Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost pedepsit un copil pentru că a îndrăznit să intre în livada baronului Kapri. Fapta abominabilă comisă în 1894 a fost relatată în presa franceză

1
16 May 2019 04:11:17
Autor: Oana Şlemco
FOTO: colaj realizat din imaginile publicate pe www.dragusanul.ro
FOTO: colaj realizat din imaginile publicate pe www.dragusanul.ro

Scriitorul sucevean Ion Drăguşanul a publicat pe blogul personal traducerea unui articol apărut în presa franceză în anul 1894, în care se arată că baronesa de la Băneşti, comuna Fântânele, judeţul Suceava, a vrut să-i dea foc unui copil care a intrat în livada de pe moşia sa.

Scriitorul Ion Drăguşanul a scris pe pagina personală de Facebook că monstruozitatea de la Băneşti nu a fost relatată în presa românească. Este vorba despre tentativa baronesei Kapri de a da foc unui copilaş care îi intrase în livadă. Scriitorul a publicat pe blogul personal traducerea unui articol preluat din presa franceză care prezenta fapta. 

„La moşia din Băneşti, aproape de gara Vereşti, o crimă teribilă tocmai s-a comis, din ordinele baronului Kapri, proprietarul acestei moşii. Un copilaş, fiul unui biet ţăran, a îndrăznit să intre în livada învecinată curţii susnumitului baron. Doar pentru aceasta, doamna a încuiat copilaşul în hambar şi a poruncit slugilor să-i verse o găleată cu gudron în cap. Nefericitul copilaş a fost orbit de lichidul care i-a intrat în ochi. Aceasta nu a fost suficient pentru ignobila stăpână, care le-a cerut, apoi, slugilor să înmoaie copilul în smoală dizolvată, din cap, până în picioare, şi să-i dea foc. Această ultimă poruncă, după ce au fost executate cele anterioare, au fost refuzate de slugi, care nu au avut putere să-l supună pe bietul copilaş şi acestui ultim supliciu”, se arată pe blogul lui Ion Drăguşanul.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

un motan intransigent
16.05.2019, 12:44:00

Oana Slemco ne lasa "cu ochii in soare" si pe de-asupra total nelamuriti : Numele Kapri , cu titlu de baron , nu se pupa usor cu mosia Banesti de langa gara Veresti . Baroana Kapri ? Si cine erau bietii "paysani" ai caror plod invadase mosia nobilei doamne ? Ceva etnii , nationalitati , etc . etc . putem afla ? Sau n-ar fi corect politic si consonant cu actualitatile din U.E. ? Stim ca "nationalismele" si "etnicismele" sunt populisme ieftine , nazisme , fascisme si legionarisme , dar totusi , demonul curiozitatii ne roade.... Sa nu amintim si de oribilul protocronism... WOW !