Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum au aflat 17 absolvenţi de liceu că au fost eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă, după zece zile de la afişarea rezultatelor

11
14 Jul 2020 17:18:42
Autor: Oana Şlemco
FOTO:  Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO:  Inquam Photos / Octav Ganea

S-a întâmplat la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din comuna Moldoviţa a judeţului Suceava. Cei 17 elevi au susţinut toate probele examenului, fără să aibă nici cea mai mică problemă însă la zece zile de la afişarea rezultatelor au fost anunţaţi că au fost eliminaţi din examen.

Melisa Tcaciuc este unul dintre cei 17 absolvenţi de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” care au aflat că au fost eliminaţi din Bacalaureat, după ce au primit rezultatele examenului. Ea a declarat pentru „Adevărul” că a susţinut toate probele bacalaureatului, că şi-a văzut inclusiv rezultatele. 

Ştia că anumiţi colegi de-ai săi aşteptau să primească răspunsul la contestaţii. Nici prin cap nu i-a trecut că va rămâne fără diploma de BAC. 

„Rezultatele s-au afişat pe 30 iunie şi noi am aflat pe 9-10 iulie că nu primim diplomele şi că suntem acuzaţi de fraudă. Am mers la doamna directoare a liceului, ne-am spus punctul de vedere, ea ne-a sfătuit să stăm cuminţi până se clarifică situaţia. Şi ne-a mai spus că dacă facem, totuşi, reclamaţii, să nu facem o plângere comună, ci să facem reclamaţii individuale”, ne-a declarat absolventa.

Ea a mai spus că aflat de la o colegă de pe Facebook că a fost eliminată din examen. Pe data de 9 iulie, la avizierul liceului s-a pus un anunţ în care se arăta că 17 candidaţi nu primesc diplomele de BAC. Anunţul a fost scris cu respectarea legislaţiei privind anonimizarea datelor cu caracter persoanel. Aşa că în loc de numele elevilor au fost trecute nişte coduri.

„Nu am primit nicio informaţie oficială, nu ni s-a comunicat nimic. Atât ştim că la şcoală s-a pus anunţul”, ne-a mai spus Melisa Tcaciuc. Ea a ţinut să precizeze că n-a copiat la examen.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, imediat după finalizarea examenului de Bacalaureat, la sediul instituţiei s-a înregistrat o sesizare, în care se arăta că BAC-ul a fost fraudat la Moldoviţa. 

Aşa că o comisie s-a deplasat la faţa locului şi a verificat înregistrările de pe camerele de supraveghere. Din informaţiile pe care le avem, cei 17 elevi nu se aflau într-o singură sală de clasă, ci în trei săli diferite. 

 „Verificările au fost efectuate în urma unei sesizări privind modul de derulare a examenului de bacalaureat la Centrul de Examen nr. 539 de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” din Moldoviţa. Comisia Judeţeană de Bacalaureat a verificat modul de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, în acest centru de examen, prin ridicarea şi vizualizarea înregistrărilor audio-video, conform art. 7 alin. 4) din OMEN nr.4950/27.08.2019. Verificările au evidenţiat faptul că un număr de 17 candidaţi se încadrează în prevederile art.13, alin (5) din OMEN 4950/27.08.2019”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Cezar Anuţei.

El a precizat că cei 17 candidaţi eliminaţi nu mai au dreptul să se înscrie la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Totodată, Inspectoratul a sesizat şi organele de cercetare penală în cazul profesorilor care au făcut parte din comisia de supraveghere a Centrului de examen nr. 539. Există indicii că dacă elevii au copiat, nu puteau să acţioneze decât cu girul cadrelor didactice.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea specială a unei eleve de 10 la BAC. Unul dintre părinţii ei nu are mâini de la vârsta de 11 ani

Vrancea are o unitate de învăţământ în "Top 10 licee din România". Cum a fost întocmit clasamentul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Aurelu Flogea
14.07.2020, 18:40:27

Acum ceva ani, o profesoara care supraveghea examenul pe undeva prin Bihor s-a dus si a denuntat sa aia au comis fraude in masa. Elevii au dat in judecata inspectoratul, aia nu s-au prezentat la proces, asa ca elevii au castigat pina la urma. De aia bacul e o porcarie in Romania. Nu ar trebui sa existe o promovabilitate mai mare de 15-20%.

+1 (7 voturi)
Ludwig
14.07.2020, 19:07:12

Pe vremea mea cam toata lumea lua bacul ca se invata pe rupte. La facultate in schimb intrau foarte putini, iar cei picati-baietii erau luati in armata. Azi daca iei un 5 la bac cu subiecte de prosti, sar toti in sus de bucurie. pe vremea mea sareai in sus cand intrai cu 10 pe loc la facultate, fara locuri cu taxa, particulare, examene online, prin corespondenta. Azi la facultate efectiv te inscrii cu dosarul fara examen, de stat sau particulara...de terminat o termini ca profesorii trebuie sa aiba obiectul muncii. Avem facultati multe, dar un numar din ce in ce mai mic de studenti caci natalitatea e la pamant.

+7 (7 voturi)
Ionel Marcu
14.07.2020, 18:43:10

Poate că au avut anumite paragrafe identice, precum Ponta cu lucrările altora, în doctorat. Cum n-au avut doctorat de anulat, li s-a anulat...promovarea.

+2 (2 voturi)
Alex Bun
14.07.2020, 18:54:47

Nici să fure nu au știut. Ce naiba or fi învățat în 12 ani (cel puțin)? Cum naiba să treacă bacul în halul ăsta?

+1 (3 voturi)
Ciuciu
14.07.2020, 19:57:05

Mare pacat, aveau potential cel putin de secretari de stat. Uita asa ramanem faa "valori" in tarisoara noastra...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)