Cum îi umileşte Ministerul Educaţiei pe copiii săraci. Birocraţie excesivă pentru rechizite de 25 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de jumătate dintre pachetele cu rechizite oferite gratuit de Ministerul Educaţiei, în anul şcolar 2018 - 2019, nu au fost ridicate de către părinţi din depozitul Inspectoratului Şcolar Suceava din cauza birocraţiei excesive şi a valorii mici a acestora.

Motivele pentru care nu s-au grăbit părinţii cu dificultăţi financiare să ridice rechizitele sunt aceleaşi de ani de zile. În primul rând, din cauza birocraţiei, în condiţiile în care dosarul de solicitare cuprinde o serie întreagă de documente.

„Dosarul cuprinde o cerere adresată conducerii şcolii prin care se solicită acest pachet gratuit de rechizite, apoi vorbim despre adeveriţele de venit, dacă există. Aici, incluzând adeverinţe de la serviciu sau cuponul de pensie. Declaraţie pe propria răspundere că nu au alte surse de venit provenite din terenuri agricole sau activităţi. Acestă declaraţie înlocuieşte un formular care se eliberează şi de la Finanţe. Şi, de asemenea, toate documentele privind indentitatea celor care formează familia respectiv biletinele părinţilor, dacă există certificatul de căsătorie, certificatele de naştere ale tuturor copiilor din familie. Dacă aceştia sunt elevi la alte unităţi şcolare, se depune şi adeveriţa doveditoare. Prin urmare, e un număr însemnat de documente”, a declarat Gabriela Mihai, inspector general la Inspectoratul Şcolar Suceava. 

Un alt motiv pentru care părinţii se lasă păgubaşi şi nu mai ridică rechizitele este legat de valoarea pachetelor, care este de doar 25 de lei. Ţinând cont de costuri, calitatea rechizitelor lasă de dorit. Elevii din clasele primare primesc caiete cu foi foarte subţiri, pe care nu se poate scrie cu stiloul. Colile blocurilor de desen sunt potrivite pentru scris, dar în niciun caz pentru pictură. Acuarelele au câte şase culori, dar pentru că nu sunt de calitate, şi acestea se termină după primele utilizări.

„În pachetele de la clasa I conţin şi un mic ghiozdănel. Cele pentru clasele mai mari au nişte rechizite în plus, o hartă, un penar. Nu are o valoare mare acest pachet cu rechizite, dar pentru unele familii e important. Sunt de acord că nu sunt de cea mai bună calitate. Caietele au o foaie foarte subţire nu nu-i ajută pe copii decât în desenele simple sau în scriere, folosind creionul, mai puţin cerneala, cu siguranţa. Doar la standardelea acestea au putut fi achiziţionale ca să se încadreze în această sumă”, a mai spus Gabriela Mihai.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite