Suceava

articolul anterior articolul urmator

De ce nu reuşesc românii să obţină sprijinul financiar promis de Guvern pentru bone

0
21 Oct 2020 06:00:01
Autor: Oana Şlemco
FOTO: economica.net
FOTO: economica.net

Primăria Suceava nu a înregistrat până acum nicio solicitare oficială  pentru obţinerea sprijinului financiar de angajare a unei bone, în contextul pandemiei de COVID-19. Părinţii care ar avea nevoie de ajutor au cerut informaţii de la Direcţia de Asistenţă Socială, dar când au aflat condiţiile de eligibilitate s-au descurajat.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, în luna septembrie, că instituţia publică a stabilit un buget de 200.000 de lei pentru a sprijini financiar familiile care au nevoie de bone. 

În condiţiile în care unităţile de învăţământ se închid una câte una din cauza pandemiei de COVID-19, numeroşi suceveni au sunat la Direcţia de Asistenţă Socială ca să afle în ce condiţii se dau banii. 

Viceprimarul Lucian Harşovschi susţine că mulţi dintre cei care au cerut clarificări se încadrau în prevederile legale, în ceea ce priveşte venitul pe familie. 

Doritorii nu şi-au depus însă oficial dosarele de solicitare pentru că nu au reuşit să indentifice pentru angajare persoane absolvente de cursuri de îngrijire a copilului, aşa cum cere legislaţia. 

„Exercitarea profesiei de bonă se poate face şi de orice cetăţean străin cu drept de muncă în România şi posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă (atestat eliberat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) organizata si care functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate in coordonarea Ministerului Educatiei”, se arată în HG nr. 652/2017, privind Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. 

Problema este că în Suceava nu sunat bone calificate disponibile. În plus, nu sunt nici structuri care să organizeze cursuri de calificare. 

Ca să-i ajute pe părinţi, Primăria Suceava le-a cerut celor de la AJOFM să demareze procedura de autorizare a unor cursuri de intruire a bonelor. 

Cine poate să obţină ajutorul pentru bonă

Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, publicată în Monitorul Oficial din 01.04.2020.

Pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoanele care au în întreţinere copii de vârstă preşcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a)este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic;

b)are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia;

c)este persoana desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor articolului 104 din Legea nr. 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Ajutorul financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, după cum urmează:

a)până la 2.100 lei - 710 lei;

b)de la 2.101 lei până la 2.500 lei - 550 lei;

c)de la 2.501 lei până la 3.000 lei - 390 lei;

d)de la 3.001 lei până la 3.500 lei - 250 lei.

Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară. 

Acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă ( publică/privată) sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă publică de pe raza municipiului, ori nu a retras copilul de la creşă/grădiniţă publică şi a făcut dovada înscrierii la unitatea de învătământ (creşă/grădiniţă) în ultimele 12 luni şi cererea a fost respinsă pentru lipsă de locuri.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Micula jr. şi patru poliţişti, anchetaţi penal. Afaceristul a mers la o percheziţie îmbrăcat în poliţist

13 ani de închisoare pentru „Bestia de la Ploieşti“ care s-a filmat în timp ce-i spărgea pahare în cap iubitei minore

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările