Suceava

articolul anterior articolul urmator

DNA: Şeful de la Permise Auto Suceava putea să încaseze şi 20.000 de euro mită într-o singură zi

33
27 Nov 2020 14:52:31
Autor: Oana Şlemco
Radu Obreja FOTO: Oana Şlemco
Radu Obreja FOTO: Oana Şlemco

Procurorii DNA susţin că membrii grupării infracţionale care vindeau permise auto la Suceava încasau într-o singură zi şi 20.000 de euro. Ei ar fi avut grijă să albească banii şi să îi răsplătească pe anchetatorii care se prefăceau că nu le văd presupusele fapte de corupţie.

Serviciul Teritorial Suceava al DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 26 şi 27 noiembrie 2020, a unui număr de 14 inculpaţi în legătură cu presupusa fraudare a examenelor de obţinere a permiselor de conducere şi înmatricularea autoturismelor.

Într-un comunicat de presă transmis de DNA se arată că o situaţie specială este cea a fostului şef al Serviciului Permise şi Înmatriculări Suceava, Obreja Radu-Ionuţ.

Anchetatorii susţin că în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro.

„În marea majoritate a situaţiilor, sumele de bani primite cu titlu de mită erau predate în cursul aceleiaşi zile unei persoane de încredere din anturajul acestuia (inculpat în cauză), responsabil cu «albirea banilor». Concret, pentru a ascunde natura ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de mită, persoana respectivă fie achiziţiona diverse imobile al căror proprietar era în fapt inculpatul Obreja Radu-Ionuţ fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piaţa neagră a schimbului ilegal de valută”, transmit anchetatorii. Grupul infracţional nu se temea că va fi prins pentru că ar fi beneficiat de protecţie de la nivel înalt.

Inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale de corupţie derulată la nivelul serviciului de permise Suceava. 

Protecţia juridică, asigurată de ofiţerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informaţii la care avusese acces în virtutea atribuţiilor, informaţii menite să îl favorizeze pe Radu Obreja. 

„La data de 18 august 2020, ofiţerul de poliţie Martin Mihail ar fi pretins, printr-un intermediar, de la şeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuţ, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi şi primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu şi furnizarea unor informaţii nedestinate publicităţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu. Conduita ofiţerului l-ar fi pus la adăpost pe şeful compartimentului permise şi pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracţională de corupţie desfăşurată în legătură cu permiselor de conducere”, se mai arată în comunicat.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

„Cruciada“ înalt prea-răzvrătitului Teodosie în Constanţa carantinată. Poliţia a intrat peste el la slujbă

Traian Berbeceanu, uluit de ce a ajuns un fost şef al prostituatelor: „Dacă nu el, atunci cine?”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Madafakaa
27.11.2020, 15:06:18

Practic, ar trebui reanchetate toate accidentele rutiere cu victime/decese din ultimii 5 ani, ce au fost produse de persoane cu permisul de conducere emis de acesti penali si acuzati de vatamare/ ucidere, impreuna cu cei carora le-au emis permisul prin dare de mita.

+14 (14 voturi)
pathfinder
27.11.2020, 15:09:05

Si dupa aia bastoane in cap zilnic lu' Obreja asta. Binentele, in puscarie.

-3 (15 voturi)
Cetăţeanul Turmentat
27.11.2020, 15:13:45

Si, din nou, se dovedesc urmatoarele: 1) Politia este corupta pana in maduva oaselor; 2) cetatenii patriei noastre dragi sunt niste "descurcareti" care contribuie la propria mizerie; 3) Statul Roman e parazitat doar de astfel de specimene numite politic ori sprijinite politic; 4) sistemul de tip fanariot n-a incetat sa existe in ultimii 300 de ani; 5) perpetuarea acestor situatii nu se poate intampla fara acoperire politica; 6) organele de control fiscal dorm in papucii statului; 7) anchetele precedente (vezi si scandalurile cu Politia de Frontiera ori cel de la Serviciul Permise Auto din Arges) n-au facut decat zgarieturi pe sistemul corupt care, iata, continua nestingherit sa-si faca treaba murdara. Romania, te iubesc!

+13 (15 voturi)
toma spinu
27.11.2020, 15:14:37

Vom vedea dacă s-a schimbat ceva în țara noastră.

+4 (6 voturi)
t mihai
27.11.2020, 15:20:56

Problema cea mai grava nu este acest individ care primeste, ci cei care dau. Asa se întretine coruptia pe care toti, fara exceptie, o denunta..

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările