Decizie surprinzătoare a Curţii de Apel Suceava. În ajun de Crăciun, judecătorii l-au lăsat acasă pe ofiţerul DGA acuzat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerul Mihail Martin FOTO:monitorulsv.ro
Ofiţerul Mihail Martin FOTO:monitorulsv.ro

Magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au decis, în ajunul Crăciunului, să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu în cazul ofiţerului DGA Mihai Matin. El este acuzat că ar fi protejat reţeaua suceveană care facilita fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere.

În ajunul Crăciunului, magistraţii Curţii de Apel Suceava au decis să admită solicitarea depusă de ofiţerul DGA, Mihail Martin, privind înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Ofiţerul a fost eliberat şi va face sărbătorile acasă. 

Potrivit procurorilor DNA, Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era Ionuţ Radu Obreja.

Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îi favorizeze pe Ionuţ Radu Obreja, şeful Compartimentului Permise Suceava, şi pe complicii săi.

Concret:


- l-ar fi informat pe şeful Compartimentului Permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie.

- i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acţiuni de constatare în flagrant a unei infracţiuni de corupţie,

- l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică şi stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care şeful Compartimentului permise şi complicii săi erau vizaţi de procurorii anticorupţie

- i-ar fi transmis informaţii legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, ce conţinea date concrete despre comiterea unor activităţi infracţionale corupţie în legătură cu obţinerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informaţii ar fi modificat conduita persoanei denunţate, ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

„La data de 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu. Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permiselor de conducere”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA.

În timpul audierilor de pe 24 decembrie care s-au făcut în regim online, Mihail Martin ar fi declarat că a cumpărat maşina respectivă şi nu ar fi primit-o cu titlu de mită, aducând probe în acest sens. 

Decizia magistraţilor Curţii de Apel Suceava îl vizează şi pe Radu Obreja, şeful şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări. Numai că acesta nu a fost eliberat pentru că el este arestat preventiv într-un alt dosar, cel privind fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere.

Amintim că procurorii DNA susţin că au destructurat o reţea specializată în fraudarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere. Din reţea ar fi făcut parte 14 persoane, angajaţi ai Serviciului de Permise şi Înmatriculări Auto Suceava, instructori auto şi administratori ai şcolilor de şoferi. Reţeaua ar fi fost condusă de Radu Obreja şi ar fi primit protecţie juridică din partea ofiţerului DGA, Mihail Martin. 

Reţeuaa frauda examenele pentru sume cuprinse între 200 şi 6.000 de euro. În casele inculpaţilor au fost găsite, în urma percheziţiilor, peste două milioane de euro. În plus, unii dintre cei implicaţi aveau averi ascunse pe numele altor persoane.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Părinţii care au păcălit America cu „băiatul în balon“ au fost graţiaţi la 13 ani de la înşelăciunea pusă la cale pentru a deveni vedete

EXCLUSIV Ce despăgubiri plăteşte statul pentru exproprierile de pe tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite