Cum se pregăteşte piftia de peşte la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Secretele preparatului delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: paradisverde.ro
FOTO: paradisverde.ro

Piftia de peşte este un preparat uşor, potrivit pentru o zi caniculară. Se prepară din crap sau şalău. Călugării spun că este un preparat numai bun pentru zilele de sărbătoare, mai ales atunci când este dezlegare la peşte.

Călugării de la Mănăstirea Sihăstria Putnei spun că piftia de peşte este un preparat potrivit pentru zilele de sărbătoare.

Pentru acestă reţetă aveţi nevoie de 1 kg de peste, de preferat şalău sau crap, 2 sau 3 morcovi, 1-2 bucăţi de ţelină, tot atâta păstârnac, 7-8 căţei de usturoi, două plicuri de gelatină şi, firesc, sare şi piper.

Mai întâi, se curăţă şi se spală peştele, care, ulterior,  se fierbe împreună cu legumele în aproximativ trei litri de apă. Apoi se dezosează cu grijă şi se împarte în boluri mici. Peste peşte se presară şi puţin piper măcinat. Ulterior, strecurăm zeama. Adăugăm şase căţei de usturoi mărunţit, piper şi gelatina dizolvată, în prealabil, în 50 de grame de apă călduţă. Umplem bolurile şi le lăsăm la rece. Se ornează cu felii de morcovi (din cei fierţi), frunze de pătrunjel.

Bine de ştiut:

1. Strecuraţi bine supa, folind şi strecurătoarea de metal şi un tifon. 

2. Adăugaţi usturoiul mărunţit nu în zeama fierbinte, ci atunci când s-a mai răcit (să fie călduţă).

3. Dacă nu aveţi gelatină, puteţi să mai fierbeţi unul sau două capete de peşte.

4. Se pot fierbe legumele separat şi peştele separat. Sau se fierb legumele, se strecoară supa, se lasă să se răcească şi apoi se adaugă peştele şi se mai fierbe o oră la foc mic.

5. Puteţi tăia morcovul fiert în rondele, puneţi câteva în boluri şi apoi peştele şi supa strecurată. După ce s-a răcit, înveliţi bolul timp de 1-2 minute cu un şervet îmbibat cu apă fierbinte, apoi întoarceţi bolul pe o farfurie; piftia se va desprinde mai uşor şi va un aspect foarte plăcut.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite