu zero cazuri de îmbolnăvire

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite