Suceava

articolul anterior articolul urmator

Cum va fi ales noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Procedura din Statutul pentru funcţionarea şi organizarea bisericii

4
28 May 2020 13:44:05
Autor: Oana Şlemco
ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei FOTO Inquam Photos / Casian Mitu
ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei FOTO Inquam Photos / Casian Mitu

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române are la dispoziţie 60 de zile pentru a-l desemna pe noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Conform statului Bisericii, ierarhul va fi ales prin vot secret, dintr-o listă de candidaţi care poate include între două şi şase nume.

Procedura de alegere a ierarhilor în Biserica Ortodoxă Română este prevăzută de articolele 126 şi 130 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii.

Conform statutului, eligibil pentru „slujirea, vrednicia şi răspunderea de arhiepiscop este oricare ierarh membru al Sfântului Sinod, precum şi oricare arhimandrit ori preot văduv prin deces, care îndeplineşte condiţiile canonice, este doctor sau licenţiat în Teologie şi s-a distins prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc”.

Conform procedurii, Sinodul Mitropoliei Moldovei va stabili o listă iniţială de doi candidaţi. După consultarea reprezentanţilor Arhiepiescopiei Sucevei şi Rădăuţilor, lista poate fi consultată cu alţi doi candidaţi şi apoi este înaintată Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod poate completa lista candidaţilor cu încă două persoane.

În final, lista de candidaţi formată din două până la şase persoane va fi supusă la vot. Alegerea iararhilor se face prin vot secret, de către Sfântul Sinod, în termen de cel mult 60 de zile de la vacantarea funcţiei.

La şedinţa de alegere trebuie să participe cel puţin trei sferturi dintre membrii Sfântului Sinod, iar pentru validarea alegerilor este nevoie de votul a două treimi din totalul membrilor prezenţi. Sfântul Sinod este format din Patriarh şi toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii vicari patriarhali, episcopii vicari şi arhiereii vicari în funcţiune.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost condusă timp de aproape 30 de ani de ÎPS Pimen, care a încetat din viaţă la mijlocul săptămânii trecute. Înmormântarea ierarhului a iscat multe controverse în spaţiul public, pentru că s-a desfăşurat în timpul stării de urgenţă, cu mii de oameni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Radu Mircea
28.05.2020, 14:56:44

# Cum sa fie ales ??? Pe baza de dosar . A avut legatura cu secu' , e bun ca avem cu ce sa-l stringem de outze ... hi hi hi hi ....

+1 (3 voturi)
mitrut
28.05.2020, 15:21:20

Cel mai potrivit ar fi Barladeanu! Intruneste toate conditiile necesare. Ba poate fi si ministru intr-un guvern PSD.

0 (2 voturi)
leonard crassas
28.05.2020, 17:36:19

Se va tine cont de averea popii si de influienta politica la nivel national si ar mai fi ceva , sa-i placa jocurile sexuale.

0 (2 voturi)
Cel Mare Scarambeu
28.05.2020, 18:26:07

Sigur va fi nevoie si de un aviz de la Serviciile Secrete.

Modifică Setările