Suceava

articolul anterior articolul urmator

Drama oamenilor care-şi îngroapă rudele moarte de COVID-19 la Spitalul Suceava: „Ne-au avertizat că nu vor fi toaletaţi“

8
31 Mar 2020 16:29:36
Autor: Oana Şlemco
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Un bărbat care şi-a înmormântat tatăl infectat cu COVID-19 la Suceava a declarat pentru „Adevărul” că rudele celor decedaţi au parte de un tratament inuman la morga Spitalului Judeţean Suceava. Bărbatul povesteşte că a fost lăsat doar câteva secunde să-şi ia adio de la tatăl său decedat, după care trupul neînsufleţit a fost pus într-un sac şi băgat într-un sicriu cu capac.

Guvernul a decis să izoleze municipiul Suceava şi localităţile limitrofe pentru că în judeţ s-au înregistrat cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 din ţară. Peste 600 de cazuri, altfel spus un sfert din numărul de îmbolnăviri înregistrat la nivel naţional. 

De la declanşarea pandemiei şi până în prezent, Spitalul Judeţean Suceava a raportat oficial 24 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Surse neoficiale susţin, însă, că toate persoanele care au murit la spital în ultimele două săptămâni au fost tratate ca fiind infectate cu noul coronavirus, chiar dacă boala nu a fost confirmată prin teste de laborator. Rudele acestora trăiesc o dramă uriaşă.

Pe lângă suferinţa cauzată de pierderea unei persoane dragi, oamenii povestesc de tratamentul inuman la care au fost supuşi de către angajaţii de la morga spitalului. Un bărbat care şi-a îngropat recent tatăl spune că a stat şase ore la morgă pentru a prelua trupul neînsufleţit. Bărbatul susţine că angajaţii de la morgă nu au mai toaletat cadavrul şi nici nu l-au mai îmbrăcat în costum, aşa cum cere tradiţia locului. L-au băgat într-un sac negru, apoi în sicriu şi au cerut să fie înmormântat în aceeaşi zi.

Înainte să preia cadavrul, bărbatul a fost chemat să-şi identifice tatăl. Spune că totul s-a petrecut „pe repede înainte“. A avut la dispoziţie doar câteva secunde ca să-şi ia rămas bun, după care legiştii au tras fermoarul sacului.

„Ne-au chemat în jurul orei 8.00 spunând că va fi învălmăşeală peste zi. A ieşit cineva de la morgă, ne-a spus că n-au coborât centralizatoarele. Am aşteptat, au început procedurile. Am completat formularele. Au ieşit şi ne-au avertizat că morţii nu vor mai fi toaletaţi pentru că există suspiciunea de infecţie cu COVID-19 la toţi pacienţii care au decedat. Unora li s-au emis certificate de îmbălsămare în care era specificat doar numele, fără vârstă. A ieşit o doctoriţă şi a spus că primăria nu mai are relaţii cu publicul pentru a ni se elibera certificatele de deces pentru înhumare. Formalităţile nu vor mai fi făcute on-line. Noi nu ştim la ce oră s-au înregistrat decesele, în ce secţie, ce diagnostic i s-a pus. Nu avem certificatele de deces. Avem acasă cărţile de identitate, practic morţii figurează ca vii”, ne-a spus suceveanul, sub protecţia anonimatului.

 Bărbatul a precizat că au mai fost informaţi că vor primi documentele după ce se termină criza.

„Am aşteptat cu morţii în furgonetă până la ora 14.00”, ne-a spus bărbatul, menţionând că tatăl său era în vârstă şi avea boli asociate, dar că, chiar şi aşa, „nu merita să se stingă“. Fiul este furios din mai multe motive. Spune că în perioada spitalizării nu a reuşit să afle informaţii de la cadrele medicale despre starea de sănătate a tatălui său. Înainte să moară, bătrânul le-a povestit rudelor că situaţia pacienţilor imobilizaţi la pat era dramatică. Oamenii primeau apă doar de două ori pe zi. Bărbatul mai spune că nu a reuşit să recupereze bunurile pe care bătrânul le avea asupra sa la internare, între care şi un telefon mobil.

„Înţeleg că pijamalele erau infectate, dar puteam dezinfecta telefonul”, a conchis suceveanul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

toma spinu
31.03.2020, 16:57:50

Un singur lucru nu este clar.De ce ,in urma tragediei care indoliaza acest județ incă nu a fost condamnat nici un iresponsabil.Eu știu că pedeapsa capitală a fost abrogata doar pentru oameni .A-i numi pe acesti neisprăviti oameni este o denumire mult prea pretentioasa.

+5 (5 voturi)
samurai _x
31.03.2020, 18:06:43

cum adinca Primeau apa de 2 ori pe zi ? trebuei anchetati toti de acolo sa vedem daca si au facut datoria sau daca au surcombat de frica si au abandonat oamenii cine ceapa lor organizeaza spitalul ala - pesroanele de acolo au uitat ca facut juramantul lui Hipocrate? cine ceapa lui controleaza acolo ? bagati armata si achetatii militar ca e stare de urgenta- umaritii foarte atent pe toti ce fac de acum incolo Daca va faceti ILUZIA ca nu se vor PEDEPSI lucrurile astea , si ca nu vom deveni o mica china in ceea ce va priveste VA INSELATI pentru haos si pentru alte lucruri pedeapsa va fi...

+5 (5 voturi)
Baldwin Rochelle
31.03.2020, 18:55:40

https://kkiss.club - sitе minunаt de întâlniri pеntru аdulții сarе dоresc să găseasсă un partenеr cаre să facă sex

-8 (8 voturi)
Sorin Ionascu
31.03.2020, 19:00:42

Baga-ti site-ul acela in toate gaurile, in ce ordine vrei tu, apoi ia-o in sens invers!!!

+8 (8 voturi)
Sorin Ionascu
31.03.2020, 18:59:35

Din pacate pentru cei in suferinta pierderii celor dragi, procedurile in cazurile mortii cu COVID sunt foarte dure si ele trebuie respectate. Chiar si in cazul suspiciunii infectiei se iau masuri de protectie, pentru ca daca scapa si un singur caz netratat corespunzator el poate deveni sursa de infectie pentru multi altii. aceste proceduri se aplica peste tot in lume, nu doar in Romania, dar romanii sunt mai puternic afectati, pentru ca au diferite traditii funerare de care tin cu dintii. In alte tari nu-i lasa nici macar sa-i mai vada dupa ce au murit, ci sunt pusi direct in saci si trimisi la morga, urmand ca inmormantarile sau incinerarile sa se faca cu maxima repeziciune. In unele tari, precum Italia sau Spania a fost depasita cu mult capacitate de eliminare a cadavrelor, au fost nevoiti sa creeze morgi temporare pentru a-i putea pastra pana la incinerare/inmormantare si, uneori, sa-i transporte in alte localitati pentru aceasta. La noi numarul mortilor e inca mic, dar e posibil sa creasca rapid daca nu se respecta regulile de izolare.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)