Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum se curăţă bijuteriile de aur, argint şi pietrele preţioase. Sfaturi de la un bijutier cu 35 de ani experienţă

2
18 Jul 2019 04:04:14
Autor: Oana Şlemco
Bijutierul Ovidiu Ardaşes. FOTO: Oana Şlemco
Bijutierul Ovidiu Ardaşes. FOTO: Oana Şlemco

Ovidiu Ardaşes, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bijutieri din Suceava, a spus că cei care poartă podoabe din aur, argint şi pietre preţioase au o responsabilitate uriaşă. „Nu degeaba spunea Elisabeth Taylor despre ei că sunt paznici temporari ai frumuseţii“, a completat bijutierul.

Ovidiu Ardaşes şi-a început activitatea într-un atelier de bijuterie din Suceava în anul 1984. S-a îndrăgostit încă de la început de meserie şi nu a mai vrut să facă altceva. În timp, cu răbdare şi muncă, a căpătat experienţă, iar astăzi este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bijutieri din oraş.

În atelierul său, la loc de cinste, stă un citat a lui Elisabeth Taylor: „Nu m-am gândit niciodată la bijuterii ca la trofee. Sunt aici să am grijă de ele şi să le iubesc pentru că suntem doar paznici temporari ai frumuseţii”.

Întrebat cum se întreţin bijuteriile din aur, argint şi pietre preţioase, meşterul ne-a spus: „Cel mai bine se curăţă la atelier, cu ultrasunete. Se pot spăla şi acasă cu o periuţă de dinţi uzată şi cu un săpun lichid sau un detergent. Doar că, după un interval de timp, adică un an, este indicat să fie aduse la atelier pentru înlăturarea impurităţilor din locurile greu accesibile.

Bijuteriile trebuie curăţate ca şi hainele, pentru că sunt magnet pentru microbi. Nici nu vă vine să credeţi câtă mizerie poate să ascundă un simplu lanţ sau o brăţară”.

Ovidiu Ardaşes a amintit că persoanele care s-au obişnuit cu bijuteriile pe care le poartă ajung chiar să uite să le îndepăreze atunci când se apucă de gătit. Apoi, după ce se murdăresc, le spală sub jetul de apă. Problema este că, de cele mai multe ori, nu reuşesc să scoată toate impurităţile.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Francisco Borracho
18.07.2019, 10:20:41

Si pentru ca nimeni nu a aflat din articol cum se curată bijuteriile., in general bijuterie nu se curată, mai ales cele de argint, negreala argintului e considerată patina nobila si da valoare si vechime bijuteriilor de argint. Daca tot vreți sa curățati oxizii, folosiți amoniacul in cazul aurului si argintului sau bicarbonatul in cazul argintului si devin strălucitoare ca noi. E suficient sa le lăsați într-un pahar cu soluție amoniacala sau bicarbonat (argint) 30 de minute si sa le frecați apoi cu o perie cu săpun sau detergent inainte de spălare.

+3 (3 voturi)
ion carutasul
18.07.2019, 16:53:11

Nu ne-au spus de unde au romanii bani de aur ? Ca de curatat s-au curatat !!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările