Cum au acţionat autorităţile române în cazul bărbatului intrat în ţară cu un test PCR „pozitiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Bărbatul a venit din Anglia cu un test PCR „pozitiv” făcut înainte de îmbarcare. Autorităţile române nu au putut face ancheta epidemiologică în baza respectivului test pentru că Marea Britanie nu mai face parte din UE. Individul nu are nici acum dosar penal.

Cazul bărbatului care a venit din Marea Britanie în România, cu avionul, pe 23 decembrie, având un test PCR „pozitiv” făcut înainte de îmbarcare, dezvăluie modul în care autorităţile române gestionează astfel de situaţii.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, individul a călătorit cu avionul pe ruta Londra - Suceava şi s-a urcat în aeronavă prezentând certificatul de vaccinare, potrivit căruia s-a imunizat în luna mai a.c. Nu era obligat să prezinte şi testul PCR la îmbarcare şi aşa se explică de ce autorităţile engleze l-au lăsat să călătorească. Cel mai probabil, testul PCR a fost făcut pentru autorităţile române.

Potrivit legislaţiei, persoanele care se întorc în România din state care nu fac parte din Uniunea Europeană intră în izolare timp de 14 zile. Perioada se scurtează cu patru zile dacă respectivele persoane prezintă rezultatul „negativ” al unui test PCR.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, când a ajuns în ţară, românul originar din comuna Mitocu Dragomirnei a judeţului Suceava a încercat să evite trecerea prin triajul epidemiologic şi s-a dus direct la Vamă, unde lucrătorii i-au cerut să se întoarcă pentru triaj. Sperând, probabil, că asistentele de la DSP nu vor citi documentul medical cu atenţie, pentru că era foarte aglomerat în zona respectivă, bărbatul a arătat rezultatul testului Real-Time PCR pe care scria cu roşu că este infectat cu noul coronavirus. 

Pentru că testul a fost făcut într-o ţară din afara Uniunii Europene, speciliştii DSP nu puteau face ancheta epidemiologică în baza acestuia, deoarece legislaţia nu permite acest lucru. „Ancheta epidemiologică se poate face doar în baza testelor făcute în UE”, a arătat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt DSP Suceava. 

Bărbatului i s-au prelevat noi probe direct în aeroport, prima dată pentru un test rapid care a ieşit „negativ” şi apoi pentru PCR. Imediat după recoltare, a fost izolat la domiciliu, unde a aflat că şi testul PCR făcut în România arata că are COVID-19.

Gabriela Băncilă crede că individul a ştiut clar că este infectat şi cu toate acestea a călătorit cu avionul. În această situaţie, Poliţia ar fi trebuit să deschidă un dosar penal „pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, ceea ce nu s-a întâmplat nici după patru zile de la depistrea bărbatului bolnav în aeroport.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Suceava şi cei ai Poliţiei Transporturilor au arătat că de acest caz ar trebui să se ocupe Poliţia de Frontieră. 

Comisarul-şef Fabian Bădilă, şeful Centrului de Informare şi Relaţii Publice de la Poliţia de Frontieră, a explicat că dosarul poate fi deschis în situaţia în care se dovedeşte că bărbatul era cu adevărat infectat şi a îmbolnăvit alte persoane din avion sau aeroport.

Ei bine, situaţia este destul de complicată. Deşi testul Real - Time PCR făcut în ţară confirmă boala, DSP nu are nicio dovadă că pasagerul a răspândit virusul în avion.

Gabriela Băncilă a explicat că în urma anchetei epidemiologice au fost identificate 30 de persoane care au călătorit în apropierea suceveanului infectat. Călătorii au fost contactaţi telefonic şi îndemnaţi să sune la Ambulanţă pentru a fi testaţi în situaţia în care au simptome de COVID-19. În perioada 23 -27, niciunul dintre pasageri nu a anunaţat că ar avea probleme de sănătate.

Întrebată de reporterul „Adevărul”, pe 27 decembrie, dacă DSP a contactat Poliţia pentru a semnala cele întâmplate, Gabriela Băncilă a spus că „nu” şi că nu ştie dacă şi când va fi depusă sesizarea pentru că directoarea instituţiei este în concediu. 

Pe de altă parte, vă amintim că un românul Strugurel Matei a fost condamnat la închisoare într-un dosar de „zădărnicire a combaterii bolilor”. În luna aprilie 2020, Strugurel Matei a fugit din spital unde a fost internat pentru că tuşea puternic. Testul pentru Covid-19 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Bărbatul a părăsit spitalul de frică să nu ia Covid-19. El a fost ţinut după gratii într-o cameră cu 44 de persoane.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cunoscutul realizator al documentarului „Wild Carpathia“ şi-a cumpărat casă în România. Locul ales de Charlie Ottley este în inima munţilor

Jurnalistul britanic care a făcut România celebră în toată lumea: „Mulţi străini au idei preconcepute şi nu realizează ce destinaţie fantastică este România“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite