Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum să alegeţi fructele şi legumele de la piaţă pentru a vă feri de pesticide în exces

4
17 Jun 2021 16:07:44
Autor: Oana Şlemco
Ardeiul românesc pe care clienţii nu vor să îl cumpere pentru că este strâmb FOTO: Oana Şlemco
Ardeiul românesc pe care clienţii nu vor să îl cumpere pentru că este strâmb FOTO: Oana Şlemco

În Suceava au început controalele în pieţe pentru depistarea fructelor şi legumelor cu pesticide în exces. Aşa cum era de aşteptat, echipele de inspectori nu au fost primite cu braţele deschise de vânzători. La Fălticeni, de exemplu, unii comercianţi şi-au acoperit marfa şi au plecat ca să scape de verificări.

O echipă formată din inspectori ai Direcţiei Agricole Suceava şi Direcţiei Sanitari Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut verificări în piaţa din municipiul Fălticeni, joi, 17 iunie. Primii vizaţi de controale au fost producătorii şi comercianţii de fructe şi legume.

Între comercianţi, Liliana Onea care cumpără legume din piaţa en-gross a municipiului Suceava şi le vinde în Fălticeni, evident, cu un mic adaos. În timpul controlului, femeia nu avea niciun document care să ateste proveninţa produselor comercializate. 

Aşa că risca să fie amendată cu suma de 1.500 de lei, în condiţiile în care valoarea legumelor pe care le vindea nu depăşea 600 de lei. Pentru a scăpa de sacţiune, vânzătoarea le-a explicat inspectorilor cum a ajuns să încalce legea. „Dacă merg după marfă, nu primesc tot timpul factură. Am marfa de trei zile, de unde să scot facturi acum? Iau produse din piaţa en-gross din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava. Nu cumpăr din depozite, ci de la cei care vând direct din maşini”, a spus femeia.

Vânzătoarea Liliana Onea FOTO: Oana Şlemco

Există în continuare tensiuni în piaţă între producători şi comercianţi. Traian Irimia este producător de fructe şi legume. Era întâmplător în piaţa când a început controlul şi s-a bucurat să-i vadă pe inspectori. A vrut să-i ajute şi I-a arătat cu degetul pe comercianţii care au acoperit marfa de pe tarabe şi au fugit ca să scape de verificări. Bărbatul spune că din cauza samsarilor n-are loc să-şi vândă produsele. „Stau cu fructele acasă pentru că n-am unde să le vând. N-am loc în piaţa de samsari”, a spus producătorul, care este din comuna Viltureşti a judeţului Suceava.

Tarabele părăsite de comercianţi în timpul controlului FOTO: Oana Şlemco

Pe de altă parte, şi marfa comercianţilor este în mare parte produsă în România. Floarea Andrei cumpără legume de la producătorii din Galaţi şi le vinde în micul oraş din judeţul Suceava. Procedează astfel pentru că şi clienţii cer produse româneşti în detrimentul celor din import.

Cum alegem căpşunile sănătoase

Din echipa care a efectuat controlul în piaţa Fălticeni a făcut parte şi inginerul Teodor Coşuleanu de la Direcţia Agricolă Suceava. El a explicat că nu ţara de provenienţă a produselor este problema, ci folosirea pesticidelor în exces. Chiar dacă valorile substanţelor care favorizează creşterea pot fi stabilite cu exactitate doar prin teste de laborator, există unele indicii care ar trebui să le dea de gândit clienţilor.

„Acestea sunt căpşuni produse la noi, în judeul Suceava, la Grăniceşti. Uitaţi-vă că este neuniformitate după calibru, formă şi culoare. Vă pot spune, fără analize, că nu au fost tratate atât de tare. Un produs tratat are culoarea roşu foarte aprins. Dacă luaţi produsul acesta acasă veţi constata că dacă nu îl consumaţi astăzi, mâine începe să se înmoaie”, a spus inginerul.

Inginerul Coşuleanu spune că preferă produsele româneşti FOTO: Oana Şlemco 

Pe de altă parte, prospeţimea legumelor este un indiciu că nu au fost aduse de departe şi asta poate să însemne că nu au fost tratate cu diferite substanţe pentru a căpăta rezistenţă în timp.

„La produsul catraveţi, dacă vă uitaţi, are floarea în vârf. Abia a început să se usuce. Este produs în România, este proaspăt. Cei aduşi din afară sunt netezi, cei de la noi au perişorii care înţeapă”, a completat angajatul Direcţiei Agricole.

Ardeii netraţi excesiv capătă într-un timp scurt pete sau sunt neuniformi pentru că sunt crescuţi  într-un mediu mai puţin controlat unde unii se hrănesc mai mult, alţii mai puţin. Cei care sunt strâmbi n-au căutare, spun comercianţii. 

Întrebat ce trebuie să facă pentru a-şi păstra sănătatea consumatorii care cumpără legume sau fructe care sunt trataţi cu diferite substanţe pentru a fi ajutate să crească, Teodor Coşuleanu a spus: „Orice produs cumpărat de la piaţă trebuie să stea în apă 10 -15 minute, după care trebuie clătit în trei ape înainte de a fi consumat. De ce? Pentru că în coajă sunt şi cele mai multe vitamine şi cele mai multe reziduri. Dacă spălăm bine produsul, reuşim să diluăm substanţele chimice care sunt neprietenoase cu organismul uman”

Pentru a stabili nivelul substanţelor folosite pentru tratarea fructelor şi legumelor, inspectorii iau probe pentru analiză de pe tarabele comercianţilor pe care le trimit la laborator. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

 

 

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Adrian Foangǎ
17.06.2021, 17:07:27

Adica nea inspectorul face verificarile strict dupa ochi. Care i se par lui bune, care au sau nu "perisori', etc. Stiinta, nu gluma.

-5 (9 voturi)
Ionel Marcu
17.06.2021, 17:22:02

Să ținem legumele în apă 10-15 minute, așa DILUĂM toxicele cu care au fost tratate. De eliminat complet nu se pune problema!

-5 (5 voturi)
Amdo Odma
17.06.2021, 19:38:50

De ce ni se spune sa avem grija? De ce aceste produse nu sunt interzise, daca sunt periculoase? Ce pazeste Statul, ca sa-si protejeze cetatenii? In Africa e mai bine. Nu sunt acceptate produse cu nu stiu ce aditivi sau substante periculoase. In Romania se accepta si consumatorii sunt pe riscul lor. Asta inseamna stat esuat. Pot sa iau o mie de minusuri, nimeni nu va schimba situatia ca Romania este un stat esuat. Noroc ca e in UE, altfel si africanii ar fi ras de romani si de cei care-i conduc.

-5 (5 voturi)
Constantine Constantine
18.06.2021, 11:46:00

Problema e alta.De la an la an pentru ca nu se iau masuri draconice , situatia creata de prezenta sporita a unor legume si fructe cu adausuri de chimicale neomologate si peste normele admise se amplifica.Sa fie clar, nu moare nimeni daca maninca o rosie cu tzugui care detine pesticide in structura ei.Dar daca ajungi sa consumi cantitati mari organismul va reactiona deoarece pesticid = otrava.Sincer sa fiu nici in produsele romanesti nu am incredere deoarece micul producator a disparut aproape in totalitate de pe pietele noastre iar cei care se ocupa de cresterea legumelor in sere si solarii ca sa aiba profit sint obligati sa foloseasca si pesticide.Iar unii in speranta unui profit rapid depasesc normele impuse.Pentru necunoscatori e dificil de stabilit care sint criteriile dupa care poti cumpara o marfa buna.In primul rind trebuie evitate rosiile, ardeii, castravetii si vinetele foarte timpurii deoarece clima de la noi nu permite recolte timpurii de it in conditii de folosire a stimulatorilor si hormonilor de crestere.De evitat si legumele calibrate deoarece provin din seminte hibrid care necesita pesticide impotriva daunatorilor.Rosiile tari care au tugui sint au aspect atragator dar sint coapte fortat. Ca sa intelegeti, rosia mea de gradina , din cauza timpului nefavorabil se afla la mijloc de iunie in stadiul de gogonea verde. In schimb soiul de rosie cu tugui care daca il lasi sa cada se sparge nu are supraincarcare chimica. Cel supraincarcat are tuguiul tare si ascutit ca un cui.Apoi cind rosiile si celelalte legume nu au aspect comercial sa stiti ca tocmai acelea sint bune de consumat! Am fost la piata zilele trecute si ma uitam la capsuni. Oricit de bun ar fi soiul nu poti obtine fructe identice decit daca folosesti pesticide. Capsunile reale sint mai micute si au un parfum care nu te insala.Anul asta a fost mai dificil din cauza ploilor cazute, insa daca cauti gasesti.

-5 (5 voturi)
Modifică Setările